Túl hosszú, túl száraz, túl kevés a fű

2006.06.13. 10:39
A japánok szerint túl hosszú, a hollandok szerint túl száraz, az angolok szerint helyenként túl kevés a fű a németországi vébén. Owen és Nistelrooy is a speciálisan kifejlesztett keverékre fogja minősíthetetlen teljesítményét.

A labda, az időjárás - ami sokak, főleg az otthoni vacak időhöz szokott angolok szerint túl meleg - és a vízhiány után újabb remek kifogást találtak eddigi gyengébb teljesítményeikre a játékosok. Baj van a fűvel Németországban, írja a Guardian.

Különleges keverék

Pedig a szomszédos Hollandiában direkt speciális keveréket fejlesztettek ki a világbajnokságra. A Real Madrid füvét is szállító heythuyseni John Hendricks a poa pratensis és a lolium perenne fajták keveréke állítólag ideális futballgyep, a labda gyorsabban gurul rajta, így a játék is gördülékenyebb.

Vagy csúszósabb, legalábbis a jétékosok az első meccseken estek-keltek. A Paraguay elleni szégyelni való győzelem után Rio Ferdinand, a csapat középhátvédje vette védelmébe az észrevehetetlen Michael Owent, mondván a frankfurti stadion száraz, helyenként kikopott talaja nem kedvezett a csatár stílusának.

A szerbmontenegróiak ellen 69 percen át észrevehetetlen Ruud van Nistelrooy is a száraz talajt hibáztatta. "Bonyolult volt játszani rajta" - mondta, pedig nem is ő, hanem a gólszerző Arjen Robben zuhant nagyobbakat.

Túl hosszú

Az ausztrálok elleni nyitómeccsüket öt perc alatt elveszítő japánok szövetségi kapitánya, a brazil Zico szerint nem csak az a baj, hogy száraz a talaj - a pályákat az elmúlt, valóban melegebb napokon sem locsolták fel a meccsek előtt - de még a fű is hosszú. "Rövidebbre nyírt gyephez vannak szokva a játékosaim. Az edzés jó alkalom volt, hogy szokjuk a hosszú füvet" - nyilatkozta a meccs után.

A német szervezők 2,8 centiméterben határozták meg a fű hosszát, és ismerve őket ez tényleg 28 millimétert jelent.

Nagy a terhelés

Amúgy a szervezők is elismerik, hogy helyenként - főként Frankfurtban, ahol tényleg négyszögölnyi csupasz foltok tátongtak a pályán - valóban bajok vannak a fűvel. "Frankfurtban több csapat is edzett a stadionban, ez pedig bizonyos fokú terhelést jelent a fűnek,. amit csak meghatározott mennyiségű munkával lehet helyrehozni" - hirdetett reformprogramot a szervezőbizottság szóvivője. A FIFA tisztségviselői a meccshelyszíni edzések korlátozásával oldanák meg a problémát. "A meccshelyszíni edzés nem alapjog" - idézi a Guardian a szervezet közleményét.

Ennek ellenére a Guardian tudósítása szerint hétfőn a brazilokat senki sem akadályozta meg abban, hogy a berlini Olimpiai Stadion gyepszőnyegének kizárólag a kikopott részén edzzenek keddi bemutatkozásuk előtt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön