Dezső
15 °C
28 °C

Az FTC szerint az állam miatt nem jutnak pénzhez

2006.04.06. 17:10
A Ferencváros teljes elnöksége rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy önhibájukon kívül nem sikerült eddig befektetőt találni a stadionhoz tartozó többhektáros területre. Ináncsy Miklós klubelnök szerint garanciát várnak a klubtól a 238 millió forintos OTP-hitel visszafizetésére, holott mindenki tudja, a klub csak az ingatlan értékesítéséből befolyó összegből tudná ezt megtenni.

"Akár Clinton is itt ülhetne, ő is falnak menne! Fantomtársaságok ezek, akik egyértelműen a Fradit akarják ellehetetleníteni! Milyen világ az, ahol a Ferencváros elnökét nyikhaj kis suhancok meg se hallgatják!" - fakadt ki Kruj Iván, az Ferencvárosi Torna Club birkózó-szakosztályának vezetője csütörtökön. Az FTC elökségének tagja azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyen a testület tagjai egységesen fejezték ki felháborodásukat azért, mert a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) az ígért határidőre újfent nem juttatta el az FTC elnökségéhez az Üllői úti 6+2 hektáros terület vagyonkezelői jogának megszerzésére szóló, esetleges új pályázat anyagát. Pedig annak részleteiben korábban már több ízben is megállapodtak.

Már nem is kell új stadion

Az NSH az FTC-re vár

Az NSH csütörtöki közleménye szerint annak ellenére állapodtak meg új pályázat kiírásáról az Üllői úti ingatlan esetében, hogy annak vagyonkezelői joga a korábbi megállapodás értelmében az FTC-re szállt volna. Az NSH elnöke kizárólag csak a sportszakmai érvek - a Ferencváros jövője - miatt járult hozzá az új pályázati anyag elkészítéséhez. A megállapodás előkészítését a klub válságos helyzete miatt kiemelten kezeli a KVI, az NSH és a Sportfolió Kht. is, a szerződéstervezet már megfogalmazódott, az összes lényegi kérdésben egyezség született.

Az NSH-t vezető Ábrahám Attila csütörtök délután, a klubvezetés sajtótájékoztatóját követően telefonon felhívta Ináncsy Miklóst, arról érdeklődve, hogy igényt tart-e a klub az Üllői úti stadion hathektáros területének vagyonkezelői jogára. A sportvezető azt válaszolta, továbbra is a közösen kiírandó pályázat lehetőségében gondolkodnak. Amennyiben azonban nem sikerül a szövegezésben egységes álláspontot kialakítani, akkor kedden a Ferencváros visszatér az eredeti megállapodáshoz és igényt tart a vagyonkezelői jogára.

A pontos, végleges szövegezés érdekében - a későbbi félreértések elkerülése végett - további megbeszélés szükséges, amelyre jövő héten hétfőn kerül sor.

Az FTC elnöke, Ináncsy Miklós szerint a klub hibáján kívül egyelőre továbbra sem rendeződhet a futballstadion és a mellette lévő telek helyzete.

Az egyesület már vissza is vett igényeiből: miután eredménytelennek bizonyult a KVI által kiírt pályázat, ismét egyeztetni kezdtek az igazgatósággal, a Nemzeti Sporthivatallal (NSH) és a Sportfolio Kht.-vel egy újabb, meghívásos pályázat kihirdetéséről. A Ferencváros most már nem köti ki, hogy a nyertes befektetőnek új stadiont kell építenie, elég lenne a jelenlegit úgy felújítania, hogy az megfeleljen az európai futballszövetség (UEFA) előírásainak.

Állandóan változnak a szerződés feltételei

"Annak ellenére, hogy megállapodtunk a részletekben is, tárgyalópartnereink írásban nem küldték át az új szerződéstervezetet, illetve abban többször is nem a megbeszéltek szerinti pontok szerepeltek, ezért az elnökség azt elfogadhatatlannak találta. Ezért kellett elhalasztanunk a csütörtökre tervezett küldöttgyűlést, melyen az új kontraktust szerettük volna megszavazni" - mondta Ináncsy a klubházban tartott sajtótájékoztatón.

Az elnök többször leszögezte, "nem a Ferencvároson múlik a megállapodás". Jelezte, hogy az új pályázatot befektetői szempontból kedvezőbbé kívánták tenni, ám ennek ellenére az állam a korábbi kiírásban szereplő 1,6 milliárd forint felett további 1,2 milliárdra tart igényt.

Előnyösebb szerződés mindenki számára

Jelenleg az FTC-nél azt sem tudják kivel kell tárgyalni, a szakosztályok a közvetítési díjakból és a szponzori pénzből élnek. Ezen felül a futballszakosztályt "kisegítheti" az a pénz, amely Metzből érkezhet: a lejárt szerződésű Huszti Szabolcs leigazolása után úgynevezett nevelési költség jár, ennek összege 100-130 millió forint.

"Amennyiben a jövő hét elejéig nem kapjuk meg a megállapodásunknak megfelelő szerződéstervezetet, az elnökség összeül, hogy meghozza a szükséges döntéseket" - mondta Ináncsy. Ebben az esetben az első pályázati kiírásban foglaltak szerint a hathektáros ingatlan vagyonkezelői jogára tartanak igényt. Saját maguk próbálnának meg befektetőt találni rá, míg a kéthektáros területet az állam értékesítheti.

Azért is változtattak a feltételeken, mert így az esetleges befektető is jobban járna, mondta Kácsor Attila az Rt. ügyvezető elnöke. Ugyanis nem kell 15 milliárdért új stadiont építenie, és kifizetnie az 1,2 milliárd, illetve az 1,6 milliárd forintot, hanem elég lenne hárommilliárdért felújítani a mostanit és csak ezen felül kellene a területért járó pénzt kifizetni.

Semmi közük hozzá

"Ez egy piaci alapú ingatlan-értékesítés, melyben mindkét fél jól járna, de a KVI az 1,6 milliárdra most még rátett 1,2 milliárdot és amikor megkérdeztük miért, csak annyit mondtak, semmi közünk hozzá" - mondta az elnök.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft