Ákos, Bátor
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Az Újpest fellebbez a büntetése miatt

2009.06.12. 15:30
Az Újpest nem fogadja el az MLSZ döntését, fellebbez, kész akár a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz elmenni igazáért. A lila-fehéreket egymillió forintra és két zárt kapus meccsre büntette a szövetség az utolsó fordulós botrány miatt.

Fellebbezést nyújt be az Újpest FC a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottságának csütörtöki határozata ellen, mert a klub szerint az MLSZ nem várta meg az írásos rendőrségi jelentést, ennek hiányában pedig nem dönthetett volna az ügyben.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága csütörtökön a Soproni Liga 30. fordulójában lejátszott Újpest FC–FC Fehérvár találkozón történt rendzavarások miatt két hazai bajnoki zárt kapuk mögötti megrendezésével, továbbá egymillió forintos pénzbírsággal sújtotta a lila-fehéreket.

"Véleményünk szerint a fegyelmi bizottság hibát követett el, amikor nem várta meg a rendőrségi jelentést, amelyben a hatóság alátámasztotta, hogy a súlyos rendzavarást a Fehérvár FC szurkolói kezdeményezték" – mondta Dányi Szilárd klubjogász azon a sajtótájékoztatón, amelyet a lila-fehérek tartottak az üggyel kapcsolatban.

Dányi szerint hiába zárult le a rendőrségi vizsgálat, hiába küldte el a jelentést a fegyelmi bizottságnak, kérve, ne hirdessen annak tanulmányozása nélkül határozatot, a döntésben teljesen figyelmen kívül hagyták azt. Véleménye szerint az fb hibázott, így nem volt minden körülményről korrekten tájékoztatva, ennek megfelelően nem tudott korrekt tényállást megállapítani.

„Nem vitatjuk, hogy klubunk is hibázott, ám a hiba mértékét, annak súlyosságát részletesen meg kellett volna vizsgálni. Amennyiben a fellebbviteli bizottság elutasítja a klub fellebbezését, úgy az MLSZ elnökségéhez, és akár a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) is elmegyünk”.

Dányi hozzátette, a fellebbezés díja 300 000 forint, halasztó hatálya nincs, így ha nem születik döntés a következő szezon kezdetéig, a klub köteles elkezdeni a büntetés letöltését. A fellebbezést úgy is megteszik, hogy az MLSZ akár súlyosbíthatja is a jelenlegi döntését.

A klub belső vizsgálatáról kiadott sajtóközleményben külön kiemelte a vendég Fehérvár FC, a stadion biztonságért felelős NOD Security és saját felelősségét is. Dányi elmondta, a televíziókban többször is bemutatott pofon – amelyet a klub biztonsági koordinátora adott egy fehérvári játékosnak – csak következménye volt annak, hogy a vendégek játékosa meg akarta rúgni a lila-fehérek kapusát.

Az Újpest büntetései a szezonban:

2008. október 26.: Újpest–Paks, rendezői létszám növelése+szövetségi ellenőr fogadása.
2008. október 31.: ZTE–Újpest, 300 ezer forintos pénzbüntetés.
2008. november 16.: Fehérvár–Újpest, 1 zártkapus mérkőzés 2009. március 15-ig felfüggesztve+200 ezer forintos pénzbüntetés.
2009. május 3.: Újpest–Diósgyőr, 1 zártkapus mérkőzés augusztus 31-ig felfüggesztve+400 ezer forintos pénzbüntetés.
2009. május 23.: Győr–Újpest, rendezői létszám növelése a két következő idegenbeli bajnokin+szövetségi ellenőr fogadása.