Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Ez krimi, tragédia, nincs rá magyarázat

2012.05.20. 16:51

Nem fukarodott a jelzőkkel a nemzetközi sajtó a szombati Bajnokok Ligája-döntő után. A győztes Chelsea hőstörténetet írt, a Bayern München veresége előtt szinte mindenki értetlenül áll.

A britek természetesen éljenzik a győztest, és angol-német párharcok történetét látták folytatódni.  "Európa királyai. A Kékek dicső estéje Münchenben. És legyőzték a németeket 11-es párbajban!" - írja a Sunday Times

The Guardian: "Ezeket a pillanatokat soha nem feledjük, és mindig tisztelettel emlékezünk majd rájuk."

Daily Mirror: "A németek soha nem rontják el a 11-est - de most a holland Robben volt az, aki a kezébe vette a labdát."

Más lapok a győztes gólt szerző Drogbát emelték ki: "Ahogy Didier Drogba ott állt teljesen egyedül, szemben vele a fütyülő Bayern-szurkolókkal teli óriási tribün - az az ő pillanata volt, hogy történelmet írjon" - írta a Daily Telegraph:

The Sun szokása szerint szóviccel készült: "Didi megcsinálta (Didi did it)! Végre egy angol csapat legyőzött egy németet büntetőpárbajban. Az esélytelenebb Chelsea meglepetésre elhódította a BL-trófeát."

The Independent pedig pénzügyi szempontból elemzett:  "Abramovics nagy álma vált valóra - örülhet az orosz milliárdos, akinek óriási befektetése végre megtérült."

Németországban érhetően fájdalmasabb beszámolók születtek: "Micsoda krimi: elpuskázva, elveszítve. Nem, nem, nem! A Bayern elvesztette a Bajnokok Ligája döntőjét! Az egyértelműen fölényben játszó Bayern 11-esekkel 5-4-re kikapott otthon a Chelsea-től, miután Robben a hosszabbításban, Olic és Schweinsteiger pedig a büntetőpárbaj során kihagyta a 11-est. Annyira szomorú, annyira nem megérdemelt" - áll a Bild am Sonntagban.

B.Z.: "A Bayern mindent elpocsékolt! Micsoda tragédia! Egy vereség, amelyre nincs magyarázat, hiszen a müncheniek voltak a jobbak, egyre-másra dolgozták ki a helyzeteket. Karnyújtásnyira voltak a diadaltól, többször is. Aztán a végén elidegeskedték a 11-eseket, amelyeknek soha nem is szabadott volna megtörténniük. Előbb Olic, aztán Schweinsteiger. A Chelsea csak akadályozta a futballt. A végén azonban Didier Drogba higgadt volt."

A spanyolok valami földöntúl erőnek tulajdonítják a Chelsea-győzelmet.

El País: "A Bayern kétségbeesett játékosai a Münchenben kékbe öltözött futballisten hangulatának áldozataivá váltak."

El Mundo: "Fortuna nagyvonalú volt Abramovics cár öreg seregével. A Chelsea-nek annyi élete van, mint egy macskának, a 34 éves Drogbának pedig még hétnél is több."

Olaszországban a Chelsea-edző Di Matteo került középpontba.

La Gazzetta dello Sport: "Di Matteo és Drogba diadalmaskodott. A Bayern sír. Ismét Robben hibázott."

Corriere dello Sport: "A Chelsea nyert! Egy hihetetlen döntő. A Bayern otthon padlóra került. Di Matteo diadala."

La Repubblica: "A Di Matteo-fiúk elhódították a BL-címet"

Svájc:

Sonntags-Blick: "Drogba királlyá koronázta Robit! Őrület! Téboly! Felfoghatatlan! Dráma. Egy Hitchcock-krimi után Roberto Di Matteoé Európa futballkoronája. Schweinsteiger a kihagyott 11-ese után sokkot kapott."

Basler Zeitung: "Valóra váltak a Chelsea álmai - Drogba, a hős. A Bayernnek nehéz lesz feldolgoznia ezt a kudarcot..."

NZZ am Sonntag: "Drogba hőssé vált. Számukra, Lamparddal, Cech-vel és a többiekkel, ez volt az utolsó lehetőség egy nagy diadalra."

Oroszország:

Szovjetszkij Szport:
"A történelem iróniája: váratlanul a volt Chelsea-játékos Arjen Robben váltja valóra Roman Abramovics kilenc éve dédelgetett álmát, a BL-győzelmet."

Svédország:

Aftonbladet: "A talán karrierje utolsó nagy meccsét játszó Didier Drogba volt a meccs főszereplője. Első érzelmi kitörése után meglátta Arjen Robbent, akit hosszan, vigasztalóan átölelt. A győztes tizenegy hőse és a Bayern bűnbakja együtt egy pillanatra, amely mindent elmondott."

Expressen: "A Chelsea előbb a Barcelonával, majd a Bayernnel szemben is hátrányba került, végül azonban mindkét nagyágyút legyőzte. Schweinsteigernek, Kroosnak és Lahmnak bizonyára fáj most a felébredés, de másfél hónap múlva Németországgal Európa-bajnokok lehetnek."

Egyesült Államok:

New York Times: "A Bayern trófea nélkül zárja az idényt - nem kérdés, hogy ez a legfájóbb az egészben."

ESPN: "A müncheni mesterek. A Chelsea végleg elüldözte Moszkva szellemét. Az idény akár egy katasztrófa is lehetett volna a Kékek számára, most pedig a csoda határát súrolja."

Sports Illustrated: "Néha semmi értelme a futballnak. A Chelsea BL-diadalával kapcsolatban nehéz nem arra gondolni, hogy van egy magasabb hatalom."