Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most sem lett gazdája a Fradinak

2007.10.31. 13:23
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság szerdán közölte: az FTC 6+2 hektáros ingatlanjára és a focicsapatot üzemeltető társaságra kiírt tender ismét eredménytelenül zárult, mivel mindkét pályázat érvénytelen volt. Az Index úgy tudja, a vevőjelöltek egyebek között az ajánlati biztosítékkal kapcsolatos elvárásoknak nem feleltek meg. Az FTC elnöke tőlünk tudta meg a hírt, de az üggyel csak a jövő héten foglalkoznak. Ha lett volna nyertes, nyolcmilliárdot kellett volna fizetnie a területért és a csapatért.

A negyedik körben sem talált gazdára az FTC focicsapat és a sportegyesület által használt, állami tulajdonban lévő ingatlanegyüttes. Az Üllői úti 6+2 hektáros területre kiírt tenderre ugyanis mindkét pályázó érvénytelen ajánlatot adott be, közölte szerdán a Kincstári Vagyoni Igazgatóság.

Ha ingatlan nem kell, vegyen falinaptárt

A FTC elnöke, Rieb György az Indextől értesült a KVI döntéséről, így természetesen az okokról sem tudott részletesebben beszámolni. Rieb külföldről érkezett haza, és a négynapos pihenő miatt csak a jövő hétre ígérte, hogy – miután tájékozódni tudott – a következő lépésekről tárgyal a klub elnöksége.

A klub honlapján sem adnak hírt a döntésről, a 100%-t Fradi legújabb számáról szóló cikkben még az olvasható: Angol-belga meccs a Fradiért. A főoldalon a két vezető hír az, hogy már 425 perce érintetlen a Jászberény hálója, és az, hogy már most megrendelhető a 2008-as, exkluzív falinaptár.

Bár a KVI hivatalosan nem közölhetett adatokat a pályázókról, az FTC vezetői korábban azt mondták, egy belga érdekeltségű cég, az M&S Home Invest és a brit Scarborough Ltd., a Sheffield United tulajdonosának, Kevin McCabe-nek az érdekeltségében lévő társaság pályázott a klubra és az ingatlanra. McCabe-éket már korábban is megváltóként várták az Üllői útra, ám az első körben nem jelentkeztek, majd a mostani pályázat benyújtása előtt néhány nappal már jelezték: mégsem a pályázati értékesítést tartják a legjobb megoldásnak.

Nem fizettek biztosítékot?

A KVI a pályázati kiírás szerint akkor minősíthette érvénytelennek a pályázatokat, ha a vevőjelölt a vásárlás feltételéül szabott előírások bármelyikét nem teljesíti. Az Index információi szerint – amelyeket eddig a KVI hivatalosan nem erősített meg – a pályázók az ajánlati biztosítékkal kapcsolatos elvárásoknak nem feleltek meg; azt még nem tudjuk, egyéb kifogás merült-e fel a beadott ajánlatokkal kapcsolatban. A kiírás szerint ugyanis a pályázóknak 400 millió forintot kellett befizetniük biztosítékként, amelyet, ha nyernek, de visszalépnek, elveszítettek volna.

Az október 24-én lezárult tender már a negyedik volt, amelyen az állam hasznosítani akarta az Üllői úti ingatlanegyüttest. Az állami vagyont kezelő KVI előbb június, majd szeptember végén írta ki az ingatlanegyüttesre a nyilvános értékesítési pályázatot. A klubházat, a futballstadiont, a birkózócsarnokot, több edzőpályát, salakos pályát és kiegészítő létesítményeket magába foglaló nyolchektárnyi területnek a tulajdonjogát hirdette meg eladásra, míg korábban két alkalommal a vagyonkezelési jog értékesítésével próbálkoztak, de sikertelenül (előbb a magyar TDZ Kft., utóbb a spanyol érdekeltségű Hi Grupo jelentkezését minősítették érvénytelennek).

Az ügy pikantériája, hogy a Fradinak idén egyszer már volt tulajdonosa: a még Dámosy Zsolt elnök vezette FTC májusban aláírt egy szerződést a focicsapat részvényeinek eladásáról a magyar üzletemberekhez kötődő, de hongkogni háttértulajdonú Neuchatel Financial Ltd.-vel. Ez a szerződés az FTC elnökváltása után semmissé vált, és bár a Neuchatel az idei nyári pályázati körben még megvette a dokumentációt – de nem jelentkezett –, végül annyira elveszítette az érdeklődését, hogy a második körben már egyáltalán nem jelentkezett.

Nyolcmilliárdos kaland

Az érdeklődőknek áfával együtt legalább 4 164 720 00 forintot kellett felajánlaniuk a tulajdon megszerzéséért a pályázati kiírás szerint. Ezenkívül minimum bruttó 1,8 milliárd forintot kellett volna fizetnie az FTC-nek a létesítményhasználati jog megváltásáért. További legalább 800 millió forintba került volna az FTC Labdarúgó Zrt. 80 százalékos, ám csupán 20 millió forint névértékű részvénycsomagja (a klub ebből a két tételből törleszthetné fennálló, nagyjából 2 milliárd forintos adósságát, köztartozásait).

A befektetőnek emellett vállalnia kellett volna, hogy az adásvételi szerződés megkötésétől számított két éven belül legalább bruttó 1,44 milliárd forintot költ a stadion felújítására. A pályázat győztese tehát 6,8 milliárd forintnyi azonnali és további 1,44 milliárd két éven belül jelentkező, vagyis összesen 8,2 milliárdnyi költséggel kalkulálhat.

Az ingatlanokat egyébként egy 1991-ben kötött szerződés értelmében az FTC 2016. szeptember 5-ig, tehát még csaknem kilenc évig használhatja. Sőt ennél tovább is: a pályázónak ugyanis vállalnia kellett volna azt is, hogy további 25 évre biztosítja az FTC-nek a stadion használatát – a nettó jegyárbevétel 25 százalékáért cserébe –, és legalább 30 embernek bocsát rendelkezésre irodát.