Mátyás
-6 °C
1 °C

Megúszta a börtönt a sikkasztó futballedző

2006.01.24. 11:19
Az első fokon kétéves börtönbüntetést kapott, egykori válogatott labdarúgó Bognár György visszafizette a Sopron által rajta követelt összeget, így csak felfüggesztett büntetést kapott. Bognár végig ártatlannak vallotta magát, ugyanakkor, 2003-ban öt hónap alatt 78 alkalommal is az egyik soproni kaszinó látogatója volt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság hétfőn - jogerősen - öt év próbaidőre felfüggesztette az első fokon két év letöltendő szabadságvesztésre ítélt Bognár Györgynek, a Matáv SC Sopron labdarúgócsapat korábbi edzőjének és klubigazgatójának büntetését.

Bognár fizetett

Jungi Eszter bírónő tanácsa a folytatólagosan elkövetett sikkasztásban, egy rendbeli csalásban és egy rendbeli okirathamisításban tavaly júliusban bűnösnek talált Bognár büntetésének felfüggesztését legfőképp azzal indokolta, hogy a sportvezető végül kifizette az okozott károkat.

A korábbi ötvenszeres válogatott futballistát 2003 júliusában a csapat vezetői menesztették klubigazgatói posztjáról, majd a két fél által kötött részletfizetési megállapodás felrúgása miatt - több mint tízmillió forintos károkozásért - feljelentették.

Szabálytalan pénzfelvételek

A tavaly februárban lezárt vizsgálat szerint a Matáv FC-vel 2002-ben kötött megbízási szerződés alapján az egyesület klubigazgatóját az éves megbízási díj negyven százaléka illette meg prémiumként. Ő ezt egyetlenegyszer vette csak fel szabályosan, négy alkalommal valótlan tartalmú prémiumszámlát állított ki 2,046 millió forintról.

Ehhez hasonlóan Bognár saját zsebére vette fel a sportszerekre és ruhákra fordítandó összeg előlegét. Ez összesen több mint kilencmillió forintot tett ki, s a hiányt 1,15 millió forinttal tovább növelték a kft. bankkártyájával végzett tranzakciók. Az ügyet kétrendbeli sikkasztás, egyrendbeli magánokirat-hamisítás és csalás vádjával, azaz vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek.

A kaszinó okozta a gondokat

Bognár a feljelentés után és nyomozás alatt is ártatlannak vallotta magát, és jelezte, hogy üzleti jutalék címén 15 millió forintot követel, amelyre álláspontja szerint annak idején szóbeli megállapodást kötött a felügyelő bizottsággal. Mint mondta, ennek az összegnek az előlegeként vett fel 10,4 milliót. Az első fokú ítéletet követően azonban - ahogy korábban ígérte - kifizette a soproniak által követelt összeget.

A sportvezetőt, aki részben játékszenvedélyével magyarázta a történteket, 2003 februárja és júliusa között 78-szor regisztrálták az egyik soproni kaszinóban, ahol ez alatt az idő alatt 11,5 millió forintot költött el.

Bognár jelenleg az utánpótlásnevelő-bázis III. Kerület szakmai igazgatója.