Henrik, Roland, Örkény
16 °C
30 °C

A gyerek Macheda sztár lehet a MU-ban

2009.04.06. 13:53
Federico Macheda egyszerre három korosztályban is maradandót alkotott a Manchester United csapatában. Az U18-asok között házi gólkirály lett, a tartalékcsapatban mesterhármast vágott, a felnőttek között első meccsén győztes lőtt az Aston Villának.

Federico Macheda 1991. augusztus 22-én született Rómában. A Lazio utánpótlásában futballozott, de mielőtt tagja lett volna a római klub ifjúsági csapatának, 16. születésnapján a Manchester Unitedhez írt alá szerződést.

2007 szeptemberében költözött Angliába, hároméves ösztöndíjat kapott a klub akadémiáján. Az U18-as csapatban szeptember 15-én, a Barnsley elleni bajnokin mutatkozott be, az ő góljával nyertek idegenben 1-0-ra. Macheda első szezonjában 21 meccsen lépett pályára, házi gólkirály lett 12 találattal. 2008. február 26-án már a tartalékcsapatba hívták, Gerard Piqué cseréje volt a Liverpool elleni összecsapáson.

17. születésnapját is szerződéssel ünnepelte. A Manchester Unitedhez írta alá élete első profi kontraktusát. A 2008/2009-es szezon nagy részében továbbra is az U18-asok között szerepelt, de a tartalékok között is pályára lépett. Utóbbiaknál nyolc meccsen nyolc gólt lőtt, 2009. március 30-án mesterhármast vágott a Newcastle-nak.

Ez a meccs győzte meg Alex Fergusont, aki vasárnap már a kispadra ültette az olasz gyereket. Egy óra után, az Aston Villa 2-1-es vezetésénél állt be Nani helyére. Amiről sokan csak álmodnak, az Machedának alig több mint fél óra játék után sikerült. 75 ezer néző előtt, a hosszabbítás 3. percében gyönyörűen fordult le védőjéről, majd 16 méterről, estében védhetetlenül csavart Brad Friedel kapujába.

A gól után egyből a lelátóhoz futott, édesapja nyakába ugrott. A család férfi tagjai is meghatódtak, ilyen bemutatkozásra senki sem gondolt. Alex Ferguson a találkozó utáni nyilatkozatában kiemelte, a legfontosabb, hogy Macheda helyesen kezelje a most rázúduló népszerűséget. „Szerencsénk is volt, de meg is érdemeltük, mert jobban akartuk a győzelmet. – mondta Ferguson. – Kockázatot vállaltam Macheda beállításával is, de ennek a fiúnak a helyén volt a szíve. Sok szép siker vár még rá.”

Macheda annyit tett hozzá: „Mindig is erről a napról álmodoztam. Most kaptam egy lehetőséget, szeretnék az első csapat közelében maradni.”

Góljával a Premier League történetének 10. legfiatalabb gólszerzője lett. 17 évesen és 226 naposan lőtte élete első élvonalbeli gólját. A listát az Everton játékosa, James Vaughan vezeti. 2005. április 10-én 16 évesen és 270 naposan talált először a kapuba. Második James Milner (2002-ben 16 évesen és 356 naposan talűlt), a harmadik Wayne Rooney (2002-ben 16 évesen és 360 naposan volt eredményes).