Gera volt a Fulham legjobbja a döntőben

2010.05.12. 23:53 Módosítva: 2015.05.19. 02:13
Az Európa Liga döntőjét 1-1-es rendes játékidő után 2-1-re nyerte az Atlético Madrid, a győztes gólt Diego Forlán a 116. percben szerezte. Gera Zoltán végigdolgozta a meccset, gólpasszt adott.

Mindkét csapat a legjobb összeállításában kezdte az Európa Liga első döntőjét, a Fulhamben vállalta a játékot Bobby Zamora, mögötte második csatárt játszott Gera Zoltán. Az Atlético Madrid kezdett jobban a zuhogó esőben, és a 12. percben megszerezhette volna a vezetést is, de Sergio Agüero passzából Forlan kapufát lőtt.

A spanyoloknál volt többet labda, többször is lőttek kapura, de csapkodó volt a játék, mindkét fél ideges volt. A Fulham első kapura lövését Gera mutatta be, magasan fölé lőtte Zamora lekészítet labdáját.

Az Atlético irányította a játékot, egymás után rúgta a szögleteket, és a 32. percben nem érdemtelenül szerezte meg a vezetést: Agüero törte el a labdát, a gyenge lövésből gólpassz lett, Forlan ért bele (talán lesről) tökéletesen a csatártárs labdájába.

A gól után feljebb jött a Fulham, Zamora rendületlenül birkózott a védőkkel, a lefejelt, letett labdákra Gera érkezett többször is jól. A 37. percben egyenlített a Fulham, bár többször is úgy tűnt, hogy elakad a támadás, valahogy Gera elé keveredett a labda, a magyar középpályás ívelésébe a védők belecsúsztattak, a hosszún érkező Davies a balösszekötő helyéről kapásból kilőtte a rövid sarkot.

Mark Schwarzernek kétszer is komoly helyzetben kellett védenie, pedig az első félidő végén már kiegyenlítettebb volt a játék. Gera rengeteget dolgozott, hasznosan játszva csapata legjobbja volt a szünetig, de az előtte játszó Zamora csak a második félidő elejéig bírta, Clint Dempsey jött a helyére.

A második játékrész elején Gera kapott kiváló indítást, de hosszan vette át, a kapujából kirontó De Gea felszedte előle a labdát. A kapus azt reklamálta, hogy Gera megrúgta, de a visszajátszásokon látszott, hogy a magyar elhúzta a lábát, alig ért a spanyolok kapusához. A játékot továbbra is az Atlético irányította, de a Fulham magabiztosan védekezett, a labdákat viszont nem tudta megtartani ellenfele térfelén.

Davies lövése után újra De Geának kellett védenie egy ellentámadás végén, de a hajrában a Fulham néha már percekre beszorult a kapuja elé. A spanyolok képtelenek voltak átgyűrni a labdát a londoniak védőfalán, a beíveléseket Hughes és Hangeland fejelgették ki, az átlövések csak ritkán találták el a kaput. Gera harcolt ki szabadrúgást a legvégén 25 méterről, de Murphy a sorfalba lőtt, jöhetett a hosszabbítás.

A Fulham kezdett jobban, Gera fáradhatatlanul robotolt, a 85. perctől kezdve baloldali középpályást játszva hozta ki a labdákat, nagyot játszott. A hosszabbítás első félidejének végén mégis az Atlético hagyott ki ziccert, a hosszú ideje semmit nem csináló Diego Forlán kígyózott át a védőkön, az alapvonalról visszapasszol labdáról centikkel maradt le Agüero, csak az oldalhálóba tudott lőni.

A második félidő végén már mindenki a büntetőkre készüt, amikor az Atlético eldöntötte a meccset. Agüero futott be egy indítást, középen Forlán jól vált le Hangelandról, a centerezést talppal tette kapura, a labda megpattant a késve érkező védőn, és a hosszú sarokba gurult.

Az Európa Liga első kiírását megérdemelten nyerte az Atlético Madrid, a spanyolok majdnem háromszor annyit lőttek kapura, mint a Fulham, nagyobb helyzeteik voltak. Gera Zoltán csapata legjobbjaként 15,5 km-t futott, kiválóan játszott, nem rajta múlt a győzelem.

Európa Liga, döntő:

Atlético Madrid-Fulham 2-1 (1-1 után, hosszabbításban)

G: Forlán 32., 116., ill. Davies 37  • Hírek
  • Hírek