Alfréd
-3 °C
3 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Ezeket az embereket mi üldözni fogjuk

2009.03.16. 08:59
Kapcsolódók (8)
George F. Hemingway két és fél éve a Budapest Honvéd tulajdonosa. Azóta a klub anyagi háttere stabil, a létesítmények megújultak, az eredmények mégis elmaradnak. Ennek okairól, a szurkolók és a csőcselék közti különbségről, a futball öngyilkos közegéről, valamint az egészsége és a Honvéd jövője közti kapcsolatról is beszélt.

Kinevezésekor 27 pontos tervet készített. Hol tart a megvalósítás?

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Bizonyos dolgokban nagy előrelépések voltak, különösen a csapatépítés és az akadémia területén. Új füves és műfüves pályákat építettünk, a második emeletnél tart az új akadémiaépület is, júniusra készen lesz. Vannak bizonyos dolgok amelyekben nagyon előreléptünk, az akadémiai csapataink kiemelkedően szerepelnek, és vannak, amiben kevésbé. Ahol még nem állunk úgy, ahogy kellene, az a felnőtt csapat. Ott még nem azt az eredményt hozzuk, amit szeretnénk.

Két éve megkérdeztük, miért fektet a magyar fociba. Azóta is jó üzletnek tartja?

Úgy gondoltam, azt az üzleti modellt, amit fel akarok állítani, két év alatt meg tudom csinálni. Most látom, hogy ennél jóval több idő kell, és nem a gazdasági válság miatt. A magyar futball ázsiója annyira csekély lett, annyira leamortizálódott, hogy hosszabb idő kell ahhoz, hogy meggyőzzem a szponzorokat, a nézőket, a többi embert, hogy érdemes meccsre járni, érdemes a magyar futballba befektetni.

Mennyire volt naiv dolog beszállni a magyar labdarúgásba? Rosszabbak az állapotok, mint akkor gondolta?

Az intézmények, létesítmények állapota pontosan olyan, amilyennek gondoltam, hiszen előzetesen megnéztem mindent. Ami sokkal rosszabb, az láthatatlan. A magyar futball megítélése és közege.

Bármi is elmozdult pozitív irányba a magyar fociban, mióta ön tulajdonosként aktív szereplője a magyar futballnak?

Igen. A magyar futball jobban szervezett, és a tulajdonosi kör is megerősödött.

Másfél éve a Hamburg ellen 4-0-ra elveszített meccs után azt mondta, hamarosan önök is eljutnak a német szintre, ezért újabb játékosokat vesz. A Hamburg jelenleg dobogós a Bundesligában, a Honvéd 12. az NB I.-ben.

Mostanra a mi vereségünk is felértékelődött, hiszen a Bundesliga egyik élcsapata vert ki minket. De komolyra fordítva: a felzárkózásra akkor lesz esélyünk, amikor majd az akadémiás fiúk játszanak a csapatunkban.

Ezt mi mondatja önnel: az esze vagy a szíve?

Nem nagyon szoktam a szívemből beszélni. Engem többnyire az eszem és a gyomrom irányít. Ott érzek dolgokat.

Számításaink szerint egymilliárd forint fölött költött már a Honvédra. Mi a felső határ? Meddig érdemes beletenni a pénzt?

Az egymilliárd csak a belépő volt, annál jóval többet költöttünk. Csak az infrastrukturális beruházások elérik az egymilliárdot. Erre jött a működtetés az elmúlt két és fél évben.

Sokan azt mondják, a felnőtt csapat csak arra kell, hogy legyen egy bázis, amivel el lehet majd adni a fociakadémiáról kikerülő tehetségeket. Tényleg ilyen egyszerű?

Ezt azok az emberek mondják, akik semmit nem tettek a Honvédért, csak beszélnek. Butaságokat mondanak, ártanak a klubunknak. Normális ember ezt nem mondja.

Mi a legfőbb cél? Nemzetközileg elismert legyen a klub, vagy gazdaságilag legyen olyan üzletmenet, amelynek célja a játékosok felfuttatása, eladása?

A Honvéd nem lehet meg nemzetközileg kiemelkedő gazdasági stabilitás és működő üzletmodell nélkül.

Önt annak idején a szurkolók keresték meg. Most már kifejezetten nem szeretik önt a szurkolók, legalábbis a csapat mellett leginkább kitartó, idegenbeli meccsekre is eljáró ultrák. Nem lehet ezen változtatni?

Nekem programom van. Én ezt csinálom. Én kimondottan szeretem a szurkolókat, és örülök, hogy nagyon sokan vannak, akik mindig a támogatásukról biztosítanak engem szóban és írásban. Az anyázókat, a csőcseléket, a mocskokat, a huhogókat nem akarom itt látni. Az ultra szó nem azt jelenti, hogy valaki jó vagy rossz. Azt jelenti, hogy bizonyos csoporthoz tartozik, hogy fanatikus, és szereti a csapatot. Aki anyázik, aki zsidózik, cigányozik, huhog, aki a csapatot átkozza, a játékosokat szidja az se nem ultra se nem szurkoló. Az egyszerű csőcselék.

Családbarát Honvédot akart. Viszont továbbra sem családbarát szórakozás és szórakoztatás a magyar foci. A Honvéd meccsei sem. Ezen lehet valaha is változtatni?

A Honvéd meccse igenis családbarát szórakozás. Mert ami nem családbarát, az üzletpolitikánknak ellentmond, azt kitiltjuk, nem engedjük ide. Ha idejön Honvéd-meccsre, nyugodtan kihozhatja a családját. A futball lehet, hogy nem szórakoztató, de mi sziget vagyunk, ide nyugodtan jöhetnek családok, nem történhet velük semmi rossz

Ön minden meccsen itt van? Lát családokat?

Nálunk semmi bajuk nem lesz, ezért jönnek ki. Nem szabad kategóriákat használni. Az általánosítás az észérvek vége. A nagy többség élvezni akarja a mérkőzést, szereti a csapatot. Van pár ember, akik kimondottan ártani akarnak nekünk. Ezeket az embereket mi üldöztük és üldözni is fogjuk.

Sokan úgy érzik, ön azt gondolja, bármit megtehet a klubbal, mert ha két éve nem érkezik megmentőként, akkor már nem is lenne Honvéd. Vannak önben ilyen érzések? Eljutnak önhöz ilyen hangok?

Én nem hallok ilyeneket, de ez nonszensz. Miért tennék én bármi mást, mint ami a klub érdeke? A klub az enyém, és azt teszem, ami az érdeke. Miért tennék neki rosszat?

A magyar labdarúgás vezetésébe nem akar belefolyni?

Nem kívánok a Honvédon kívül semminek a vezetője lenni.

A gazdasági válság szerte a világon megtépázza a labdarúgásra jutó pénzt. Az ön focival kapcsolatos számításait ez mennyire befolyásolja?

05

Befolyásol, mert a szponzorszerzés még nehezebbé válik. Hozzáteszem, a magyar labdarúgás közege sokkal negatívabban érint engem, mint a gazdasági válság.

Ezt kifejtené bővebben?

Nagyon sokat kell a közeggel foglalkozni, ahelyett, hogy a csapattal, a labdarúgással tudnánk foglalkozni. Sokat kell foglalkozni a szurkolókkal, a renitensekkel, néha a klubok közötti feszültséggel, mert az egység még mindig nem állt össze. Ezek azok a dolgok, amik elveszik az ember kedvét. Jobban, mint a gazdasági válság.

Ebben az országban ez van az élet számos területén.

Én nagyon szeretem Magyarországot, és nagyon szeretem a magyar futballt, ellentétben sok újságíróval, aki annak ellenére ír és jól megél a magyar futballból, hogy gyűlöli. 1988 óta aktívan jelen vagyunk Magyarországon, az itteni közeget jól ismerem. Talán az egyetlen újdonság ebben a közegben, hogy a vállalkozásomat a családomnak tekintem, úgy is kezelem. Ami furcsa, hogy a saját családomon belül van egy olyan rész, amelyik a vállalkozás, a család megsemmisítésén dolgozik.

Mit szeret a magyar labdarúgásban?

Magát a labdarúgást szeretem. Szeretem, hogy itt van Magyarországon, és van egy lehetőség, hogy felépítsék. Szeretem, hogy vannak jó magyar labdarúgók, hogy a magyar futball mutat egy kis javulást, és szeretem, hogy van lehetőség arra, hogy feljebb lépjünk.

Két éve azt mondta, tolvajok, szerencselovagok miatt nincsenek komolyabb befektetők a magyar fociban. A Demjánokat, az OTP-t, a Molt vissza kell hozni a magyar labdarúgásba. Ennek továbbra sincs nyoma. Miért? Még most is a tolvajok, a szerencselovagok miatt?

Ezek nagyjából elmentek, a közeg nagyjából kitisztult, ami óriási dolog. Lehet, hogy azért, mert már nincs mit lopni. De azért is, mert azt gondolom, hogy a tulajdonosok és az MLSZ vezetése már nem tolerálja őket. Ugyanakkor sajnos más emberek nem jöttek. Beszéltem velük, de azt mondták, annyira megcsömörlöttek a magyar labdarúgástól, hogy nem jönnek. Nem hajlandóak belépni, befektetni a magyar labdarúgásba, csalódottak. Remélem, ez idővel megváltozik. Amikor én beléptem a magyar labdarúgásba, bíztam benne, hogy látnak pozitív példát, és jönnek.

Ön még nem csömörlött meg?

Úgy érzem, mindig racionális döntéseket hozok. Két fiam van, és mind a kettő azt gondolja, a közeg nem reagál pozitívan a mi fellépésünkre, és nem tudja magából kivetni azt a gennyes részt, amelyik a problémákat okozta. Ezért nekem bűn időt eltöltenem itt. Mindkét fiam határozott álláspontja ez, nem is értik, mit keresek itt. Ha az igazgatótanácsunkban szavaznánk, hogy továbbra is fektessünk-e a Honvédba, valószínűleg 2-1-re nyerne a nem. És én vagyok az egy mellette.

Lát most reményt arra, hogy a magyar fociból ebben az életben valaha is tud pénzt kivenni?

Oda szeretnék eljutni, hogy olyan üzleti modellt tudjunk felállítani, amely pénzek betevése nélkül tudja működtetni a klubot. Nem akarok kivenni, egyelőre az első lépés, hogy ne kelljen betenni.

Ezt hogy lehet elérni?

Három oldalról. A nézőszám növelése, a szponzorok bejövetele, valamint a nagyobb a televíziós és névszponzori bevételek révén.

A nézők bejöveteléhez a hely adott, a nem kívánatos személyek kiszűrve, de olyan játék is kell, hogy érdekelje az embereket.

Ez egyelőre még nincs meg, és amíg nincs, erre nem is lehet alapozni. Először játékot kell produkálni.

És a szponzorok?

A szponzorok lassan visszatérhetnek. 20 évig tartott, amíg megértették, hogy a magyar labdarúgásba nem érdemes befektetni. Két és fél éve próbálom meggyőzni őket, hogy de mégis. Hozzá tartozik az is, hogy az állam a labdarúgással szemben teljesen semleges, azaz semmilyen pénzt nem hajlandó invesztálni. Ez az én gondolkodásom szerint példátlan a magyar történelemben. A televíziós szerződések és a névszponzori szerződések lejárnak, de a gazdasági válság ellenére szerintem kicsivel több pénzt tudunk kihúzni.

Számos légiós van a keretükben. Mi alapján választják ki őket?

32–es a keretünk, közülük 13 külföldi.

Sokak szerint azonban a külföldiek – és elsősorban az afrikaiak – nem jelentenek nagy erősítést. Hogyan kerülnek a klubhoz? Ki ajánlja őket?

Akik ezt mondják, nem értenek a futballhoz. Azok az afrikaiak, akik nálunk vannak, kiemelkedő játékosok. Azért vannak itt, mert jobbak, mint akiket ajánlanak nekünk Magyarországon. Egy magyar játékos, aki kétszer egymás után jó helyre passzolja a labdát, alapból kétszer annyit kér, mint amennyit megér. A magyar játékosok, akik tudnak valamit, elmennek külföldre. Akik itt maradnak, azt gondolják, nekik jár a több milliós fizetés. Ami nem reális. Az ember körülnéz szerte a világban. Nekünk nemcsak afrikai, brazil, mexikói, szerb és horvát játékosunk is van.

01

A légiósokat ajánlják, vagy van teamjük, amely járja a világot és keresi a tehetségeket?

Az öt afrikaiból három itt volt, amikor a klubhoz jöttem. Mindenki próbajáték után kerül hozzánk. Van, akit ajánlanak, van, akit menedzser hoz, van, akit én láttam Brazíliában, úgy hoztuk ide. Van, aki itt játszott, de nem kellett a klubjának, és mi leszerződtettük. De van szerb utánpótlás-válogatott is, aki már a jövőt jelenti. Amit hallani a külföldi játékosok szerződtetéséről, az nálunk 100 százalékig nem igaz. De az igazi probléma nem is az, hogy egy magyar játékos mit két, hanem hogy van-e játékos. Télen két posztra szerettünk volna igazolni. Végignéztük az egész magyar mezőnyt, és egy ember kivételével nem találtunk senkit, akit ide akarnánk hozni. Azt az egyet elvitte valaki más, ezért két külföldi játékost hoztunk. Pénzről még nem is nagyon volt szó.

Többször is hallani lehetett, hogy gond van az öltözőben. Mi okozta ezt, és ebből mi jutott el önhöz?

Tavaly nyárig-őszig voltak kommunikációs problémák a játékosok között, de amikor Pölöskei Gábor lett az edző, ezt megoldotta.

Ki közvetít önnek a csapatról, a csapatnál történtekről?

Sok edzést látok, és a vezetőedzővel kommunikálok. Úgy kell elképzelni a felépítést, mint a katonaságnál. Én nem alkalmazok se megmondó embereket, se kémeket.

Kivel egyeztet fontos kérdésekben?

Az ügyvezető igazgatóval, de a végső döntés az enyém.

A Honvéd-stadion ingatlanjának 30 százalékát üzleti célból lehetne hasznosítani. Erre készültek már tervek? Lehet olyan kiegészítő létesítményt kialakítani, ami segítheti a klub finanszírozását?

A hasznosítás teljesen lehetetlen, különben nem tudjuk a csapatot működtetni. Az elején gondoltam rá, de azt jelentené, hogy a pályákat a stadionon kívülre kellene tenni. Ha lenne valahol egy nagy utánpótlásbázisunk, lehetne szó erről. Jelenleg minden pályára szükségünk van, minden négyzetmétert kihasználunk.

"Idén az 5-8. hely között kell végezni, jövőre az első négy közé kerülés és a nemzetközi szereplés kiharcolása a cél, a harmadik évben már bajnoki címért harcoló csapatot szeretnék. Hosszabb távon kiemelkedő csapatot szeretnénk létrehozni, amely pénzt csinál, és amelynek nagy szurkolótábora van." Ezt ön mondta két éve. A tervekből mi valósult meg?

A tervek nem változtak, mind a két évben elértük a nemzetközi szereplést, igaz, nem feltétlenül úgy, ahogy megálmodtuk. Ami nem valósult meg, az a helyezés. Változatlanul az a cél, hogy bajnokságért küzdő csapatot csináljunk. Idén valószínűleg már nem fogunk a bajnoki címért harcolni, de próbálunk minél előrébb jutni.

Az új edző, Sisa Tibor szerződése mennyire eredménycentrikus?

Minden edzőnek megmondjuk, hogy a nemzetközi szereplés elérése az elvárás. Úgy ítéltük meg, Pölöskeivel ez már nem megvalósítható.

Miért az első tavaszi forduló után döntöttek így?

A csapatnak volt struktúrája az ősszel. A felkészülés is rendben lezajlott. Pölöskei rendes, tisztességes ember, de a Vasas elleni meccs után előjött, hogy azok a problémák, melyeket korábban felvetettünk, nem oldódtak meg. Ezért úgy gondoltam, itt és most lépni kell.

Miért éppen a labdarúgás? Nem gondolt még másik sportágra?

Negyvenöt éve vagyok futballbíró, minden vasárnap mérkőzéseket dirigálok. A labdarúgáson és a kosárlabdán kívül az olimpiai atlétikai versenyek érdekelnek, semmi más.

Több fórumon is olvasni lehetett, ha nem is első kézből, hogy a Fradinál is próbálkozott.

Ennek semmi valóságtartalma nincs. Próbáltam nekik többször is segíteni, mindig volt kapcsolatom a Fradival, mert véleményem szerint az első osztályban a helye. Adtam nekik játékost, próbáltam segíteni, mert bírják a szimpátiámat. De nem volt, nincs, nem lesz üzleti kapcsolatom a Fradival.

03

Sokszor sok helyen kritizálják. Mennyire érdeklik ezek a vélemények? Kinek a véleménye érdekli?

Nem azzal foglalkozom, mit írnak rólam, inkább azzal, mit írnak a Honvédról. Nem is azzal foglalkozom, hogy mit írnak, inkább hogyan és miért. Szerintem nem szabad hazudni, mindig igazat kell írni. A szabad sajtóra szüksége van egy országnak, de nem szabad hazudni. Én ebben hiszek. Nem vagyok érzékeny ember, ami az üzletben jó, az életben nem mindig. Ahol más megsértődik, én nevetek, mert azt gondolom, ezt primitív ember mondja, írja. Csak akkor reagálok, ha a befektetéseimről írnak.

Mikor lesz bajnok a Honvéd?

Ha én irányítanám a bajnokságot, már a múlt évben bajnok lett volna.

Ha önnel történne valami, mi lenne a Honvéddal?

A fiaimé lenne először.

Ez mit jelent?

Valószínűleg azt, hogy másnap eladná. Minden vagyonomat a fiaim öröklik, a Honvédot is, tehát ők rendelkeznek vele.

Az már eddig is kiderült, ők ezt nem tartják jó befektetésnek.

Egyszer voltak meccsen, akkor annyit kérdeztek: ezért fizetni kell? Ha én Honvéd-drukker lennék, az én további jó egészségemért drukkolnék.