Gusztáv
-4 °C
1 °C

Puskás Ferenc UEFA-kitüntetést kapott

2006.01.19. 17:50
Az áprilisban hetvenkilenc éves Puskás Ferenc az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) sajtófőnökétől csütörtökön átvehette az "Európa bajnoka" kitüntetést. Korábban két magyar edző - Gutmann Béla és Kovács István - kapta meg a díjat.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) delegációja csütörtök délután a Kútvölgyi úti kórházban kereste fel Puskás Ferencet, hogy átadja neki a szervezet megalakulásának 50. évfordulója alkalmából létrehozott "Európa bajnokai" kitüntetést.

Buzánszkyt és Grosicsot is elismerték

Az emlékplakett mellett egy díszes könyvet és DVD-t is átvehetett az Alzheimer-szerű kórral kezelt legenda az UEFA sajtófőnökétől. Az ünnepi eseményen részt vett Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára, valamint Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás játékosai, akik szintén kaptak egy-egy példányt a könyvből.

A Real Madriddal háromszoros BEK-győztes Puskáson kívül további két magyar részesült ebben az elismerésben. Guttman Béla és Kovács István azonban edzői munkásságával érdemelte ki a díjat. Előbbi szakember a portugál Benficával (1961, 1962), míg utóbbi a holland Ajax Amsterdammal (1972, 1973) hódította el kétszer a serleget.

Puskás négy gólt lőtt zsinórban

Puskás a '60-as glasgow-i BEK-döntőn a negyvenhatodik és a hetvenegyedik perc között, 2:1-es állásnál négy gólt zsinórban, csapata pedig 7:3-as győzelmet aratott a német Eintracht Frankfurttal szemben.

A kitüntetést - az idei futballszezon alatt - az európai labdarúgás történetének legnagyobb alakjai és egyesületei, a korábbi BEK- és BL-győztesek vehetik át.