Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

A megbuktatott MLSZ-elnök: A számokkal bajban vagyok

2006.01.05. 14:34
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) leköszönő elnöke, dr. Bozóky Imre örökbecsű mondattal zárta ténykedését: "a szövetségnek nincsenek, csak a kluboknak vannak játékosai" - amikor arról kérdeztük, sok-e az a nyolcvanhárom játékos, akit nagy kedvence, Lothar Matthäus kipróbált. Bozóky elismerte naivitását, legnagyobb hibájaként a kommunikációt nevezte meg. Az MLSZ-hez befolyó pénzekből egy forintot sem vitt haza, és nem tartotta kizártnak, hogy magától is lemondott volna pár napon belül.

"Több mint hat évvel ezelőtt úgy gondoltam, hogy kaptam annyit a magyar futballtól, hogy el kell vállalnom a feladatot. A számla talán kiegyenlítődött, és feltétlenül emelt fővel távozhatok" - kezdte mondandóját dr. Bozóky Imre, az MLSZ volt elnöke csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján.

Az eredményekről

Az 1997-es Bajnokok Ligája-döntőben asszisztensként közreműködő Bozóky úgy emlékezett vissza, hogy egy nehéz időszak után vette át az irányítást 1999-ben, hiszen több száz milliós adósságot, és több mint tíz folyamatban lévő pert örökölt.

Emellett a nemzetközi kapcsolatok sem voltak rendben, ám a problémákat két év alatt rendezték. Majd felsorolta az eredményeket: elsőként csatlakoztak az európai edzőképzéshez, Puskás Ferencről nevezték el a korábbi Népstadiont, sok pénzt fordítottak az utánpótlásra és a rasszizmus elleni harcra, műfüves pályák is épültek.

Nincs szó csalásról

"Nyilván beszélni kell a decemberi könyvvizsgálói jelentésről. Eddig számtalan ellenőrzést kaptunk, amelyik mindent rendben talált, a jelenlegi nyilvánosságra hozatala nem volt korrekt dolog. Annyit azonban teljes nyugalommal elmondhatok, hogy minden forint a magyar futballban maradt, nem vittem egyet sem haza, még ha most úgy is interpretálják. Nincs szó csalásról" - jelentette ki határozottan.

A független könyvvizsgálói jelentés összesen hétszázmilliós adóhiányt állapított meg, ennek felvetéseiről január közepéig foglalhat állást az MLSZ. Ebből derült ki az is, hogy fizetése harmadát kapta legálisan Lothar Matthäus.

Szükség volt Matthäus mentalitására

A reklámbevételekről is véleményt formált, szerinte nincs abban kivetnivaló, hogy harminc százalékot kaphatott meg a menedzser Pellady Péter cége, illetve húsz százalékot Lothar Matthäus. Elárulta, mindössze egyetlen céggel áll kapcsolatban az MLSZ, amikor ők átvették az irányítást, most pedig több mint egymilliárdra tehető a szponzori bevétel, vagyis az előrelépés szembetűnő.

Hol van az Eb-pályázat?
Gyárfás Tamás az MTV Az este című műsorában éppen a 2012-es Európa-bajnoki pályázat menedzsereként jelent meg, és tett megdöbbentő nyilatkozatot. Kifejtette, hogy nem találkozott a pályázattal, így azt képtelenség is menedzselni. "Arra a dolgozatra nem várhatunk ötöst, amit be sem adunk" - érzékeltette a helyzet fonákságát.

Bozóky Imre a pályázatot bemutatta, és úgy vélekedett, hogy az idő rövidsége miatt nem sikerült ezt még Gyárfáshoz eljuttatni. A riporter emlékeztetett arra, hogy május 31-ig a stadionok építési terveivel kell megjelenni az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) illetékesei előtt, ám még a közbeszerzési pályázatokat sem írták ki. A Puskás-stadion ügye - lebontsák, vagy újat építsenek - már évek óta húzódik.

Az Index úgy értesült, hogy csúszásról van szó, de május végéig a gondok rendeződhetnek.

Matthäus kapcsán kifejtette, szükség volt arra a mentalitásra, amit a német szakember képviselt. Azzal ő is tisztában van, hogy a világranglistán nem léptünk előre, de meg kell nézni, kikkel játszott a válogatott, amikor a mérlegről, az eredményességről beszélünk. Nagy erényként értékelte ellenben, hogy a közönség a csapat mellé állt.

Hazaköltözik és ügyvéd lesz

Elismerte, követett el hibákat, és csak azt kívánja, hogy az utána jövők ne hibázzanak. Saját hibájaként elsősorban azt említette, hogy túlzottan törekedett a kompromisszumokra, és párat - mostani fejjel gondolkodva - nem kötne meg.

Bejelentette, a jövőben nem kíván semmilyen tisztséget betölteni a szövetségben, és még a héten hazaköltözik Izsákra, ügyvédként fog dolgozni. Abban ugyanakkor reménykedik, hogy egy APEH-vizsgálat tesz pontot az ügyek végére, és minden tisztázódik.

A számokkal bajban van

Reményét fejezte ki, hogy a 2012-es Európa-bajnoki pályázat érdekében a szolgálataira, a kapcsolataira számítanak. Igaz, kétszer is 2008-as pályázatot említett, majd zavarában csak annyit mondott: "a számokkal bajban vagyok." Kisebb kacaj támadt ekkor a megjelent újságíróknál, hiszen a könyvvizsgálói jelentésből is ez világlik ki.

"Lehet, hogy pár nap múlva lemondtam volna magamtól, nem ragaszkodtam ugyanis foggal-körömmel a tisztséghez, a két elnökségi tag lemondása csak megkönnyítette a helyzetemet" - nyilatkozott. Horváth Cs. Attila és Nemes Ferenc lemondása után szűnt meg a jelenlegi elnökség egyben az elnök mandátuma.

Futballellenes hangulat

Az Indexnek azt is elmondta, hogy elnökségének biztosan volt egy naiv korszaka. A legnagyobb hibájaként a rossz kommunikációt nevezte meg, tanulságnak pedig azt, hogy ebben a légkörben nem lehet hatékonyan dolgozni. "Ez a légkör az egész országban érződik" - utalt a futballellenes hangulatra.

Arra, hogy van-e Magyarországon nyolcvanhárom válogatott képességű futballista, mint amennyit Matthäus kipróbált, visszakérdezett: hogy tesszük fel ezt a kérdést? Aztán úgy fogalmazott, hogy a szövetségnek egyetlen játékosa sincs, csak a kluboknak van. Majd bevallotta: a szám soknak tűnik, ennyi válogatott képességű futballista nincs ugyanis.

Hagyjuk ezt

Felvetésünkre, hogy elégedett-e a felügyelő bizottság elnökének, Sebes József ténykedésével, kitérő választ adott. Hogy miért nem láthatott Sebes minden szerződést, "hagyjuk ezt"-tel felelt, egyszersmind utalt arra, hogy ellentmondásosak az elnök nyilatkozatai.