Fülöp, Evelin
15 °C
26 °C

Hatvan perc szenvedés után örömünnep

2009.04.01. 23:10
A magyar válogatott sorozatban negyedik vb-selejtezőjét is megnyerte, a Puskás Ferenc Stadionban 38 ezer néző előtt 3-0-ra győzte le Máltát Erwin Koeman csapata. A gólkülönbség túlzó, a korán előnybe kerülő magyar csapat csak a hajrában tudta eldönteni a meccset, Málta 60 percen át egyenrangú ellen fél volt. Koeman válogatottja hat tétmeccséből ötödször nem kapott gólt.

Nem kezdett rosszul a magyar válogatott, az első percekben több veszélyes támadást is vezetett az ismét furcsa összeállításban pályára lépő csapat. Az már nem is meglepő, hogy Huszti Szabolcs ismét a jobb oldalon játszott, de a két védekező középpályás közül sem Szélesi Zoltánnak, sem Halmosi Péternek nem ez az igazi posztja.

MAGYARORSZÁG-MÁLTA 3-0 (1-0)

Puskás Ferenc Stadion, 38,000 néző. V: Szukina
Magyarország: Fülöp - Bodnár, Juhász, Vanczák, Bodor - Szélesi, Halmosi (Tóth B., 92.)- Huszti, Hajnal (Gera, 46.), Dzsudzsák (Vadócz 79.) - Torghelle
Gólszerző: Hajnal 7., Gera 80., Juhász 92.
A csoport másik mérkőzésén: Dánia-Albánia 3-0

Erwin Koeman összeállítása igazán még le sem vizsgázhatott, máris vezetettek a magyarok: Hajnal Tamás – egy egyébként is szép magyar támadás után - a 7. percben gyönyörű szabadrúgásgólt vágott, megvolt a korai előny. A mieink azonban nem támadtak tovább, és ezzel felhozták a meglepően jó máltaiakat, a vendégek formás labdakihozatalok után több helyzetet is kialakítottak.

Elsősorban a középpályás védekezésünk volt gyenge, így hiába jutott el többször is a máltai kapuig a magyar csapat, a mérkőzés középső szakaszában teljesen egyenrangú fél volt az eddig még gólt sem szerző kiscsapat. Dzsudzsák Balázs váratlan megoldásai után többször sikerült a máltai védelem mögé kerülnünk, de középen lemaradtak a támadók, így komolyabb helyzetet sem sikerült kialakítanunk.

A második játékrészben ugyanez a játék folytatódott, a tompa Hajnalt váltó Gera Zoltán sem hozott jelentős változást, meccs utolsó harmadában pedig már kifejezetten kellemetlen nyomás alatt volt a több védést bemutató Fülöp Márton kapuja. A magyarok a fáradó máltaiak mellett már gyorsabban át tudták játszani a középpályát, és a hajrára fordulva Gera fejesével a 80. percben eldöntötték a meccset.

Juhász Roland hosszabbításban szerzett gólja már csak ahhoz kellett, hogy mind a 38 ezer néző elfelejtse a mérkőzés középén történteket, igazi örömünnepbe csapott át a 70. perc tájékán még elégedetlen zúgolódás. A magyar válogatott nagy különbségű győzelmével a selejtezőcsoport második helyen tölti a nyarat, a szurkolók pedig a három gól emlékével készülhetnek a szeptemberi mérkőzésekre.

Dusan Fitzel, máltai szövetségi kapitány elmondta, három 21 éven aluli játékossal is méltó ellenfelei tudtak lenni a magyar válogatottnak, és kiemelte, hogy Erwin Koeman nagyon jól illik a magyar csapathoz, a holland szakember taktikája egyszerre hollandos, de alkalmazkodik a mi játékunkhoz is.

„Elsősorban azért örülök a telt háznak, mert Málta ellen játszottunk, tehát ezek a szurkolók miattunk jöttek ki – kezdte értékelését Erwin Koeman. – Nagyon jó érzés volt ennyi boldog szurkolót látni, külön el is mondtam a játékosaimnak az öltözőben, hogy most a közönségért kell játszaniuk.”

A kapitánynak tetszett, ahogy a magyar játékosok uralták a mérkőzést, és bár azt elismerte, hogy a középpályán túl sok teret hagytunk a máltaiaknak, újabb meccset hoztunk le kapott gól nélkül – hat selejtezőből az ötödiket. „A védekezésünk valóban sokat javult, de még mindig nem tökéletes, nagyon sok mindenen kell még javítanunk. Ennek ellenére haladunk, ezt mindenkit láthatja, bár tudom, sokan önök közül sima ügynek gondolták az Albániával és Máltával lejátszott meccseket.”

Koeman elmondta, a máltaiak elleni meccstől még jobban tartott, mint az albániaitól, és nagyon nagy eredménynek tartja, hogy 12 pontot szereztünk a négy meccsen. „Szeretném kiemelni Gera Zoltánt, aki nagyon profi módon kezelte a döntésemet, hogy kihagyom a kezdőcsapatból. Nem duzzogott, tett tovább a dolgát, és az ő szép fejesgóljával döntöttük el végleg a mérkőzés sorsát.”