Alajos, Leila
19 °C
34 °C

Csank a Fradi-bizonyítványt magyarázza

2008.03.31. 12:02
A Fradi ellen a lassú futballista hirtelen felgyorsul, az ügyetlenebb, képzetlenebb játékos olyan trükköket mutat be, melyekről utólag ő sem tudja megmondani, ezeket hogyan csinálta - mondta az MTI-nek a Ferencváros vezetőedzője, Csank János a szolnoki vereséget követően. A korábbi szövetségi kapitány szerint baj, hogy ügyetlenek a próbajátékosok, nem tud csapatot építeni, a fizetéseket sem mindig kapják pontosan. Jelenleg hat pont választja el a McCabe-csapatot a feljutástól.

Az FTC labdarúgócsapata vasárnap az NB II Keleti csoportjában 2-1-es vereséget szenvedett a listavezető Szolnoktól, tíz fordulóval a befejezés előtt hat pont választja el a feljutást jelentő első helytől. A Szolnoknak 47, a Kecskemétnek 45, a Fradinak 41 pontja van.

Kevin McCabe, az Üllői úti ingatlanokra kiírt pályázat angol nyertese három éven belül a Bajnokok Ligája-selejtező elérését tűzte ki célul, ez aligha teljesülhet, ha a csapat idén sem jut fel. Tavaly a Nyíregyháza hajrázta le zöld-fehéreket. Pedig a Ferencvárosnak a Nyugati csoportban még nehezebb dolga lenne, hiszen ott a Haladás nagyon komolyan gondolja, hogy újra az élvonal szereplője lesz.

A vereség után Csank János vezetőedző elismerte, ami mindenki előtt nyilvánvaló: már nem a saját kezükben van a sorsuk.

"Nem cserélnék magammal, az biztos - válaszolta a feljutási reményeket firtató kérdésre. - Anélkül, hogy bántani akarnám a szolnokiakat, álmomban sem gondoltam volna, hogy a Ferencváros edzőjeként egyszer egy Szolnok elleni meccsen múlhat a klub és talán az én jövőm is. A feljutás még nem úszott el, de távol került tőlünk. Hiába nyerünk meg minden hátralévő meccset, ha a Szolnok nem hibázik, nem jutunk fel. Nem tehetünk mást, mindent megteszünk azért, hogy mindig győzzünk. Az elszántsággal vasárnap sem volt baj."

A vereség okairól Csank azt mondta, az első félidőt odaajándékozták az ellenfélnek. "Meghatározó, rutinos játékosaim félve léptek pályára, nem bírták elviselni a rájuk nehezedő nyomást, ami számomra teljesen érthetetlen." A csapatot ötezer szurkoló kísérte, rég volt erre példa, talán csak a kizárás után.

Csank Lisztes Krisztiánt már az első félidő után lecserélte, Mátyus Jánosnak hatvanöt percet adott.

"Bosszantó hibáinkkal mi hoztuk fel az ellenfelet. A második játékrészben a hazaiak szinte át sem jöttek a térfelünkre, igaz, amikor a kapunk közelébe kerültek, rúgattunk velük egy gólt. Hiába dolgoztunk ki rengeteg helyzetet, a szolnoki kapus élete legjobb formájában védett, vagy mi nem tudtunk három méterről betalálni a kapuba. Azt már többször tapasztaltuk, hogy a Fradi ellen a lassú futballista hirtelen felgyorsul, az ügyetlenebb, képzetlenebb játékos olyan trükköket mutat be, amelyekről utólag ő sem tudja megmondani, ezeket hogyan csinálta. Többször láttam a Szolnokot, korábbi teljesítménye messze elmaradt attól, ahogy ellenünk játszott" - mormogta Csank.

A mérkőzés után a ferencvárosi szurkolók egy csoportja a távozását követelte. "Nem tulajdonítok ennek nagyobb jelentőséget, sokat láttam már a futballból, biztos vagyok benne, hogy ez előre tervezett akció volt."

Csank ezt nem részletezte, bár érdekes lett volna tudni, mire gondol, hiszen a szurkolók elsősorban ünnepelni indultak Szolnokra, és abban bíztak, hogy egy győzelemmel utolérik a Szolnokot és megközelítik a Kecskemétet.

"Mindenkinek tudnia kell, hogy Magyarországon az edzők számára nem adottak a feltételek a normális szakmai munkához, sajnos ez alól a Fradi sem kivétel. Nem normális állapot, hogy a rajt előtt három nappal érkeznek új játékosok a klubhoz, és azt várják tőlem, hogy az első tavaszi meccsre építsem be őket a csapatba. A fizetések sem érkeztek mindig pontosan, a felkészülési meccseken pedig három-négy próbajátékost kötelező szerepeltetni, többségükről nem lehet tudni, hogyan kerültek ide, csak azt látni, hogy rendkívül ügyetlenek, viszont elveszik a helyet azok elől, akik tavasszal is nálunk játszanak, és akikkel valamilyen játékrendszert kellene begyakoroltatni."