Valér
-2 °C
0 °C

Hol a pénz, Sven?

2006.07.05. 09:12
Az angolok még nem térhettek magukhoz, hogy világbajnoki reményeik ellenére újra egy nagy torna negyeddöntőjében buktak el, ráadásul megint tizenegyesekkel. A The Sun neki is ment az eddig is sokat támadott exkapitánynak, Sven-Göran Erikssonnak és azt kutatja, a svéd mire költötte azt a mérhetetlen pénzt, amit sikertelen tevékenységéért kapott. A kapitány öt év alatt tízmilliárd forintot kasszírozott.

"A pénzem nagy részét gyors kocsikra, csinos nőkre és alkoholra költöttem" - vallott pazarló életmódjáról a valaha élt egyik legjobb futballista, a tavaly elhunyt George Best. A brit bulvárlap, a The Sun most annak akart utánajárni, mire ment el a nyolcaddöntőben búcsúzó angol válogatott leköszönő kapitánya, Sven-Göran Eriksson pénze. A svéd öt év alatt huszonötmillió fontot, azaz kicsit több mint tízmilliárd forintot vehetett fel.

Elpazarolt évek

A Sun nem jogtalanul kezdi úgy cikkét, hogy Eriksson az angol futballtörténelem talán legtehetségesebb generációjával, közte Steven Gerrarddal, Frank Lamparddal, Wayne Rooney-val, David Beckhammel és Rio Ferdinanddal nem tudott mit kezdeni. Dühösen róják fel a milliárdosnak, hogy három világversenyén csak három negyedddöntőre volt képes Angliával. "Ahelyett, hogy a puszta tehetséget csapattá formálta volna, céltalanul bénázott, képtelen volt motiválni a játékosokat, akik így csak szürkének és elveszettnek tűntek."

Ráadásul Eriksonnak a vébé után nem is az újabb szerény teljesítmény, hanem egy megalázó szívatás miatt kell távoznia: éppen a Sun vasárnapi kiadása, a News of the World álsejkje bírta rá januárban Dubajban, hogy feljánlkozzon egy reményteli befektetőnek, még Beckham leigazolását is beígérve.

Százezer a huszonötmillióhoz

Felvetik, hogy mégis hogyan viszonyul ez a fizetés és teljesítmény ahhoz, hogy az argentin Jose Pekerman évente mindössze százezer dollárt (22 millió forint) vesz fel.

A bulvárlap szerint a pénz jelentős része házakra, nyaralásra, az állandó barátnőre és a sűrű kalandokra ment el.


Sven-Göran Eriksson (fotó: AFP)

Szép házak

Svennek a tavaszig öt háza volt szerte Európában. A legdrágábbat, a londoni Regent's Parkban találhatót távozása bejelentése után adta el. Ezt 2001-ben 2,5 millió (egymilliárd forint) fontért vette, idén 3 millióért (1,2 milliárd forint) adta el. Vannak villái Portugáliában és Olaszországban is (mindkét helyen dolgozott korábban), egymillió font (400 millió forint), illetve 700 ezer font (282 millió forint) értékben.

A legimpozánsabb lak az Eriksson szülővárosa, Torsby közelében található kisebb kastély. A listán mégis ez a legolcsóbb ház, 400 ezer fontra (161 millió forint) becsülik.

Szép tájak

A szabadságokra áttérve a Sun epésen megjegyzi, Eriksson annyit nyaralt, hogy gyakorlatilag csak részmunkaidős kapitány volt. Maurutiustól a Maldiv-szigetekig bárhol előfordult és egyszer sem olcsó last minute utakra a fizetett be. Csak egy kiragadott példa: egyik nőügye után a szilveszteri békítő túra az Indiai-óceánra állandó barátnőjével, NancyDell'Ollióval 15 ezer fontba (hatmillió forint) fájt neki.

Szép nők

Állandó kapcsolata mellett Eriksson többször szolgáltatta a pikáns sztorikat kicsapongásaival. Több száz fontot költött arra, hogy hosszasan telefonon fűzze a svéd tévésztárt, Ulrika Jonssont vagy az Angol Futball-szövetség (FA) titkárnőjét, Faria Alamot. Persze arra is ment a pénz, hogy vacsorázzon és borozgasson velük. De ott voltak még a hancúrozások Hethrow reptéren Jayne Conneryvel. A kalandokhoz hozzátartozik persze a tűzoltás is: 2002 októberében egy 12 ezer fontos (4,8 millió font) gyémántgyűrűvel kellett kiengesztelnie partnerét, Nancy Dell'Olliót.

Kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolat

A bulvárlap nyomozása szerint állandó kapcsolatába is mértéktelenül szórta a pénzt az elegáns Sven. Havonta 30 ezer fontot (12 millió forint) kapott Nancy, hogy csakúgy elköltse. De lehet, hogy ez sem volt elég a világ legdrágább butikjaira, London legjobb éttermeire. A Sun szerint Nancy is elvitt jó kétmillió fontot, vagyis 805 millió forintot.

A lap 6,83 millió fontot (2,751 milliárd forint) számolt össze az úgymond luxusköltésekből, de így is marad több mint 18 millió font. Az angoloknak ott a három nyolcaddöntő, így joggal kérdezhetik: hol a többi pénz, Sven?

A számla

Házak: 4,4 millió font (1,77 milliárd forint)
Nyaralás: 330 ezer font (133 millió forint)
Alkalmi kapcsolatok: 100 ezer font (40,2 millió forint)
Állandó barátnő: 2 millió font (805 millió forint)
Összes bemutatott költés: 6,83 millió font (2,751 milliárd forint)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!