Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

'Lehet álmodozni, de nem a válogatott kispadján'

2006.03.17. 13:16
A volt világválogatott játékos, a labdarúgó-válogatott frissen kinevezett másodedzője, Détári Lajos tisztában van a hazai futball jelenlegi helyzetével, és azzal is, hogy ezentúl őt fogják kritizálni az általa korábban megtalált személyek.

"Megtisztelő a pozíció, úgy érzem, aki dolgozni akar a magyar labdarúgásban, annak ha felajánlanak egy ilyen lehetőséget, el kell vállalnia" - mondta Détári Lajos, a labdarúgó-válogatott frissen kinevezett edzője.

Megérti Nyilasit és Róthot

#alt#
Détári itt még a Kispest szerelésében (fotó: epa)

Az egykori ötszörös világválogatott játékos ugyanakkor megérti a kapitányi posztot korábban visszautasító Nyilasi Tibort és Róth Antalt is. "Mindenkinek saját magával kell elszámolnia, ugyanakkor tiszteletben tartom a döntésüket, hogy az utánpótlásban akarnak dolgozni. Mindkettejükkel jó viszonyban vagyunk, biztos vagyok benne, hogy fogunk tudni együtt dolgozni" - mondta a Bp. Honvéd, a Ferencváros, valamint az Eintracht Frankfurt és az Olimpiakosz korábbi kiválósága.

Détári szerint a válogatott csak a kirakat, az igazán komoly munkát az utánpótlás-nevelésben kell elvégezni. "Az ember ugyan szeret álmodozni világraszóló sikerekről, de a válogatott kispadján tisztában kell lenni a realitásokkal" - mondta a magyar labdarúgás eddigi legutolsó világbajnoki gólját szerző játékos.

Tisztában kell lenni a realitásokkal

Véleménye szerint a legelső cél a válogatottság becsületének visszaállítása, és hogy látszódjék értelmes cél a csapat előtt, valamint a közönség is büszke legyen a nemzeti csapatra. "Az Eb-selejtező csoportunkat ismerve két válogatottnál jobbak vagyunk, míg a többiek előttünk járnak, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehessen előrébb végezni az ötödik helynél. De ennél is fontosabb, hogy a játékunkkal a közönséget sikerüljön mellénk állítani" - mondta Döme.

A Magyarországon kívül Romániában, Szlovákiában és Vietnamban is edzősködő szakember tisztában van vele, hogy akiket eddig ő kritizált, azok most "megtalálják" majd. "Aki pozíciót szerez, annak tisztában kell lennie vele, hogy kritizálni fogják. Én egyébként se személyeket kritizáltam, hanem általam hibásnak vélt elméleteket. A jogos kritikákat egyébként elfogadom, de tudom lesz aki csak azért támad, mert korábban én is kritizáltam őt."

Fegyelem, figyelem, megbecsülés

Détári szerint a játékosokkal lesz a legkevesebb gondjuk, lévén ő is válogatott labdarúgó volt, így ismeri az edzőtáborok minden "trükkjét". Véleménye szerint a fegyelem és a figyelem a legfontosabb, valamint a játékosok és a vezetők egymás megbecsülése, tiszteletben tartása.