Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A magyarok nem futballhuligánok

2013.09.10. 13:07

Az Adevarul című liberális román lap keddi véleménycikkében azt hangsúlyozta a román-magyar futballvilágbajnoki selejtező kapcsán, hogy nem szabad a magyarokat a futballhuligánokkal azonosítani. A magyar és román huligánokról írt eszmefuttatásában Petre Florin Manole megállapította: a pénteki mérkőzéshez olyan nacionalista közhelyek kapcsolódtak, amelyeknek semmi közük a sporthoz. A szerző szerint a magyar szurkolók viselkedésére elegendő válasz lett volna a csendőri beavatkozás, mégis, szinte az egész román társadalom negatív reakcióját váltotta ki.

"Kevesen tettek különbséget a maroknyi szurkoló és a magyar etnikum között. A stadionban pedig a magyargyűlölet legnagyobb reprezentatív mintája gyűlt össze" - mutatott rá Manole.

Manole úgy gondolja, mind a magyar, mind a román huligánokat egyénileg és nem kollektíven kell felelősségre vonni, így a Kifelé a magyarokkal az országból skandálás, vagy az interneten megjelent gyűlölködő bejegyzések ugyanolyan huligán megnyilvánulások voltak, mint azok, amelyeket elítéltek.

Azok a magyarok, akikről nem kell tudnod címmel Sever Ioan Miu romániai magyarok internetes bejegyzéseinek sorát ismerteti, akik szégyenkezve írtak a közösségi portálokon a magyar futballhuligánok bukaresti randalírozásáról, megjegyezve: a román tévécsatornák és politikusok nem érdekeltek abban, hogy a hazai közvélemény róluk is tudomást szerezzen. Ő is megjegyezte, a budapesti ultrák úgyis hazamentek, a szlogen azokon a magyarokon csattant, akik Romániában élnek. Ők nem érdemelték meg a Kifele a magyarokkal az országból skandálást.

Amir Kiarash A magyarok bocsánatot kértek, miután feldúlták Bukarestet című írásában Pajor-Gyulai László, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnökének román kollégájához intézett levelét ismertette.

"Sajnálom azokat a botrányos incidenseket, amelyek Bukarestben történtek. Mindketten tudjuk, azok, akik felelősek ezekért a szégyenletes eseményekért, nem képviselik a magyar, illetve a román nép valódi szándékait" - idézte a szerző a MSÚSZ elnökének levelét.