Valér
4 °C
8 °C

Brazília lemoshatja a világot

2005.12.09. 09:35
Pénteken sorsolják a 2006-os németországi futball-világbajnokság csoportjait, egyelőre az biztos, hogy az előző vb két döntőse most is csak az utolsó meccsen találkozhat. A nagy favorit ezúttal is a címvédő Brazília, a házigazda németekben még a saját szurkolóik sem bíznak, egyszer az angoloknak is kijöhet a lépés, de sokáig juthatnak az argentínok, a csehek és a hollandok is. Afrikából egy kivétellel újoncok kvalifikálták magukat, a legkisebb ország Trinidad és Tobago, először vb-n Ukrajna. Gyorselemzés az esélyekről.

Afrika

Angola: Az első selejtezőn ugyan kikapott Csádtól, de így is sikerült megelőznie a csoportjában a korábban jobbnak tartott Algériát és Nigériát. Igaz, utóbbival azonos pontszámmal végeztek az angolaiak, de az egymás elleni eredményeknek köszönhetően utazhatnak Németországba Zé Kalangáék. Már ez is nagy fegyverténynek számít, de ha még pontot is szereznének a világbajnokságon, nemzeti hősök lennének hazájukban a játékosok.
Az Index tippje: Nagy szerencsével jutottak ki, de a vb-n ez nem elég, csak a csoportkörre.


Kattintson!

Ghána: A térség egyik kirakatcsapatát, Dél-Afrikát sikerült megelőzniük csoportjukban a ghánaiaknak, méghozzá a térség legnagyobb pontelőnyével, öt ponttal. Hazai találkozóikon gólt sem kaptak, és mindössze egy vereséggel tudták le a selejtezőket. A nagy európai bajnokságokban edződő játékosokra - Samuel Osei Kuffour, Michael Essien, Stephen Appiah - épített csapat először jutott ki világbajnokságra és az előzetes nyilatkozatok alapján ott sem epizódszerepre készül. Az Index tippje: Bravúr lenne - de nem elképzelhetetlen - a csoportból továbblépni.

Elefántcsontpart: Bár a csapat nagy része a francia bajnokságban játszik, a világ csak Didier Drogba és társasága néven gondol rájuk. Az utolsó előtti csoportmeccs után majdnem kitört a forradalom, amikor hazai pályán kikaptak Kameruntól, végül azonban Szudán legyőzésének és a kameruniak nagyképűségének köszönhetően mégis sikerült kiharcolniuk a vb-részvételt.
Az Index tippje: Ha csak Drogbán múlna, tovább is juthatnak. De nem csak rajta múlik.

A kiemelés

Első kalap: Németország (rendező), Brazília (címvédő), Olaszország, Franciaország, Argentína, Spanyolország, Mexikó, Anglia
Második kalap: Ausztrália, Angola, Ghána, Elefántcsontpart, Togo, Tunézia, Ecuador, Paraguay
Harmadik kalap: Horvátország, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Svédország, Svájc, Ukrajna
Negyedik kalap: Irán, Japán, Szaud-Arábia, Koreai Köztársaság, Costa Rica, Trinidad és Tobago, Egyesült Államok
Speciális kalap: Szerbia és Montenegró

Togó: Szövetségi kapitánya, Stephen Keshi a nigériaiak másodedzője volt, de a két évvel ezelőtti Afrika Kupán leszerepeltek és elzavarták őt. Ezután kapta a togóiak felkérését, akiket végül egészen Németországig vezetett, többek között az előző vb egyik meglepetéscsapatát, Szenegált megelőzve. A csapat legnagyobb sztárja a Monacóban szereplő Emmanuel Adebayor.
Az Index tippje: Meglepetés lenne, ha továbbjutnának.

Tunézia: Az előzetesen leggyengébbnek titulált selejtezőcsoportból csak az utolsó fordulóban sikerült kiharcolniuk a továbbjutást, azzal a Marokkóval szemben, mely a térségből egyedüliként tudta le a selejtezőket vereség nélkül. A legutóbbi vb-n is szereplő tunéziaiak 2002-ben mindössze a belgáktól tudtak egy pontot szerezni, most minden bizonnyal ennek többszörösére készülnek.
Az Index tippje: Három biztos meccs, aztán irány haza.

Ázsia

Koreai Köztársaság: A japánokkal közös rendezésű vb-n finoman fogalmazva is jelentős játékvezetői támogatást kaptak, így jutottak a spanyolokon és az olaszokon át az elődöntőig. Most azonos mércével lesznek mérve, ráadásul a 2002-es sikeredző, Guus Hiddink az ausztrálokkal jutott ki Németországba, nélküle nehezebb lesz.
Az Index tippje: Nagy meglepetés lenne, ha továbblépnének a csoportjukból.


Kattintson!

Irán: A kontinens legerősebb együttese az iráni, Japán mögött végeztek a második, még továbbjutást érő helyen csoportjukban. A selejtezősorozat gólkirályát azonban ők adták Ali Daei személyében, ennek ellenére, komoly fegyvertény lenne számukra, ha pontot szereznének a vb-n.
Az Index tippje: Minden pont ajándék, minden gól ünnep.


Japán: A japánok magabiztosan jutottak tovább, miként a négy évvel korábbi, hazai rendezésű vb-n is simán vették a csoportkört. Utána azonban hamar elbúcsúztak, így most szeretnének még egy kört menni, ami a legjobb nyolc közé jutást jelentené. A Zico által dirigált gárda számára - egy szerencsés sorsolás után - ez nem is teljesíthetetlen feladat.
Az Index tippje: A csoportból továbbmehetnek, onnan már bravúr kell.

Szaúd-Arábia: A szaúdiak a csoportkör zárófordulója előtt is biztos továbbjutónak számítottak ennek ellenére Koreában is sikerült győzniük, így csoportelsőként mentek tovább. Az előző vb-ről pont nélkül, 0-12-es gólaránnyal estek ki. Ezt a teljesítményt minden bizonnyal sikerül jövőre felülmúlniuk.
Az Index tippje: Három meccs Németországban.

CONCACAF-zóna (Észak- és Közép-Amerika)

Costa Rica: Négy évvel korábban csak rosszabb gólkülönbségének köszönhetően szorult a később vb-bronzig jutó törökök mögé a leggyengébb csoportban. A csoport harmadik pozíciója minden bizonnyal jövőre is összejöhet a Costa Rica-iaknak, talán még a továbbjutásba is beleszólhatnak.
Az Index tippje: A csoportkör után mennek haza.

Egyesült Államok: A négy évvel ezelőtti tornán simán előzték meg a portugálokat és a lengyeleket, és most sem elképzelhetetlen, hogy könnyedén veszik a csoportküzdelmeket. Onnantól kezdve pedig csak a sorsoláson múlik, meddig jutnak Tim Howardék.
Az Index tippje: Akár a vb meglepetéscsapata is lehet.


Kattintson!

Mexikó: A mexikóiak - mint a térség talán legerősebb csapata - könnyedén vívták ki a részvételt, számukra az igazi tét az volt, hogy az USA-t megelőzzék. Az idei Konföderációs Kupán sem okoztak csalódást, majd fiataljaik megnyerték az U-17es világbajnokságot. Ez a két tény jogot adhat a bizakodásra, nem alaptalanul.
Az Index tippje: A csoportkört valószínűleg túlélik.

Trinidad és Tobago: Egy rekord máris az övék, a vb résztvevők közül ők büszkélkedhetnek a legkisebb országgal. Először harcolták ki a vb-részvételt, ami elnézve a Bahrein elleni pótselejtezőn nyújtott teljesítményüket, nyugodtan járhatott volna a magyar válogatottnak is.
Az Index tippje: A pótselejtezőket elnézve a vb leggyengébb csapata.

Dél-Amerika

Argentína: Diego Maradona maximum díszvendégként lesz jelen a vb-n, ennek ellenére erős csapattal indul harcba a kétszeres világbajnok. Talán az argentinokra a legjellemzőbb, hogy hangulatemberek, így a csoportból való kieséstől a világbajnoki címig minden "kitelik" tőlük.
Az Index tippje: A legjobb négy a minimális elvárás.


Kattintson!

Brazília (címvédő) : Az abszolút favorit. A selejtezőkön csak annyit adtak ki magukból a brazilok, amennyi a biztos továbbjutáshoz kellett, - persze ez is elég volt a selejtezőcsoport megnyeréséhez - ugyanakkor, ha tétre megy a játék, odateszik magukat Ronaldinhoék, mint tették azt az idei Konföderációs-kupa döntőjében is.
Az Index tippje: Már az is kínos lenne, ha nem jutnának a döntőbe.

Ecuador: Bár női futsalosai éppen a napokban kaptak ki Brazíliától 13-0-ra, a vb-n akár meglepetést is okozhatnak az ecuadoriak, hiszen négy éve is mindössze egy ponttal maradtak le a legjobb tizenhatról az olaszok és Mexikó mögött. Egy szerencsés sorsolás akár továbbjutást is hozhat számukra, de ez lehet, hogy csak vízió.
Az Index tippje: Minden megszerzett pont szép eredmény.

Paraguay: Az elmúlt két világbajnokságra is kvalifikálta magát Paraguay, így semmi meglepetés nem volt abban, hogy ezúttal is könnyedén vették a selejtezősorozatot. Senki nem mehet ellenük biztosra, hiszen négy éve a későbbi világbajnok franciák is csak aranygóllal mentek tovább ellenük a nyolcaddöntőben.
Az Index tippje: A csoportkört túlélhetik, onnan minden gól bravúrnak számít.

Európa


Kattinson!

Anglia: Az elmúlt időszakban elég rapszodikusan szerepeltek az angolok, elég csak a dánoktól elszenvedett sima vereség, vagy az Argentína ellen elért jó játékkal párosuló győzelemre gondolni. Ha előbbi játékukat hozzák, a csoportból sem jutnak tovább, ám ha tartósítani tudják a dél-amerikaiak elleni formájukat, a negyven évvel ezelőtti nagy siker közelébe érhetnek.
Az Index tippje: A döntő sem elképzelhetetlen.

Csehország: Négy éve titkos esélyesnek tartották számon őket, végül azonban a halovány belgák ellen már a pótselejtezőn elbuktak, így ki sem jutottak a vb-re a csehek. Ezúttal sikerrel vették a pótselejtezőt a "reaktivált" Pavel Nedveddel, és ha valamennyi nagynevű játékosuk hozza a formáját, igen sokáig juthatnak.
Az Index tippje: Kis szerencsével akár elődöntő is lehet belőle.

Franciaország: Sokak szerint a franciák hiába vonultatnak fel számtalan világsztárt, játékuk "Zidane-függő". A selejtezősorozatban, sokáig csak szenvedtek, majd Zinédine Zidane visszatérése után megnyerték csoportjukat. Négy éve rajtuk nevetett a világ, amikor címvédőként kiestek, most ezt el akarják kerülni. Ha elkapják a fonalat, akár a döntőig is menetelhetnek.
Az Index tippje: A legjobb négyben simán ott lehetnek.


Kattintson!

Hollandia: Marco van Basten fiatal együttese - egy-két tapasztaltabb játékossal megspékelve - magabiztosan vette a selejtezőket. Ennek tükrében a világbajnokságon is sokra vihetik a hollandok, ha csak bele nem szaladnak egy olyan nagy pofonba, mint amikor az olaszok verték őket hazai környezetben az Eb-n.
Az Index tippje: A legjobb nyolcig simán elmehetnek, onnan sok múlik a sorsoláson is.

Horvátország: Zlatko (apa és szövetségi kapitány) és Niko (fiú és fiatal klasszis) Krancjarék meglepő könnyedséggel nyerték selejtezőcsoportjukat, többek között a magyar válogatottat is megelőzve. Amíg a játékkal foglalkoznak a horvátok, addig nincs is nagy baj, ugyanakkor könnyen kilehet hozni őket a sodrukból.
Az Index tippje: A legjobb tizenhatig eljuthat.

Lengyelország: Sokáig a csoportelsőségre is esélyesek voltak Euzebiusz Smolarekék, végül az angolok mögött csak másodikak lettek, de olyan eredménnyel, hogy nem kellett pótselejtezőt játszaniuk. Ha a selejtezőkben mutatott formát viszik a vb-re is, akkor sikerülhet felülmúlni négy évvel korábbi teljesítményüket, amikor csoportutolsóként végeztek.
Az Index tippje: A legjobb nyolc már bravúr lenne.

Németország (házigazda): Még saját szurkolóik sem bíznak a németek jó szereplésében, ugyanakkor Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány szerint meglepetést okozhatnak mindenkinek. Ez annak fényében kissé furcsának tűnik, hogy komoly nagycsapat ellen több mint négy éve nem sikerült nyerniük.
Az Index tippje: Kis szerencsével akár a legjobb négyig juthat.

Olaszország: Az elmúlt évtizedekben szinte valamennyi világversenyre úgy mentek ki az olaszok, hogy akár a végső győzelemre is esélyesek. Ez most is igaz, jó edző jó játékosokkal párosul. Amennyiben nem nagyképűsködik el, és bírják idegekkel is, sokáig juthatnak.
Az Index tippje: A csoportból való kieséstől a világbajnoki címig bármi.

Portugália: A négy évvel korábbi méltatlan bukás és a hazai rendezésű Európa-bajnokságon elveszített döntő után ez valóban az utolsó lehetőség, hogy a Luis Figo fémjelezte, ifi-Eb-t nyert alakulat - több fiatal tehetséggel kiegészülve - valami igazán nagyot alkothasson.
Az Index tippje: Csoportbúcsútól az elődöntőig bármi.


Kattintson!

Spanyolország: Az olaszokhoz hasonlóan évtizedek óta "titkos esélyesként" érkeznek valamennyi világversenyre, de a spanyolok komolyabb eredményt a '84-es Eb-döntő óta nem tudtak felmutatni. Talán most.
Az Index tippje: A csoport harmadik helyétől akár a négyig.

Svájc: A pótselejtezőn nem kis meglepetésre verte ki az előző kiírás bronzérmesét, Törökországot. A svájciak csoportjukban az utolsó fordulóig nagy harcban álltak az írekkel és Izraellel. A vb-n is hasonló szerencsére lesz szükségük a továbblépéshez.
Az Index tippje: A csoportból való továbbjutás is bravúr lenne.

Svédország: "Szorgos kis csapat", amely nagyban függ három világklasszisának - Freddie Ljungberg, Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovics - formájától. Ha nekik nincs kedvük játszani, a svéd csak egy csapat a sok közül. Ugyanakkor Ibrahimoviccsal vigyázni kell, könnyen elszakad nála a cérna.
Az Index tippje: Szerencsés sorsolással akár a '94-es bronzérem is megismételhető.

Szerbia és Montenegró: A selejtezősorozatot egy kapott góllal tudták le a szerbek. Ez mindent elmond róluk, főleg ha tudjuk, hogy csoportjukban szerepeltek többek között a spanyolok is. Ha ugyanilyen hatékonysággal védekeznek Németországban is, sokra vihetik, de ellenük szól közismert lobbanékonyságuk.
Az Index tippje: Ha nem lesznek "idegbetegek", a nyolcig eljuthatnak.

Ukrajna: Sevcsenko és a többiek. Az ukránok négy éve csak a pótselejtezőn maradtak alul a későbbi ezüstérmes németekkel szemben. Ezúttal nem akartak hazardírozni, és Európából elsőként kvalifikálták magukat a jövő nyári eseményre. Sokan a bolgárok '94-es, vagy a horvátok '98-as teljesítményét sem tartják elképzelhetetlennek tőlük.
Az Index tippje: Valószínűleg csak a negyedik kalapba sorolják, onnan nehéz, de nem elképzelhetetlen a továbbjutás. Azután pedig...

Óceánia


Kattintson!

Ausztrália: Úgy tűnik, az ausztrálok csak akkor mennek vb-re, ha azt Németországban rendezik. Eddigi egyetlen szereplésükre ugyanis 1974-ben került sor, akkor rúgott gól nélkül, egy ponttal estek ki. Most - négy elbukott pótselejtező után - ismét kijutottak és akár a negyedik helyig is juthatnak, hiszen edzőjük Guus Hidding az előző két vb-n egyaránt a negyedik helyig vezette csapatát (Hollandiát és Koreát).
Az Index tippje: Akár még a csoportból is továbbmehet.