Ronaldo mesterhármasa sokkolta Ibrahimovicékat

2013.11.19. 18:05

Hat helyet osztottak ki a keddi világbajnoki pótselejtőzőkön. Afrikából Ghána és Algéria kvalifikálta magát, Európából Horvátország, Portugália, Franciaország és Görögország jutott ki. Ronaldo mesterhármasával győztek a portugálok a svédek ellen, de Ibrahimovic is lőtt két gólt. A horvátok megverték otthon a gólképtelen Izlandot. A franciák mínusz két gólról jöttek vissza, 3-0-ra nyerték meg a pótselejtező visszavágóját.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Franciaország sem 1990-ben, sem 1994-ben nem jutott ki világbajnokságra. A kudarcból azonban rendesen összeszedték magukat és 1998-ban, hazai pályán világbajnokok lettek. Ha most nem sikerül 0-2-ról felállniuk Ukrajna ellen, két évtized után lehet újra vb nélkülük.

  • véget ért már korábban, illetve ha a hajnali argentin meccset is ide vesszük, akkor három is. Ezeken a következő eredmények születtek:

    Argentina-Bosznia-Hercegovina 2-0 (Agüero 40., 66.)

    Ausztrália-Costa Rica 1-0 (Cahill 69.)

    Oroszország-Dél-Korea 2-1 (Szmolov 12., Taraszov 59., illetve Kim Sin Vuk 6.)

  • Hollandia 20.30-tól játszik azzal a Kolumbiával, ami múlt csütörtökön igen könnyedén verte Belgiumot 2-0-ra, míg Anglia az olaszokkal döntetlenező Németországot fogadja 9-től.

    Lesz még Dél-Afrika-Spanyolország meccs is 8-tól, illetve az Ausztria-Egyesült Államok mérkőzés lehet még izgalmas 20.45-ös kezdéssel. Ezek mellett persze számos más barátságos találkozót is rendeznek.

  • Norvégiában jelentős havazás volt, a mérkőzés helyszínéül szolgáló Aker Stadiont Moldéban több centi hó borítja. A találkozó eredetileg 7-kor kezdődne, de kérdés, hogy addig le tudják-e takarítani a pályát.

  • A francia Le Parisien hétvégi szavazásán az olvasók majdnem 90%-a lényegében már lemondott arról, hogy Franciaország ott legyen jövőre a brazil vb-n.

  • Miközben az európai pótselejtezőn a 320 ezres Izland továbbjutása jelentené a legnagyobb meglepetést, addig Afrikában a világ egyik legszegényebb országa, Burkina Faso harcolhatja ki a továbbjutást negyed 8-tól Algéria ellen. Az első mérkősen 3-2-re nyertek, ezt az előnyt kellene megtartaniuk idegenben.

  • Optimizmusra adhat okot a franciáknak, hogy hazai pályán még nem kaptak ki Ukrajnától. Az 1999-es döntetlen most kevés lenne, akárcsak a 2004-es 1-0-ás siker, ám 2007-ben már győzték le őket 2-0-ra, ami most hosszabbítást jelentene. Ráadásul utoljára ők verték két góllal az ukránokat, még tavaly júniusban. Mint ahogy az is, hogy 1996 óta sosem vesztették el az év utolsó meccsét a franciák, akkor a dánok verték őket 1-0-ra.

  • Bár Egyiptom nyert 2-1-re, összesítésben 7-3-as eredménnyel Ghána jutott ki a 2014-es vb-re. Afrikából még egy kiadó hely van, Algéria és Burkina Faso negyedóra múlva kezd. A meccs góljait Zaki (25.), Debo (84.), valamint Boateng (89.) szerezték.

  • Ezek szerint sikerült a moldei pályáról eltakarítani a havat.

  • Victor Piturca a Steauát jelölte meg követendő példaként a válogatottnak, hiszen a román bajnok a tavalyi Európa Ligában az Ajax (0-2), illetve 2005-ben az UEFA Kupában a Valencia (0-2) ellen is hátrányból fordítva jutott tovább.

  • A pénteki mérkőzésen Cristiano Ronaldo fejesgólja jelentette a különbséget a két csapat között, ám a Real Madrid játékosának volt egy veszélyes kapufája is. A 82. percben szerzett gól előtt és után is komoly nyomást gyakoroltak a hazaiak, ám csak egyszer találtak be Isaksson kapujába, ez pedig lehet, hogy kevés lesz Solnában.

  • A futball élvonalába védelmükkel berobbanó görögök meglepetést okozhatnak. „Előnyben vagyunk, de tudjuk, megvan Romániában az a képesség, hogy két gólról fordítson. Meg kell védeni az előnyünket, de ez nem jelenti azt, hogy az egész meccsen védekezni fogunk." – nyilatkozta a görögök szövetségi kapitánya, Fernando Santos.

  • Ólafur Skúlasont az 50. percben kiállították az Izlandi mérkőzésen, mégsem tudtak előnyhöz jutni a horvátok. Több, mint tízezer szurkoló csinált azon a mérkőzésen pazar hangulatot, ami erőt adott Lars Lagerbeck csapatának, a zágrábi Maksimir Stadionba azonban negyvenezren férnek be, így ma már nem velük lesz a közönség.

  • AZ UEFA májusban ismerte el teljes jogú tagországának, de felnőtt válogatottja csak most játssza első hivatalos mérkőzését a brit koronagyarmatnak. A történelmi meccsen Szlovákia az ellenfél, mivel a gibraltári stadiont éppen UEFA kompatibilissé építik át, Portugáliában csapnak össze.

  • Kijevben rettenetesen játszott a francia válogatott, több sztárjuknak lényegében momentuma sem volt, ezért Didier Deschamps öt helyen is változtathat a kezdőcsapaton.

    Ezzel szemben az ukránok zavartalanul játszhattak, előbb Zozulja szerzett nekik vezetést, majd Jarmolenko értékesített egy büntetőt a 83. percben. A hosszabbításban aztán mindkét oldalról leküldtek 1-1 védőt, a franciáktól Koscielnyt, a hazaiaktól pedig Kucsert.

  • Már a 3-1-es eredmény is jónak számíthat a görögöknek, de volt egy góljuk, amit les miatt nem adtak meg, emellett pedig számtalan helyzetet dolgoztak ki a zavartan védekező románok ellen. Mitroglu révén már a 20. percben vezettek, majd Stancu egyenlített fejjel, sokáig azonban nem örülhettek a románok, ugyanis Szalpingidisz 1 perc után újra vezetéshez juttatta a hazaiakat Pireuszban.

    A végeredményt aztán Mitroglu állíotta be a 66. percben, az Olimpiakosz csatára 20 meccsen 22 gólnál jár augusztus óta, állítólag az olasz Internazionale figyelmét is felkeltette.

  • Tatarusanu hátsérülése ellenére ott lesz a kapuban, míg Chiriches orrtöréssel is vállalja a játékot a védelem közepén, mindkettejükre nagy szükség lesz.

    Románia: Tatarusanu, Matel, Goian, Chiriches, Rat, Hoban, Torje, Stancu, Tanase, Maxim, Marica

    Görögország: Karnezisz, Toroszidisz, Papasztathopulosz, Sziovasz, Holevasz, Ciolisz, Maniatisz, Karagunisz, Szalpingidisz, Mitroglu, Szamarasz

  • Anglia és Németország csap majd össze 9-től. Mindkét válogatott pályára lépett pénteken, az angolok akkor is hazai pályán játszottak, illetve játszottak volna, ha Chile hagyta volna őket. A dél-amerikai válogatott 2-0-ra nyert Alexis Sanchez duplájával, míg a németek Olaszországban ikszeltek - ott Hummels és Abate találtak be.

  • A négy európai pótselejtező négy eltérő időpontban kezdődik:

    20:00 Románia-Görögország

    20:15 Horvátország-Izland

    20:30 Svédország-Portugália

    20:45 Franciaország-Ukrajna

    érdekesebb barátságos mérkőzések:

    20:00 Dél-Afrika-Spanyolország

    21:00 Anglia-Németország, Belgium-Japán

  • Horvátország: Pletikosa, Srna, Corluka, Simunic, Pranjic, Perisic, Rakitic, Modric, Kovacic, Olic, Mandzukic

    Izland: Halldorsson, A. Skúlason, Sigurdsson, Árnason, Saevarsson, Gudmundsson, Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason, Gudjohnsen, Finnbogason

  • A pofozógépnek számító szigetállam egy másik pofozógépnek számító szigetállamot aláz éppen. A Feröer-szigeteknek egy félidú alatt három gólt lőtek.

  • A magyar válogatott szeptemberben már megtapasztalta, milyen az 55 ezres bukaresti stadion hangulata, és ebből most a görögök is ízelítőt kaptak: igen komoly füttykoncert fogadta őket a himnuszuk alatt.

  • Svédország: Isaksson, Lustig, Nilsson, Antonsson, M. Olsson, Larsson, Elm, Källström, Kacaniklic, Elmander, Ibrahimovic

    Portugália: Rui Patrício, Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao, Miguel Veloso, Raul Meireles, Joao Moutinho, Nani, Hélder Postiga, C. Ronaldo

  • Bukarestben a románoké volt a kezdőrúgás.

  • Ez már az első támadásból kiderült, Stancut igen komoly erővel tette ki az alapvonalon Holevasz.

  • Eddig a görögök csak védekeztek, szinte nem is volt a labda a román térfélen. Stancu jó 20-ról eresztett el egy lövést, de elkerülte a kaput.

  • Az első félidő végén Algéria-Burkina Faso 0-0, így a vendégek állnak továbbjutásra, hiszen az első meccsen 3-2-re nyertek.

  • Victor Piturca nem volt elégedett az Udinese Espanyolnak kölcsönadott szélsőjével a pénteki meccs után, ki is akarta hagyni a mai kezdőből, egyelőre azonban rászolgált a bizalomra, szinte minden támadás az ő oldalán megy fel.

  • Ott 0-0-ról indul a második mérkőzés.

  • Franciaország: Lloris, Debuchy, Sakho, Varane, Evra, Matuidi, Cabaye, Pogba, Valbuena, Benzema, Ribéry

    Ukrajna: Pjatov, Mandzjuk, Hacseridi, Rakickij, Sevcsuk, Sztyepanyenko, Rotany, Jarmolenko, Edmar, Konopljanka, Zozulja