Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hajnal megbüntette a lengyeleket

2007.10.17. 20:28
A magyar labdarúgó-válogatott a lengyelországi Lodzban Hajnal Tamás tizenegyesével megnyerte szerdai barátságos mérkőzését. Az első félidőben inkább a tartalékos hazai csapat irányított, a fordulás után viszont a magyarok. Hajnal gólja mellett kapufát is lőtt, Priskinnek is volt helyzete, Vaskó négy méterről csúsztatott fölé. A lengyelek tizenhatodikok a világranglistán, és még reális esélyük van arra, hogy ott legyenek a jövő évi Európa-bajnokságon.

A Málta elleni kétgólos magabiztos siker után a magyar labdarúgó-válogatott Lodzban lépett fel, a barátságos meccsen továbbra is a csapatépítés volt a cél. A lengyelek legjobbjaikat pihentették, hiszen őket egy győzelem választja el az Európa-bajnoki részvételtől, és nem kockáztattak egy esetleges sérülést.

A holland Leo Beenhakker erős válogatottat épített, és a mieink ellen az volt a célja, hogy a belgák elleni soron következő selejtezőre felkészüljön. Szerinte ugyanis a két csapat hasonló stílusban játszik. Nem utolsósorban azt várta, hogy a kiegészítő emberek közül jó néhányan mutatnak valami olyat, amivel felkeltik a szakvezető figyelmét.

A holland edző alighanem csalódott, mert ugyan a perememberek harcoltak becsülettel, de mindössze egyetlen veszélyes helyzetet alakítottak ki. Akkor Matusiak a tizenhatos vonalán jól fedezte a labdát, és erős lövést küldött a bal felső felé, Fülöp pedig bravúrral hárított. (A kapusnak volt már egy nagy vetődése egy szabadrúgás után.)

A magyar csapat nem igazán találta a lépést az első félidőben, Tőzsér lövését leszámítva említésre méltót nem mutatott, a második játékrészben ellenben megemberelte magát, nemcsak jól és szervezetten védekezett, hanem helyenként élvezetesen támadott.

A becserélt Halmosi révén megélénkült a bal oldal, beadásai azonban célt tévesztettek. A huszadik perctől kezdve vette át a meccs irányítását Várhidi Péter csapata. Hajnal három védő gyűrűjéből lőhetett kapura, a labda egyikük lábán megpattant, de menthetetlenül közelített a bal alsó felé, de a kapufa kisegítette a hazaiakat.

Három perc múlva Priskin lépett ki egyedül a védők között, de nem sikerült neki tökéletesen a labda átvétele, így a védő befutotta, és szorongatott helyzetből lőtt egy méterrel fölé. Újabb három perc elteltével Vaskó megelőzte a rosszul kimozduló kapust, de Tőzsér szöglete után nem tudta a kapuba juttatni a labdát.

Sikerült viszont ugyanez Hajnalnak a 35. percben. Priskin fejjel megtolta a labdát a tizenhatos jobb oldali csücskénél, Jop rossz ütemben érkezett, és a labda helyett a csatár fejét találta el. A bíró azonnal a tizenegyes pontra mutatott, Hajnal pedig a jobb alsó sarokba bombázott.

A lengyelek a hajrában erőlködtek, ívelgettek, újabb gólt ugyanakkor Priskin szerezhetett volna, de még Buzsáky előtt is adódott egy lehetőség, ám a labdája levágódott a védőkről.

A magyar válogatott a második félidőben jó tempóban játszott, formás támadásokat vezetett, és Hajnal révén győztes gólt szerzett. Az ellenfél nem igazán csipkedte magát, de ez a vendégcsapat sikeréből semmit sem von le. Különösen, hogy a világranglista tizenhatodik álló alakulatról van szó, amelyiket még ebben a felállásában legyőzni is értékes.

"Most kell megőriznünk a szerénységünket, mert talán kijelenthetem, hogy már tényleg van mire szerénynek lennünk - nyilatkozta az MLSZ honlapjának a mérkőzés után Várhidi Péter szövetségi kapitány. "Szervezetten, összefogottan és eredményesen játszottunk, ez a győzelem újra egy bizonyíték arra, hogy válogatottunk jó úton jár, valóban szép eredményeket érhet majd el. A játékosoknak ismételten azt mondtam, amit az Olaszország elleni győzelem után, azaz legyenek büszkék magukra és egymásra, ahogyan én is az vagyok rájuk, valamint a csapat eredményeire is.

Jegyzőkönyv:

Lengyelország-Magyarország 0-1 (0-0)
Lódz, 10 000 néző, v: Circhetta (svájci)
gól: Hajnal (79., 11-esből)
sárga lap: Golos (42.), Sobolewski (59.), illetve Halmosi (52.)
Lengyelország: Lukasz Fabianski - Marcin Wasilewski (Grzegorz Bartczak, 83.), Mariusz Jop, Tomasz Kielbowicz (Jakub Wawrzyniak, 83.), Dariusz Dudka - Radoslaw Sobolewski, Mariusz Lewandowski (Przemyslaw Kazmierczak, a szünetben), Konrad Golos (Marek Zienczuk, a szünetben), Kamil Kosowski - Lukasz Gargula (Tomasz Zahorski, a szünetben), Radoslaw Matusiak (Pawel Brozek, a szünetben)
Magyarország: Fülöp Márton - Csizmadia Csaba, Vaskó Tamás, Juhász Roland, Vanczák Vilmos - Vass Ádám, Hajnal Tamás (Filkor Attila, 94.), Tőzsér Dániel (Leandro de Almeida, 77.) - Gera Zoltán (Buzsáky Ákos, 78.), Feczesin Róbert (Priskin Tamás, a szünetben), Dzsudzsák Balázs (Halmosi Péter, a szünetben)