Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Reina súgott Casillasnak a tizenegyesnél

2010.07.04. 11:29
A paraguayi Cardozo balra szokta lőni a tizenegyest, nem mert váltani a spanyolok elleni vb-negyeddöntőben, ezért fogta meg Iker Casillas. Társától kapta a tanácsot, merre vetődjön, meg is köszönte rögtön utána. A spanyolokon már nincs teher, a németek ellen kiváló meccset játszhatnak.

Vicente del Bosque szövetségi kapitány pihenőnapot - pontosabban este hatig kimenőt - adott játékosainak, miután legyőzték Paraguayt, és ezzel Spanyolország történetében először elődöntős világbajnokságon. A csapatot eddig nyomaszthatta, hogy Európa-bajnokként mindenki elvárta ezt tőle, mostmár felszabadultan játszhatnak.

A Dortmund paraguayi csatára, Nelson Valdez vereségüket a szerencse hiányával és a guatemalai játékvezető mulasztásával magyarázta, nem alaptalanul tette szóvá, hogy a bíró les miatt egy szabályos góltól fosztotta meg őket még 0-0-ás állásnál.

"Balszerencsések voltunk, és a bíró fújhatott volna jobban is, az én gólom teljesen szabályos volt" - dohogott a csatár.

A helyzet megítélése nem könnyű, mert a lesen lévő Cardozo is a labda közelében volt, a partjelző pedig amiatt intett. Valdez valóban a védők mögül indult, még az első félidőben, és be is fejezte az akciót.

Iker Casillas csapatkapitány, a spanyolok kapusa gyakorlatilag ennél az egy esetnél kapitulált, a mezőny egyik legjobbja volt.

Az 58. percben a Benfica játékosa, Óscar Cardozo lőhetett tizenegyest, a labdát látványos vetődéssel hárította, ki sem pattant róla.

Paraguay - Spanyolország 0-1 összefoglaló

"A büntető előtt bevillant, hogy mit mondott kapustársam,  Pepe Reina, aki éppen a meccs előtt beszélt arról, hogy Cardozo szereti nagy erővel a kapu bal oldalába lőni a tizenegyeseket.  Ezért aztán oda is vetődtem, és elcsíptem a labdát. A büntetőknél a megérzés segíthet, és szerencse is kell hozzá, vagy az ilyen nagyszerű tanács, mint amilyet ez esetben Pepétől kaptam." (Reina egyébként is szakosodott a tizenegyesekre.)

"Kapusunk, Casillas rendkívülit nyújtott. Volt két egészen káprázatos védése, és nagy mértékben hozzájárult a sikerünkhöz" - méltatta kapusát del Bosque.

Gerardo Martino, a paraguayiak argentin szövetségi kapitánya így nyilakozott: "Egyetértek kollégámmal, a Real Madrid kapusa kulcsszerepet játszott vereségünkben. Kétségtelenül ő volt a meghatározó figura ezen a meccsen. Pedig úgy éreztem, hogy bejuthatunk az elődöntőbe, teljes erővel, tiszta szívből futballoztunk, a legvégén buktuk el a mérkőzést. Egyenrangú ellenfelei voltunk a spanyoloknak, de ezúttal ez sem volt elég."

David Villa, a mérkőzés másik spanyol hőse, aki ötödik gólját szerezte a dél-afrikai vb-n, már előre is tekintett.

"Most van időnk összeszedni magunkat, kipihenni a fáradalmakat, jöhetnek a németek. Akik nem lesznek majd boldogok, hogy ellenünk játszhatnak az elődöntőben."

Villa azt is megjegyezte, hogy a kapufa is gólt akart, és miután labdája másodszor is eltalálta, ezért pattant befelé.

A tavalyi Eb-döntőben Fernando Torres döntötte el a németek meccset, aki sérülése után most látványosan formán kívül van, Portugália ellen volt pár jó lövése, de egyébként semmi.