Mátyás
-6 °C
1 °C
Jégkorong
Percről Percre

Újabb pénztelen befektetőjelölt az FTC-nél?

2006.02.05. 19:32
Október óta húzódik a Ferencvárosi Torna Club (FTC) által használt Üllői úti terület vagyonkezelői jogának értékesítése: az egyetlen pályázó, a TDZ Kft. információink szerint nem rendelkezik a szükséges összeggel, a cégnél állítják, megvan a pénz. A klubnak eközben több mint kétszázmillió forintos hitelt kell visszafizetnie. Épp az OTP Rt.-nek, amelynek első emberétől várják a megmenekülést a zöld-fehérek is. Az MLSZ-elnökséggel is megkínált Csányi Sándor azonban nem kér a Fradiból sem.

"Nincs bankgarancia. Nem csupán a sajtóban megjelent 2,8 milliárdról nincs, semmiről nincs" - mondta Furulyás János, a Ferencváros volt elnöke a Népszabadság csütörtöki számában arról a TDZ Kft.-ről, mely egyedüli pályázóként kívánt befektetni az FTC Rt.-be.

Tavaly októberben a Nemzeti Sporthivatal (NSH) és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) úgy döntött, hogy a Ferencvárosi Torna Club elnökségének kérésére az Üllői úti hat plusz két hektár területű ingatlanok vagyonkezelői jogát nyílt pályázaton értékesíti.

Csak a kölcsön miatt indulhattak a bajnokságban

Az akkori tervek szerint a befektető negyvenkilenc évre kapná meg a területet vagyonkezelői jogát, azonban legelső lépésként a klub OTP Rt. felé esedékes 238 millió forintos tartozását kellene rendeznie.

Az FTC Rt. a nyáron azért vett fel kölcsönt, mert különben a liga nem engedte volna indulni az élvonalbeli bajnokságban. A hitelt eredetileg október végéig kellett volna visszafizetni, de akkor a bank egy hónap haladékot adott, amit azóta többször is újabb haladékokkal toldott meg.

Folyamatos halogatások

A pályázatot kiíró Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) először december végére, majd újabb egy hónap haladékot adva a TDZ-nek a bankgarancia bemutatására, január végére ígért győztest. Információink szerint azonban az eddigi egyetlen befektetni szándékozó TDZ. Kft.-nek nem sikerült előteremtenie azt az összeget, mellyel megszerezhette volna a zöld-fehér klub tulajdonába került hat plusz két hektáros területet.

Az már a pályázat lezárásának idején nyilvánvaló volt, hogy amennyiben sikertelenül zárul a pályázat, akkor a klub részvények eladásából kívánja rendezni adósságát. Ináncsy Miklós, a Ferencváros egy hete megválasztott elnöke érdeklődésünkre a hét elején még úgy nyilatkozott, amennyiben nem tudják visszafizetni az OTP-nek a hitelt, úgy először őket keresik meg a részvények eladásával.

Kiskaput és új befektetőt keresnek

Csányi másodszor?
Az eset érdekessége, hogy Csányi Sándornak, az OTP Rt. elnök-vezérigazgatójának már korábban is tervei között szerepelt a Ferencváros megszerzése, de akkor a Furulyás János vezette elnökség Várszegi Gábor és a Fotex Rt. mellett döntött. Most azonban roppant jutányosan juthatna a teljes csőd szélére sodródott klubhoz és a vele járó hat hektárhoz, ami minden bizonnyal vonzóbb, mint az MLSZ-elnöki pozíció, melyet a hét elején utasított vissza.

Mostanra azonban kiderült, az OTP jelenleg nem tud foglalkozni az üggyel, és Ináncsy szerint nem is tudják, mikor és miként kerülhet sor a kölcsön rendezésére. Az új Fradi-elnök minél előbb szeretné felvenni a kapcsolatot, a KVI-vel, elfogadják-e a TDZ ajánlatát, vagy nem.

"Amennyiben nemleges választ kapunk, meg kell kezdeni a befektetők keresését, de tudomásom szerint az OTP jelenleg nem szándékozik szerepet vállalni ebben az ügyben. Lehetőségek vannak, de a Ferencvárosnál most útkeresés folyik, és jelen pillanatban azt sem tudjuk merre van az egyenes. Február végéig mindenképpen kell találnunk egy kiskaput a tartozás rendezésére és a klub egyenesbe hozására" - mondta Ináncsy.

A TDZ szerint megvan a pénz

"Ez egy rosszul kiírt pályázat, ha nem a Fradiról szólna, senki nem jelentkezett volna rá" - mondta Nagy Zoltán az egyetlenként jelentkező TDZ Kft. ügyvezetője. Állítása szerint, ők sem elsősorban üzleti megfontolásból pályáztak, "én nem az üzlet felől közelítettem a Fradihoz, hanem fradistaként az üzlet felé". Mint elmondta, csak azért indultak, mert úgy tudták, hogy egy szlovák pályázó is lesz, és őket szerették volna kiütni a nyeregből.

Szlovák pályázó végül nem lett, de a TDZ már nem vonta vissza ajánlatát. Pedig ha így tenne, vagyis február 13-án nem lenne érvényes pályázó, a hathektáros ingatlan vagyonkezelői joga 1 forintért az FTC-re szállna, míg a további két hektár tulajdonjogának értékesítésére pályázatot írnának ki. Előbbi azért lenne fontos, mert Nagy Zoltán - aki az FTC elnökségi tagja is - úgy érzi, a Fradi akkor járna a legjobban, ha ő csinálná végig a fejlesztési projektet. Igaz, ehhez öt év alatt hatmilliárd forintra lenne szükség.

Hatmilliárdos befektetés

Ezt azonban nemcsak az egyesületnek lenne nehéz előteremteni, hanem a hárommilliós alaptőkéjű kft.-nek is. A cég azonban bankgaranciákkal és "letétbe helyezett" pénzzel be tudna szállni a nagyszabású ingatlanfejlesztési projektbe.

"A bankgaranciáinkat csatoltuk a KVI-hez benyújtott pályázathoz, és állnak mögöttünk olyan befektetők, akik látnak fantáziát a terveinkben" - mondja Nagy. Arról, hogy milyen a letétben lévő befektetői tőke és a bankhitel tervezett aránya, nem árult el részleteket, csak annyit mondott, hogy a teljes projekt hatmilliárd forintját nem egy összegben, hanem folyamatosan kell majd előteremteniük.

Az állami és a sportérdekek nem passzolnak

A pénz megszerzése nemcsak az üzleti megtérüléssel kapcsolatos bizonytalanságok miatt nehéz, hanem azért is, mert a TDZ nem tulajdon-, hanem csak vagyonkezelői jogot kap - igaz, azt 49 évre -, ha a KVI-hez benyújtott pályázata nyerni fog. Vagyonkezelői joggal pedig sokkal nehezebb a befektetők pénzét összeszedni, ezt Nagy Zoltán is elismeri, különösen úgy, hogy egyelőre nem látni: hogyan válhat a beruházásuk üzletileg nyereségessé. Nem cáfolta azt sem, hogy még nem sikerült megállapodniuk a vagyonkezelői szerződés tervezetéről, éppen azért, mert "még nem sikerült a befektetői, az állami és a sportérdekeket" a legtökéletesebben összecsiszolni.