Mátyás
-6 °C
1 °C

Március végére ígérik az új futballkapitányt

2006.03.03. 19:00
Két hét múlva dönt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége arról, hogy a több jelölt közül kivel kezdjék meg a konkrét megbeszéléseket a válogatott szövetségi kapitányi posztjáról. Addig Kisteleki István elnök egyezetet a szóba jövő szakemberekkel, az Egervári Sándort vezette edzőbizottság magyar trénert látna szívesen. Az új elnökség alelnököket választott, leváltotta Puhl Sándort a játékvezetők éléről, Berzi Snádor főtitkár ellenben maradhat.

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hétfőn megválasztott elnöke Dunai Antalt, Helmeczy Lászlót és Nemes Ferencet kérte fel a szövetség alelnökének. A pénteki első elnökségi ülésen a szintén hétfőn megválasztott új elnökség egyhangúlag támogatta a döntést.

A testület döntése értelmében, mindhárom alelnök egy-egy munkacsoport tevékenységét felügyeli. Az olimpiai bajnok Dunai a szakmai, Helmeczy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szövetség elnöke a jogi, míg Nemes, a Fejér megyei szövetség első embere a gazdasági területért felel.

Tapasztalt magyar edzőt kapitánynak

Az estig tartó ülésen kiderült az is, előreláthatólag március végén lesz szövetségi kapitánya a felnőtt válogatottnak. A jelöltekkel Kisteleki István kezdi el az egyeztetéseket, és a március 16-i következő elnökségi ülésen ismerteti a jelöltek névsorát, akik közül a testület választja ki, hogy kivel kezdődjenek el az érdemi megbeszélések.

Az az edzőbizottság elnöke, Egervári Sándor ismertette a leendő kapitányra vonatkozó elvárásokat. A hazai tréneri kar szerint olyan tapasztalt magyar edzőt kell kinevezni Gera Zoltánék irányítására, aki a legmagasabb tréneri végzettséggel rendelkezik. Az edzőbizottság szerint kettő plusz kettő évre kell megállapodni a kapitánnyal.

Berzi marad

A jövőben a válogatott csapatok igazgatósága koordinálja valamennyi korosztályos együttesnél és a felnőtt nemzeti csapatnál a szakmai munkát. Vezetője technikai igazgató lesz, akinek személyéről a következő ülésen döntenek.

Nem kell távoznia a szövetség eddigi operatív irányítójának, Berzi Sándornak, aki továbbra is az MLSZ főtitkára marad. Az elnökség úgy ítélte meg, hogy a szervezet gazdálkodását átvilágító APEH-vizsgálat végéig nem lesz változás ezen a poszton, ugyanez a helyzet a gazdasági igazgatóval, Krizsó Ibolyával kapcsolatban is.

Vágner váltja Puhlt

Változik viszont a játékvezetői bizottság összetétele. A Kisteleki István szerint nagyon kártékony Puhl Sándort visszahívják az elnöki tisztségből, helyét egy másik korábbi FIFA-játékvezető, Vágner László veszi át. Az új vezetőnek a március 16-i tanácskozáson kell ismertetnie elképzeléseit a bizottság átalakításáról.

Elismert pénzügyi szakemberek bevonásával egy gazdasági tanácsadói csoport létrehozása lesz a feladata a most kialakított munkacsoportnak. A napi likviditási gondok enyhítése céljából az elnökség felhatalmazta Berzit , hogy vegye fel a kapcsolatot a banki szféra képviselőivel. A főtitkár az MLSZ gazdálkodásáról tartott beszámolójában a 2006-ra a korábbihoz képest szerényebb, a tervezett kiadásokat és bevételeket egyensúly tartó költségvetést ígért.

Csak stabil helyzetben jön vissza az OTP és a MOL

Kisteleki beszámolt arról, hogy zajlanak a tárgyalások az OTP-MOL Bozsik Akadémia utánpótlás-nevelést célzó program folytatásáról, és az erre vonatkozó megállapodás várhatóan hamarosan megszületik. A korábbi együttműködés február végén járt le.

A program mögé felsorakozott két nagyvállalat február 16-án közös közleményben tudatta, hogy "a magyar futball irányításában tapasztalható bizonytalan helyzet miatt szünetelteti a Bozsik Labdarúgó Akadémia támogatását". A közleményben kihangsúlyozták, "amennyiben a hazai labdarúgás szakmai irányításában és az MLSZ vezetésében áttekinthető és stabil helyzet alakul ki, illetve a program eredeti céloknak megfelelő folytatására minden garanciális feltétel újból biztosított lesz, a két vállalat kész az OTP-MOL Bozsik Labdarúgó Akadémia utánpótlás-nevelési programjának további támogatására".

A negyválogatott támogatásába is beszállnának

Az MLSZ-elnöki beszámoló alapján úgy tűnik, a szervezet hétfői tisztújító közgyűlése után rendeződhet a helyzet. Az OTP és a MOL 2004 októberétől évi 550 millió forinttal támogatta az akadémia működését.

Kisteleki István hozzátette, az egyeztetések alapján elképzelhető, hogy a két cég az eddiginél szorosabb kapcsolatba kerül a felnőtt válogatottal, s megjelenik annak reprezentációs eseményein.

Gyárfás maga mögé állított mindenkit

Az elnökségi ülésen Gyárfás Tamás, a 2012-es magyar-horvát Európa-bajnoki pályázat hazai szervezőbizottságának elnöke az élvonalbeli és NB II-es csapatok segítségét kérte a kandidálás népszerűsítésére. Az elnökségi tagok között több klubtulajdonos is található, akik térítésmentesen ajánlottak fel hirdetési felületet a hazai bajnoki meccseiken.

Gyárfás minden részletre kiterjedően tájékoztatta a testületet az Eb-pályázat helyzetéről, a márciusi 22-i budapesti UEFA-kongresszusig hátralévő legfontosabb feladatokról.

Mészüly a MOB-ban

Az ülés döntött arról is, hogy az MLSZ-t ezentúl az előző elnök Bozóky Imre helyett Kisteleki István, Dunai Antal, valamint a Puhl Sándort váltó Mészöly Kálmán képviseli a Magyar Olimpiai Bizottságban (MOB).