27 ezer km után EL-döntőben a Fulham

2010.05.12. 14:30
Az angol Fulham 11 győztes meccsel került az Európa Liga döntőjébe, a spanyol Atletico Madrid néggyel. A spanyolok a BL-selejtezőben verték a görög Panathinaikoszt, utána az elődöntőig szorgos döntetlenekkel vergődtek el. A Fulham két olasz csapattól - Juventus, Roma - kapott ki, de előbbit csúnyán megverte a visszavágón.

Két olyan csapat játssza az Európa Liga döntőjét szerda este, amelyik még a nyáron kezdte a selejtezőket. Az angol Fulham még júliusban nekivágott, több mint 27 ezer kilométert utazott a fináléig, az angol bajnokság hetedik helyezettjének elég korán be kell szállnia a sorozatba. A litván Vetra Vilnius az első meccsen kapott egy sima hármast, a londoni visszavágón is megúszta ennyivel.

Már jöhetett is az orosz Amkar Perm, amelyik 3-1-es veréssel távozott Londonból, a visszavágón az oroszok mindent megtettek, de a győztes gólt (1-0) csak a kilencvenedik percben lőtték. (Egészen pontosan egy bolgár, Kusev szerezte, aki Ferenczi Istvánt szorította ki a Levszki Szófiából még 2002-ben.)

A Fulham a főtáblán a CSZKA Szófiához ment elsőként, és Kamara egyenlítette ki a hazai csapat vezető gólját, így döntetlennel kezdett. Gera ekkor bekerült a csapatba, de Zamora, Andy Johnson vagy Dempsey sem játszott. A következő meccset, a svájci Basel ellen Murphy góljával nyerte meg a csapat, és Roy Hodgson csere nélkül hozta le a meccset, így Gera nem jutott szóhoz.

A Roma ellen viszont már kezdett, és a csapat talán ekkor szomorkodott a legjobban az egész sorozatban, mert vezetett, de a 93. percben nem figyelt kellőképpen egy szögletnél, és Andreolli egyenlített. (Ekkor Kelly kiállítása miatt már tíz emberrel játszott a Fulham.)

Gerát ekkor még a középpálya bal oldalára tette edzője, nagy volt a felhajtás körülötte, mert a magyar csapat dániai mérkőzésén lemondta a válogatottságot.

Rómában, a visszavágón egy szerencsétlen góllal kaptak ki, Gera akkor is balközépet játszott, a csatársorba Kamara és Dempsey került, Zamora kispados volt, Andy Johnson sérült.

A meccs után győzelmi kényszerbe került a Fulham, a Szófiát feltétlen le kellett győznie, és Gera góljával meg is tette. Ez a meccs volt a fordulópont, mert Zamora mögé került a magyar, visszavont csatárnak. A felállást a kényszer szülte, Kamarát Rómában kiállították. Gera kiemelkedett ezen a meccsen, talán ezért is játszott Baselben ugyanebben a felállásban a Fulham.

Zamora a félidő végén kettőt vágott, a harmadik, a 3-2-es győzelemhez feltétlenül szükséges gólt Gera szerezte.

A Fulham már a továbbjutással története legnagyobb sikerét érte el, mert amikor először próbálkozott az UEFA-kupában, a Hertha BSC ellen alulmaradt.

Az angoloknak a sorsolásnál nem volt szerencséjük, mert az egyenes kieséses szakaszban a címvédő Sahtart kapták. Kedvező volt viszont, hogy az ukrán bajnokság szünetelt februárban, míg a londoniak játékban voltak.

Két nagyon nehéz meccs volt, Gera szerint az egész sorozatban a legnehezebb. A csapat ekkora nyerte el a végső felállását, hiszen Zamora mögött Gera játszott, Murphy mellett Etuhu a védekező középpályás posztján. A középpálya két szélén pedig az ír Damien Duff, valamint Davies.

Gera már a harmadik percben gólt lőtt, ezt még Luiz Adriano kiegyenlítette, Zamoráét már nem tudta. Hodgson ekkor sem cserélt feleslegesen, a 89. percben vette le Gerát, és helyére Elmet állította, de a másik két lehetőségét nem használta ki.

A visszavágón Hangeland vezetést szerzett, Jadson egyenlített, az ukránok nagyon nyomtak, de nem tudták elérni a hosszabbítást. A csapat viszont ászát veszítette el, mert Murphyt, aki a Liverpoollal nyert már kupát, kiállították.

Érződött is a vezér hiánya, a Juventus egész magabiztosan verte a Fulhamet Torinóban. Etuhu talált egy gólt, ezzel maradt nyílt a továbbjutás. A visszavágón Gera élete játékát mutatta, két góllal járult a továbbjutáshoz. Az amerikai Dempsey karrierje legszebb gólját lőtte, a vége 4-1.

A Wolfsburg ellen úgy látszott, a Fulham önmagának nehezítette meg a továbbjutást, mert Madlung Londonban az utolsó pillanatokban 2-1-re szépített. Mivel azonban a visszavágó első percében Zamora – Gera passzából - betalált, mintha 3-1-es előnnyel mentek volna, és mindenki megnyugodhatott. Nem is változott a folytatásban az állás.

A Hamburg ellen az első meccsen senki sem kockáztatott, 0-0, a másodikon a Fulham kénytelen volt, mert Petric hatalmas szabadrúgást lőtt. Jött Davies és Gera, a Fulham fordított, döntős lett.

A másik ágon az Atletico Madrid először a Panathinaikoszt verte a Bajnokok Ligája selejtezőjében, és a kettős győzelem után úgy tűnt, hogy a spanyol lehet a BL egyik meglepetéscsapata. Két kiváló csatár: Forlán és Agüero, mögöttük Simao, Reyes, Jurado. A védelem ugyan gyenge, de hát ez a csapat úgyis támadni fog, gondolhattuk.

Errefel az Apoel Nicosiát nem tudta legyőzni a csapat az első fordulóban, a második meccs hajráját nem bírta Portóban, két gólt kapott, válasz nélkül. Utána négyet a Chelsea-től, majd Madridban 2-2 lett, Agüero a 91. percben egyenlített.

Ekkor már új edző, Quique Sanchez-Flores irányította a klubot, és úgy látszott, belejönnek. Cipruson azonban nem tudtak nyerni, ezzel lényegében kiestek a BL-ből.

A bajnokságban viszont gyorsan és magabiztosan nyertek két meccset, és akkor már tényleg úgy látszott, megvan a helyes út. Az Espanyolt 4-0-ra intézték el, a Xerezt 2-0-ra. A Porto azonban egy tét nélküli meccsen is nagyon megverte idegenben az Atleticót.

Innen kezdve az Atletico a már említett, most talán belejönnek állapotban játszotta végig a szezont, de kettőnél több jó meccse egymás után nem volt.

Mert ugyan megverte egyedüliként bajnokságban a Barcelonát – ez még akkor is nagy szó, ha a katalánok védelme tartalékos volt -, utána a Galatasaray ellen nem tudott nyerni. Idegenben azonban Forlan 92. percben lőtt góljával kiejtette a törököket, és megúszta a hosszabbítást.

A következő két párosításban is ez volt a felállás. A portugál Sportingot és a Valenciát is úgy verte ki, hogy hazai pályán döntetlenezett, kétszer 0-0, idegenben viszont kétszer 2-2.

Aztán jött a Liverpool, és az első győzelem hazai pályán nemzetközi meccsen augusztus óta. Forlán gólja ugyan komikus volt, az angolok szabályos gólját ellenben nem adták meg.

Az Atletico egész szezonján érezni lehetett a kedvetlenséget, mintha csak a két kupadöntő foglalkoztatná őket, hiszen a gyenge idényt valahogy meg lehet menteni: ha nagyon koncentráltak és felkészülnek, akkor bárkit megverhetnek, de ha nem ihletett állapotban játszanak, akkor bárkitől kikaphatnak.  • Hírek
  • Bankszámla