Piroska
-2 °C
5 °C

A Real Madrid elbúcsúztatta Raúlt

2010.07.26. 14:42
Tizenhat év után elhagyja a Real Madridot Raúl, a klub történetének legeredményesebb játékosa. Hivatalos búcsúztatóját hétfőn egytől tartották, a csatár a Bundesligában, a Schalke 04 csapatánál folytatja pályafutását. A Bundesliga élvonalában az elmúlt tíz évben nem volt spanyol.

Hivatalosan is bejelentették, távozik a Real Madridtól a klub legendája, Raúl González Blanco.

Raúl még 1994-ben, Jorge Valdano edzősködése idején, mindössze 17 évesen került be az első csapat keretébe. Már fiatalon hatalmas teher hárult rá, hiszen az idősödő Emilio Butragueno helyét kellett átvennie.

000 DV724868

Az azóta eltelt 16 év alatt Raúl nemcsak világklasszissá, de a Real Madrid csapatkapitányává és a klub meghatározó szimbólumává vált. Több galaktikus korszakváltás is lezajlott körülötte, miközben Raúl szinte egyedül képviselte az állandóságot és a feltétlen klubhűséget.

A csatár emberileg is a nemzetközi labdarúgás meghatározó alakjai közé tartozik.

„Ha döntéshelyzetbe kerültem, vagy komoly problémám adódott az életben, előbb fordultam hozzá, mint a saját anyámhoz” – nyilatkozta Raúlról Fernando Hierro még 2007-ben.

Raúl pályafutása során szinte minden gólrekordot megdöntött. 316 gólt lőtt a Real színeiben, a spanyol válogatottban pedig 44-szer volt eredményes. Mindkettő rekord, mint ahogy szintén ő tartja a Bajnokok Ligája gólcsúcsát is 64 találattal. A klubjával hatszoros spanyol bajnok, háromszoros BL-győztes.

„Egy személyben testesíti meg a Real Madrid évszázados örökségét, született győztes” – mondta róla Fabio Capello.

Ennek ellenére a legrangosabb egyéni elismerést, az Aranylabdát sosem kapta meg pályafutása során, és a válogatottal sem tudott kiemelkedő sikereket elérni.

A 2010-11-es szezont már a Bundesligában kezdi, a Schalke csapatából távozó Kevin Kurányi helyét veszi majd át.

„Nem kétséges, Raúl érkezése az év szenzációja. Biztos vagyok benne, sokat tesz majd a csapatért, megtisztelő, hogy csatlakozik a klubhoz – kommentálta érkezését Felix Magath, a Schalke edzője.

"Nagyon nehéz nap ez számomra, hiszen életem nagy álma teljesült azzal, hogy a Real Madrid játékosa lehettem. Mindig hűséges leszek a Real Madridhoz, mindig a legjobbamat próbáltam adni a klubért" - búcsúzott a 33 éves klasszis.

Nem erősítette viszont meg, hogy a Schalkéhoz megy.