Jácint
17 °C
31 °C

Most sem lett gazdája a Fradinak

2007.10.31. 13:23
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság szerdán közölte: az FTC 6+2 hektáros ingatlanjára és a focicsapatot üzemeltető társaságra kiírt tender ismét eredménytelenül zárult, mivel mindkét pályázat érvénytelen volt. Az Index úgy tudja, a vevőjelöltek egyebek között az ajánlati biztosítékkal kapcsolatos elvárásoknak nem feleltek meg. Az FTC elnöke tőlünk tudta meg a hírt, de az üggyel csak a jövő héten foglalkoznak. Ha lett volna nyertes, nyolcmilliárdot kellett volna fizetnie a területért és a csapatért.

A negyedik körben sem talált gazdára az FTC focicsapat és a sportegyesület által használt, állami tulajdonban lévő ingatlanegyüttes. Az Üllői úti 6+2 hektáros területre kiírt tenderre ugyanis mindkét pályázó érvénytelen ajánlatot adott be, közölte szerdán a Kincstári Vagyoni Igazgatóság.

Ha ingatlan nem kell, vegyen falinaptárt

A FTC elnöke, Rieb György az Indextől értesült a KVI döntéséről, így természetesen az okokról sem tudott részletesebben beszámolni. Rieb külföldről érkezett haza, és a négynapos pihenő miatt csak a jövő hétre ígérte, hogy – miután tájékozódni tudott – a következő lépésekről tárgyal a klub elnöksége.

A klub honlapján sem adnak hírt a döntésről, a 100%-t Fradi legújabb számáról szóló cikkben még az olvasható: Angol-belga meccs a Fradiért. A főoldalon a két vezető hír az, hogy már 425 perce érintetlen a Jászberény hálója, és az, hogy már most megrendelhető a 2008-as, exkluzív falinaptár.

Bár a KVI hivatalosan nem közölhetett adatokat a pályázókról, az FTC vezetői korábban azt mondták, egy belga érdekeltségű cég, az M&S Home Invest és a brit Scarborough Ltd., a Sheffield United tulajdonosának, Kevin McCabe-nek az érdekeltségében lévő társaság pályázott a klubra és az ingatlanra. McCabe-éket már korábban is megváltóként várták az Üllői útra, ám az első körben nem jelentkeztek, majd a mostani pályázat benyújtása előtt néhány nappal már jelezték: mégsem a pályázati értékesítést tartják a legjobb megoldásnak.

Nem fizettek biztosítékot?

A KVI a pályázati kiírás szerint akkor minősíthette érvénytelennek a pályázatokat, ha a vevőjelölt a vásárlás feltételéül szabott előírások bármelyikét nem teljesíti. Az Index információi szerint – amelyeket eddig a KVI hivatalosan nem erősített meg – a pályázók az ajánlati biztosítékkal kapcsolatos elvárásoknak nem feleltek meg; azt még nem tudjuk, egyéb kifogás merült-e fel a beadott ajánlatokkal kapcsolatban. A kiírás szerint ugyanis a pályázóknak 400 millió forintot kellett befizetniük biztosítékként, amelyet, ha nyernek, de visszalépnek, elveszítettek volna.

Az október 24-én lezárult tender már a negyedik volt, amelyen az állam hasznosítani akarta az Üllői úti ingatlanegyüttest. Az állami vagyont kezelő KVI előbb június, majd szeptember végén írta ki az ingatlanegyüttesre a nyilvános értékesítési pályázatot. A klubházat, a futballstadiont, a birkózócsarnokot, több edzőpályát, salakos pályát és kiegészítő létesítményeket magába foglaló nyolchektárnyi területnek a tulajdonjogát hirdette meg eladásra, míg korábban két alkalommal a vagyonkezelési jog értékesítésével próbálkoztak, de sikertelenül (előbb a magyar TDZ Kft., utóbb a spanyol érdekeltségű Hi Grupo jelentkezését minősítették érvénytelennek).

Az ügy pikantériája, hogy a Fradinak idén egyszer már volt tulajdonosa: a még Dámosy Zsolt elnök vezette FTC májusban aláírt egy szerződést a focicsapat részvényeinek eladásáról a magyar üzletemberekhez kötődő, de hongkogni háttértulajdonú Neuchatel Financial Ltd.-vel. Ez a szerződés az FTC elnökváltása után semmissé vált, és bár a Neuchatel az idei nyári pályázati körben még megvette a dokumentációt – de nem jelentkezett –, végül annyira elveszítette az érdeklődését, hogy a második körben már egyáltalán nem jelentkezett.

Nyolcmilliárdos kaland

Az érdeklődőknek áfával együtt legalább 4 164 720 00 forintot kellett felajánlaniuk a tulajdon megszerzéséért a pályázati kiírás szerint. Ezenkívül minimum bruttó 1,8 milliárd forintot kellett volna fizetnie az FTC-nek a létesítményhasználati jog megváltásáért. További legalább 800 millió forintba került volna az FTC Labdarúgó Zrt. 80 százalékos, ám csupán 20 millió forint névértékű részvénycsomagja (a klub ebből a két tételből törleszthetné fennálló, nagyjából 2 milliárd forintos adósságát, köztartozásait).

A befektetőnek emellett vállalnia kellett volna, hogy az adásvételi szerződés megkötésétől számított két éven belül legalább bruttó 1,44 milliárd forintot költ a stadion felújítására. A pályázat győztese tehát 6,8 milliárd forintnyi azonnali és további 1,44 milliárd két éven belül jelentkező, vagyis összesen 8,2 milliárdnyi költséggel kalkulálhat.

Az ingatlanokat egyébként egy 1991-ben kötött szerződés értelmében az FTC 2016. szeptember 5-ig, tehát még csaknem kilenc évig használhatja. Sőt ennél tovább is: a pályázónak ugyanis vállalnia kellett volna azt is, hogy további 25 évre biztosítja az FTC-nek a stadion használatát – a nettó jegyárbevétel 25 százalékáért cserébe –, és legalább 30 embernek bocsát rendelkezésre irodát.