József, Bánk
-6 °C
0 °C

Kiesett a magyar válogatott

2006.05.08. 19:45
Két vereséggel és egy győzelemmel fejezte be az U-17-es Európa-bajnokság nyolcas döntőjében a magyar válogatott. A harmadik találkozón a spanyolok ellen voltak szép akciói a társulatnak, de nem volt esélye arra, hogy továbbjutása érdekében nyerjen a felázott talajhoz sokkal inkább alkalmazkodó riválissal szemben.
Az oroszok elleni egygólos vereség, és a Luxemburg elleni 4-0-s siker után egyaránt elmondható volt a magyar tizenhét éven aluli labdarúgó-válogatottról, hogy egy félidőben kimagaslóan játszott. A két győztes meccsen túllévő spanyolok ellen egy félidei hibátlan játék minimum kellett a sikerhez, egyszersmind a továbbjutáshoz.

Védelmi hiba után jött az első spanyol gól

Az első veszélyes helyzetet a mieink alakították ki, miután Dudás beívelését rosszul számította ki a spanyol kapus, Asenjo, a jó ütemben érkező Debreceni azonban hajszállal fölécsúsztatott. A felázott talajon képzettebb spanyolok ezek után átvették a játék irányítását, a tizenkilencedik percben pedig a vezetést is megszerezték.

Tanko ívelt középre, Rubén Ramosról a magyar védők lemaradtak, Balikó kapus sem helyezkedett jól, így a csatár hét méterről - senkitől sem zavartatva - a léc alá fejelhetett. Németh kiugratása után Dudás a szélről nagy bombát eresztett meg a kapura, de ez arasznyival mellément, míg Németh tizennyolc méteres lövésénél a kapus bravúrral hárított.

Dudás kétszer lőhetett nagy helyzetben

A második félidő elején egyértelműen a spanyolok uralták a játékot, még akkor is, ha nagy helyzetet nem dolgoztak ki. Kevésszer volt nálunk a labda, így az egyenlítés igen távolinak tűnt. Dudás lábában ennek ellenére benne volt a magyar gól, de Koman kitűnő indítása után kisodródott valamelyest, így ha jól is lőtte le a labdát, Asenjo lábbal védett. Koman a saját térfelén szerzett labdát, Németh pedig sarokkal játszott vissza elé, ez volt a legtetszetősebb magyar támadás.

A 74. percben némileg érthetetlenül kiállították Lengyelt, aki egy szabadrúgásnál ment előre fejelni. A lassításokban sem lehetett pontosan látni, milyen komoly szabálytalanságot követhetett el a magyar védő, kivált, mert ő került a földre, és mintha meghúzták volna a haját.

Krkic még nagyobb verést is mérhetett volna a magyarokra

A hajrára a magyar gárda összeomlott, hatalmas védelmi hiba után a még csak augusztusban tizenhat éves Krkic került helyzetbe - Debreceni nagyot hibázott előtte -, Présinger pedig felvágta. A büntetőt a Barcelona csatára a kapu közepébe lőtte, így négyre növelte a tornán szerzett góljai számát.

Krkic saját maga ötödik, a spanyolok harmadik gólját is belőhette volna, de a kapufát találta el, a lefújás előtti tűzijátékban pedig Balikó három bravúrjára volt szükség ahhoz, hogy maradjon az állás.

A nagy reményekkel érkező magyar csapat így csoportjában a harmadik helyen végzett, és véget ért számára az Európa-bajnokság. A két továbbjutó helyet a még hibátlan spanyolok illetve a hatpontos oroszok szerezték meg.

Eredmények:
Magyarország-Spanyolország 0-2
Oroszország-Luxemburg 2-0

május 3.:
Oroszország-Magyarország 1-0
Spanyolország-Luxemburg 7-1

május 5.:
Magyarország-Luxemburg 4-0
Spanyolország-Oroszország 3-0

A végeredmény: 1. Spanyolország 9 pont, 2. Oroszország 6, 3. Magyarország 3, 4. Luxemburg 0