Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Velünk mindenki nagyon szívesen játszik

2010.02.05. 21:17
A 2012-es Európa-bajnoki selejtezőcsoportokat vasárnap délben húzzák Varsóban a közelmúlt legnagyobb lengyel és ukrán ászai: Zbigniew Boniek, Andrzej Szarmach, Oleg Blohin, Andrij Sevcsenko. Az esélylatolgatásnak sok értelme nincs, egy defenzív magyar csapatot bárki legyőzhet.

Az elmúlt húsz évben nagyjából mindegy volt, mely válogatottakkal játszott a magyar a világ- vagy Európa-bajnoki selejtezőkben, legutóbbi vb-részvételünk, 1986 után csak egyszer, 1998-ban voltunk pótselejtezőt érő második helyen, kétszer csíptük el a harmadikat, de azt is még a nyolcvanas években. Ha volt is remény a továbbjutásra - mint legutóbb is -, leginkább a szerencsés sorsolásnak köszönhettük.

Legrosszabbul Bozsik Péter és Várhidi Péter kapitánykodása alatt szerepeltünk, utóbbi a 2008-as Eb-selejtezőn 6. helyig jutott a csapattal.

A magyar válogatottat sokan szeretnék kapni a kilenc csapatos negyedik kalapból, senki sem esne kétségbe, ha Budapestre kellene jönnie.

A mostani sorsolás rendhagyó, az MLSZ lemondott elnöke, Kisteleki István utazott el Varsóba. Erwin Koeman sem biztos, hogy marad szeptemberig, még ha van is szerződése, hiszen egy új vezetésnek korántsem biztos, hogy a holland módszerei, elvei kellenek majd.

Kilencből hatodik?

Ha a velük egy kalapba tett, elvileg azonos erejű országokat legjobb játékosaival azonosítjuk, a kilencből talán a hatodik helyre futnánk be. A legjobbnak tartott magyar, Gera Zoltán összeveszett Koeman kapitánnyal, valószínűleg nem játszik a válogatottban, hiányában Dzsudzsák a kiemelkedő. A macedónoknál Goran Pandev (Inter), a belgáknál Vermaelen (Arsenal), a walesieknél Bellamy (Manchester City), a beloruszoknál Hleb (Stuttgart), a litvánoknál Stankevicius (Sevilla) a szlovénoknál Novakovic (Köln) a legnevesebb, mind jobb csapatokban játszanak, mint Dzsudzsák PSV-je. A lett Rudnevs a ZTE csatára, a ciprusi Konsztantinu az Omonia játékosa, ők egyértelműen gyengébbek.

Egy-két vb-bronzérmes U20-as játékost nem csak a közvélemény miatt, de már tényleg be kellene építeni, hogy a 2014-es világbajnokságra - az akkor remélhetőleg még erősebb U20-as magra építkezve - végig versenyben lehessen maradni, ez a mostani selejtezősorozat igazi tétje.

Közhely, de a kötelezőket hozni kell, ahogyan Koemannal vagy korábban Gelleivel, és bravúrgyőzelem is szükséges, de ez is összejöhet.

Arra továbbra sincs garancia, hogy a légiósok játsszanak csapataikban, sőt, az a valószínűbb, hogy játék nélkül térnek haza – kivéve: Juhász, Dzsudzsák, Buzsáky, Torghelle -, és a válogatottban pótolnák be a meccshiányt. Mivel Babos lemondta a válogatottságot, a kapuban Király Gábor jöhet újra számításba, mert Fülöp és Köteles sem véd, Gulácsi jövője pedig bizonytalan.

A védő Kádár Tamást hamarosan be lehetne vetni, ha így fejlődik a Newcastle-ben, Koman Vladimirért vagy Németh Krisztiánért biztosan sokan fognak lobbizni, a debreceni Varga József évekre kivívhatja magának a védekező középpályás posztját.

Komoly csapat rögtön a vb után jöjjön

Ötvenegy válogatott nevezett, a csapatokat hat hatos és három ötös csoportba osztják. A legutóbbi selejtezős ellenfelek közül a svédeket jó lenne elkerülni, mert fizikai fölényüket mindig érvényesítik; a portugálok játékosabbak, kevesebbet ütköznek, mégis simán lefocizták a defenzív, egy csatárral kiálló, akarat nélküli magyar válogatottat. Ha komoly csapatot kapunk (spanyol, olasz, francia), a vb után rögtön jöjjön ide, amikor még arrafelé nem indult el, vagy csak pár forduló óta megy a bajnokság, közönségszórakoztató meccsre lenne esély.

Összeállítottunk egy olyan csoportot, amelyikben van tíz százaléknyi esély akár a második helyre is: Horvátország, Szlovákia, Ausztria, Liechtenstein. Utazni sem kellene messze, a szlovákok is épp egy olyan csoportból jutottak ki a vb-re, ahol a térség országai szerepeltek, melyekre jellemző: nem feltétlenül kiegyensúlyozottak.

A legkeményebb csoport lenne: Spanyolország, Szerbia, Norvégia, Grúzia. Ellenük hagyományosan gyengén teljesítünk, igazán még az sem lenne meglepetés, ha két győzelemmel, és sorozatos idegenbeli vereségekkel fejeznénk be a 2012-es Eb-selejtezőt.

A kalapok:

1. kalap: Spanyolország (címvédő), Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Horvátország, Portugália, Franciaország, Oroszország
2. kalap: Görögország, Csehország, Svédország, Svájc, Szerbia, Törökország, Dánia, Szlovákia, Románia
3. kalap: Izrael, Bulgária, Finnország, Norvégia, Írország, Skócia, Észak-Írország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina
4. kalap: Szlovénia, Lettország, MAGYARORSZÁG, Litvánia, Fehéroroszország, Belgium, Wales, Macedónia, Ciprus
5. kalap: Montenegró, Albánia, Észtország, Grúzia, Moldova, Izland, Örményország, Kazahsztán, Liechtenstein
6. kalap: Azerbajdzsán, Luxemburg, Málta, Feröer-szigetek, Andorra, San Marino
A csoportelsők automatikusan csatlakoznak a két rendező, Lengyelország és Ukrajna mellé, a legjobb csoportmásodik is, a többieket párba sorolják.