Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A gyerekeket csak a külföldi foci érdekli

2007.06.15. 13:21
Több mint háromezer iskolás vesz részt azon a gyermeklabdarúgó fesztiválon, amellyel az idei tanévet búcsztatja a Góliát-McDonald's FC. Az MLSZ és a nagy klubok utánpótlásedzői ugyan nem kíváncsiak az eseményre, így talán érthető, a gyerekek miért csak a külföldi futball iránt érdeklődnek.

"Mi kell, hogy focizzon egy gyerek? Pálya és labda. Miután pályából egyre kevesebb van, mi bevittük a labdát az iskolába. Ugyanakkor mi nem elsősorban oktatni akarunk, mi a foci segítségével szeretnénk a gyerekeket nevelni és az egészséges életmód felé irányítani" - mondta Baksa László, az ország legnagyobb futballiskolája, a Góliát-McDonald's FC elnöke, a klub 19. tanévzáró gyermeklabdarúgó fesztiválján.

Több mint húszezer gyerek

Az eseményre 252 csapatból 3200 gyermek érkezett az ország különböző részeiből. A háromnapos rendezvényt a Budapesti Olimpiai Központban tartják. Baksa úgy véli, bár a hazai labdarúgás egyre rosszabb, de a televíziók által közvetített külföldi csúcsmeccsek jóvoltából a gyerekek most is imádják a labdarúgást.


Nézzen focizó gyerekeket

Jelenleg 21042 gyerek tartozik az irányításuk alá, és 379 településen vannak jelen az 5-14 éves korosztályok életében. (2003-ban, a Bozsik-program beindítása előtt, még 40 000 gyerekük volt.)

Senki nem kíváncsi rájuk

Azt azonban sajnálja, hogy bár az MLSZ mai vezetésén látni, hogy gondolkoznak az utánpótlásban, a több ezer gyereket megmozgató rendezvényre senki nem jelezte részvételét, miként a budapesti klubok utánpótlással foglalkozó szakembereit sem indítja be a nagy merítési lehetőség.

Baksa egyébként is sokat foglalkozik az utánpótlással, hiszen többek között ő volt a csapatvezetője az 1984-ben Moszkvában ifi Eb-t nyerő válogatottnak is, majd az MLSZ elnökségének és a később megalakult Profi Ligának is tagja volt.

Hűvösen elegáns viszony

A mai vezetéssel való viszonyukat hűvösen elegánsnak nevezte. "A legnagyobb örömünk, hogy a gyerekekkel foglalkozó testnevelő tanárok 58 százaléka már rendelkezik szakedzői képesítéssel is." Klubjukban több, mára már a felnőtt válogatottban is megfordult labdarúgó is nevelkedett.

Pénteken és vasárnap a torna keretein belül ügyességi vetélkedőt is szerveznek a rendezők, ahol öt feladatot kell teljesítenie a jelentkezőknek. Így lesz labdatartás lábbal és fejjel, labdavezetés, célba rúgás kapufára, egy az egy elleni játék időre. A korosztályos tornák végén az első három helyen végzett csapatok nemcsak érmet, serleget is kapnak majd.

A gyerekek jól látják

A pénteki eseményen résztvevő 10-14 éves gyerekek ugyanakkor már most tisztában vannak a hazai labdarúgás helyzetével. A kérdésre, szerintük miért olyan rossz a magyar foci, a legkülönbözőbb válaszokat adták. Volt aki úgy vélte, azért, mert szar a Fradi, mások szerint mert nincs pénz, de akadt olyan 12 éves is, aki annyit mondott azért, mert ha ők játszani akarnak, sokszor lezavarják őket a pályáról, mert tönkre megy a gyep.


Nézze meg képeinket!

Nem a magyarok a nyerők

Ezek után nem is volt meglepő, hogy a kedvenc csapatok között a Real Madrid, a Barcelona és a Manchester United szerepelt, míg a játékosoknál sem a hazai "sztárokat", inkább Ronaldinhót és Cristiano Ronaldót említették.

Ugyanakkor őket a hazai viszonyok ellenére sem érheti kritika, hiszen van, aki a nyár folyamán négy focitáborba is utazik, egy másik fiú meg a családi nyaraláson kívül két focitáborban és egy edzőtáborban is részt vesz.