Emőke
-4 °C
9 °C

Egy hónap után írta alá szerződését Bozsik Péter

2006.04.20. 15:37
Csütörtöktől hivatalosan is a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Bozsik Péter, míg edzője Détári Lajos. A most aláírt megállapodás 2007 végéig szól, de ha az együttes az első három között végez Eb-selejtezőcsoportjában, akkor a 2010-es világbajnokságig folytathatják a munkát.

"Az elkövetkezendő napokban tisztul le a szakmai stáb pontos összetétele. A tervünk az, hogy első lépésben visszaállítsuk a válogatottság rangját. Csapatban és állandó keretben gondolkodunk, akárcsak sikeres elődeink" - mondta beköszönőjében a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya, Bozsik Péter, aki, több mint egy hónappal kinevezése után, végre aláírhatta szerződését.

Pár napból egy hónap

Bozsikot március 16-án nevezték ki, és akkor azt mondták, csak napok kérdése a szerződés aláírása. Azonban csak csütörtökön sikerült hitelesíteni a megállapodást.

Az ünnepélyes ceremóniára sajtótájékoztató keretében került sor a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) idén átadott székházában. Bozsik és szövetségi edzője, Détári Lajos szerződése a szeptemberben kezdődő Európa-bajnoki selejtezősorozat végéig, azaz 2007 novemberéig szól.

"Bozsik neve garancia"

"Az elnökség választása azért esett Bozsik Péterre, mert megbízható személyiség, ami garancia lehet az eredményességre is. Nem elhanyagolható tényező neve és szakmai múltja sem. Reméljük a válogatott szereplése révén még veretesebb lesz a Bozsik név" - indokolta a sportág vezető testületének döntését Kisteleki István MLSZ-elnök, miután átadta a két szakembernek a díszes megbízólevelet.

Détári Lajossal kapcsolatban Kisteleki elmondta, hogy képességeit játékosként bizonyította, habitusa pedig segítheti Bozsik munkáját, dinamizmussal töltheti meg a válogatott játékát.

Eredménycentrikus megállapodás

"Jó párost fogunk alkotni. Célunk, hogy 2012-re ütőképes csapatunk legyen, s mi ketten üljünk a magyar válogatott kispadján a remélhetőleg hazai rendezésű Eb-n" - nyilatkozott Détári.

Kisteleki a szerződéssel kapcsolatban elmondta, minden az eredményességtől függ. Amennyiben a válogatott az első három között végez Eb-selejtezőcsoportjában, akkor a kontraktus a 2010-es világbajnoki selejtezők végéig szól, míg negyedik hely esetén az elnökség dönt a folytatásról.

Ki így, ki úgy volt sikeres

A 44 éves Bozsik Péter játékosként nem tudott olyan magasságokba eljutni, mint édesapja, a százszoros válogatott Bozsik József. Az első osztályban nem mutatkozott be, edzőként azonban fiatalon tudott maradandót alkotni. Először a Vasast vette át Mezey Györgytől és pályaedzőből előrelépve a harmadik helyig vezette a csapatot. Ezután került Zalaegerszegre, a ZTE-vel bajnoki címet szerzett. A Bajnokok Ligája előselejtezőjéből az NK Zagrebet kiverve jutott tovább, majd a folytatásban Manchester Unitedet is legyőzte csapatával, igaz a továbbjutást ott már nem tudta kiharcolni.

Pályaedzője, a 42 esztendős Détári ugyanakkor játékosként nyújtott eddig maradandót. Hazai bajnoki címek mellett sikeresen szerepelt Németországban, Olaszországban, Görögországban és Svájcban is, és nem mellékesen ötször játszott a világválogatottban. Edzőként ugyanakkor eddig nem tudott "nagyot dobni" többnyire akkor került a lapok címoldalára, amikor éppen valamelyik MLSZ-vezetőt osztotta ki.