Ez a percről percre hírfolyam az Index vébémaratonjának legfontosabb eleme, alfája és ómegája, a zenit és a nadír. Ide minden bekerül, ami fontos, ami kevésbé fontos, vagy ami egyáltalán nem az, de vicces vagy érdekes.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nyíregyházán tudnak időzíteni: Hollandia bemutatkozik a vb-n, az 1-8 emléke így értelemszerűen gyakran felvillan ma a beharangozókban.

    Csábi József másodedző volt ezen a meccsen, és pénteken állást kapott. Ő lesz a főnök az újoncnál.

  • Iránban megtiltotta a rendőrség, hogy kávézók vagy éttermek a vb-meccseket közvetítő csatornára kapcsoljanak - adta hírül pénteken a Huffington Post című amerikai lap.

    Az iráni rendőrség azzal indokolja szigorát, hogy meg akarja óvni a közrendet, amelyet esetleg háborítanának a mérkőzésektől feltüzelt tömegek. Az iráni tévé ugyanakkor közvetíti a meccseket, így otthon mindenki megnézheti, akár népes társasággal is őket. 

    Nigériában is korlátozták a kocsmai vb-nézést, bár ott csupán Adamawa városában és valóban a lakosság védelmében. A hatóság attól tart, hogy robbantásos merényleteket követhetnek el terroristák kihasználva, hogy tömeg gyűlik össze közös tévézésre. Az aggodalom nem alaptalan: egy hete a Boko Haram iszlamista terrorszervezet a városban tévén meccset nézők sokasága mellett robbantott fel autóba rejtett pokolgépet. A merényletben 18-an haltak meg. (MTI)

  • Akkor 8-szoros pénzt fizet. Négy éve nem votl gól. Most nem valószínű, hogy a történelem ismétli önmagát.

  • Mindennemű futballtevékenységtől, számol be az MTI.

    Mivel már nem valószínű, hogy 68 évesen játszik a német legenda, talán a diplomáciára kell érteni a súlyos tiltást.

    A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteki közleménye szerint a játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnok Beckenbauerra azért szabtak ki büntetést, mert nem működött együtt a 2018-as és 2022-es világbajnokság odaítélésének körülményeit vizsgáló etikai bizottsággal, noha erre a testület több alkalommal kérte.

    Beckenbauer tagja volt a FIFA végrehajtó bizottságának, amely a következő két vb helyszínéről döntött, és Oroszországot illetve Katart jelölte ki házigazdának.

    A Sunday Times a hónap elején azt írta, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam kenőpénzekkel megvásárolta hazájának a 2022-es világbajnokságot.

    A FIFA emlékeztetett rá, hogy ez ügyben jelenleg zajlik a vizsgálódás és az első összegzésnek a jövő hónapban kell elkészülnie.

    Beckenbauert üzleti együttműködési tárgyalásokra Katarba invitálták a német olaj- és gázszállító cégek vezetőivel együtt.

  • Massimo Busacca, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) játékvezetői bizottságának elnöke nem kritizálta Nisimura Juicsi japán bírót, aki a brazíliai világbajnokság csütörtöki nyitómérkőzésén megítélt egy vitatott tizenegyest.

        A Brazília-Horvátország összecsapás 71. percében, 1-1-es állásnál a házigazdák csatára, Fred esett el a horvát tizenhatoson belül, miután Dejan Lovren hozzáért a karjához. 
        "Emberek vagyunk, egyetlen ember sincs a világon, aki még nem követett el hibát" - nyilatkozta az esetről Massimo Busacca, aki hozzátette, a japán játékvezető meglehetősen jó helyzetből láthatta az esetet.
        A horvát válogatott szövetségi kapitánya és játékosai érthetően voltak dühösek. (MTI)

  • Az egyik milliárdostól átpályázott a másikhoz, azaz a Chelsea brazil védője a PSG-hez szerződött, ahol Thiago Silva mellett játszhat a védelemben, ahogy a válogatottban is.

  • És ha ő mondja, el kell higgyük.

  • Pintér Attila elhagyhatta a kórházat, ahova a múlt szombaton került fekéllyel.

    Szeretnék köszönetet mondani a Szent Imre kórház személyzetének, különösképpen két orvosának, dr. Bedros J. Róbert főigazgató főorvos úrnak és dr. Topa Lajos főorvos úrnak. Ezúton is köszönöm a jókívánságokat a szurkolók, edzők, játékosok részéről, sokat segítettek az elmúlt napokban támogatásukkal.

    Az MLSZ.hu beszámolója szerint az orvosok azzal engedték haza a kapitányt, hogy a következő napokban pihenésre, nyugalomra van szüksége a mielőbbi teljes gyógyulás érdekében. Nyugodtan nézheti például a vb-t, nincs magyar érdekeltségű csapat.


  • Az Economist egy látványos grafikával mutatta be, melyik percben esett a legtöbb és a legkevesebb gól a világbajnokságok történetében. Az összeállítás szerint a csapatok a 75. percben voltak eddig a legaktívabbak, ekkor 42 gólt lehetett feljegyezni. Ha csak a rendes játékidőt vesszük figyelemben, akkor az első félidő hosszabbításában, és annak is a harmadik percében született az eddigi legkevsebb: éppen egy, mégpedig az 1998-as negyeddöntő, Horvátország–Németország meccsén. A csapatok a meccsek utolsó tíz percében voltak eddig a legaktívabbak. Az eddigi meccseken amúgy 2208 gól született, amelyből 163 tizenegyes és 33 öngól volt, az átlag pedig 2,86 meccs/gól

  • A Juventusban játszó francia középpályás, Paul Pogba labdakontrollja egészen elképesztő - a legutóbbi francia edzésen is kitett magáért, bár ez a trükk azért nem annyira menő, mint amit a múlt héten villantott felkészülés közben. És ne gondolják, hogy csak edzésen megy neki. Nézzék a franciák meccseit és ámuljanak.

  • Hatkor, vagyis nagyjából 1,5 óra múlva kezdődik a Mexikó-Kamerun mérkőzés Natalban, ahol a helyi stadion tegnap nem kapta meg az engedélyt a tűzoltóparancsnoktól a használatba vételre. A csütörtöki bejáráson a 42 ezres stadionban több mindent nem találtak rendben - nagyjából a biztonsági előírások 5 százaléka hiányzott, ezért 10 ezer helyre nem adták ki az engedélyt, továbbá plusz védőkorlátok felszerelését rendelték el - írja a brazil Estadao.

    A végleges bejárást a mérkőzés napjára, vagyis ma - helyi idő szerint - reggel 9-re, vagyis 4 órával a mérkőzés kezdete előtte halasztották a FIFA hosszas tiltakozása ellenére, ám az eredeti időpontban nem jutottak be a felügyelők a stadionba az ott zajló bombakeresés miatt.

    A hatóságok szerint ugyanakkor nincs veszélyben a mérkőzés, bármi is lesz, azt megtartják, de minden történésért a FIFA a felelős.

  • A barcelonai Mundodeportivo.es ezt jósolja:

    A spanyolok nevekre meg is vannak, csak cseréljük meg Albát és Azpilicuetát, illetve Piquét és Ramost, bár ezutóbbi nem lényeg. Iniestát tegyük ki balra, Silvát hozzuk át jobbra, és már jó is!

    A hollandoké lehet, hogy hibátlan lesz, bár Clasie helyére Jonathan De Guzman is esélyes.

  • Bacary Sagna, az Arsenal francia válogatott védője elhagyja a londoni futballcsapatot és a következő szezontól az angol bajnok Manchester Cityben folytatja. A 31 éves játékos szerződése június végén jár le, távozására már egy ideje számítani lehetett, mivel a korábban neki kínált kétéves szerződéshosszabbítást elutasította.

    Sagna 2007-ben igazolt az Arsenalhoz, azóta 284 meccset játszott a londoniaknál, a legutóbbi szezonban FA-kupát nyert. A brit sajtó értesülései szerint a válogatottal a brazíliai világbajnokságon szereplő francia hátvéd 140 ezer fontos (53,8 millió forint) heti fizetésért szerződik a manchesteri bajnokcsapathoz.

  • A jelek szerint - teljesen érthető módon - Xabi Alonso még nem felejtette el Nigel de Jong négy évvel ezelőtti belépőjét. A Real Madrid spanyol középpályása az adidasszal állt össze a sokkoló fotóra egy reklámkampányhoz, hogy megmutassák, mi minden megy át egy focista, aki igazán akarja a győzelmet.

  • Stefano Piolit nevezték ki a Lazio vezetőedzőjévé.A 48 éves szakember a távozó Edy Reja helyét veszi át a kispadon. A római klub honlapján közölte, hogy az új tréner július elsején kezdi meg a munkát.

    A Lazio a bajnokságban csak a kilencedik helyen végzett, írja az MTI.

  • a brazil hátszelet.

  • 32 év után újra a játékvezető mentette meg a házigazdát a jugók elleni égéstől

    Legalábbis ezt írja a mihrvati blog, további részletek itt.

  • Az Olympique Lyont fogadja barátságos mérkőzésen július 5-én, 20 órakor a magyar bajnok Debrecen. A DVSC 2009-ben, a Bajnokok Ligája csoportkörben kétszer is megmérkőzött a franciákkal, mindkét meccsen 4-0-ra nyert a Lyon.

    "A Loki nemzetközi szereplése előtt remek erőfelmérő lesz, hiszen az ellenfél a legerősebb keretével érkezik. A meccsre természetesen a Nagyerdei Stadionban kerül sor" - áll a klub honlapján.
       

  • Legalábbis a netművészek szerint. A nyitómeccset vezető Nisimura bíró már tiszteletbeli brazil, míg a gólt a saját kapujába lövő Marcelo megkapta a horvát állampolgárságot. Át is keresztelték.

  • A vb hivatalos kabaláival kezdve a serlegeken át a stadionokat fűtő napelempanelek készítéséig a kínai cégek számára jelentős hasznot hoz a világbajnokság, írja az MTI.

    A Brazucát, a vb labdáját az Adidasszal együttműködő sencseni Longway vállalat fejlesztette ki, kínai gyárakban készülnek a világbajnokság kabalafiguráinak milliói is: a Fuleco nevű háromöves tatu plüssjeinek 20 centistől két méteresig nyúló változatát a keleti part üzemei már 2013 óta folyamatosan gyártják. A Fuleco készítéséért felelős hangcsoui Kayford Holdings a kabalán túl a háromdimenziós figurák, kulcstartók és egyéb kiegészítők gyártási jogának is hivatalos tulajdonosa.

    Szintén a keleti part gyáraiból került ki a vb helyszínén értékesülő több tízmillió nemzeti zászló, köztük nemcsak a brazil, de a résztvevő többi országé is. A sálak, színes parókák nagy része is a kínai gyártóktól érkezik.
       

  • A manchesteri csatár azt reméli, hogy legalább olyan jól megértik majd egymást Sturridge-dzsal, mint ahogy azt teszi társa a Liverpoolban az uruguayi Suárezzel. Rooney tudja, hogy annyi lehetőségük nem volt egymásra érezni, mintha egy klubban játszanának, de azért időt töltöttek együtt, hogy sikeresek legyenek.

  • Valószínűleg legjobbja, Yaya Touré nélkül kell megkezdenie a világbajnokságot az elefántcsontparti válogatottnak szombaton, írja az MTI. A Manchester City futballistája, a Premier League leggólerősebb középpályása combsérüléssel bajlódik, Sabri Lamouchi szövetségi kapitány pedig így várhatóan Serey Diét játszatja.

    A japánoknál ugyanakkor hosszú idő után újra bevethető lesz a csapatkapitány Haszebe Makoto.

  • "Megnyerhetjük a vb-t - mondta magabiztosan az olaszok legnagyobb sztárja, a 35 éves Andrea Pirlo. - Én mindig azért játszom, hogy győzzek, nem tesz boldoggá, ha csak továbbjutunk a csoportból, vagy eljutunk a negyeddöntőig. A mostani válogatottban minden megvan a végső sikerhez."

  • Bár az Union Berlin stadionja, a Stadion An der Alten Försterei elég messze van a brazíliai világbajnokságtól, a német csapat egy fantasztikus ötlettel egybekötve bocsátotta azt a szurkolók rendelkezésére a vb alatt: aki bevitte a kanapéját a pályára a vb kezdetéig, az onnan nézheti a meccseket (meg persze a lelátóról is).

    Azért így lenne hangulata az új Nagyerdeiben vagy a Fradi stadionjában is a vb-nek.

  • Combsérülést szenvedett edzésen, nem játszhat az angolok elleni szombati mérkőzésen Mattia De Sciglio. Enrico Castellacci csapatorvos elmondta: a sérülés nem súlyos, így várhatóan a Costa Rica elleni, június 20-i találkozón a védő már szerepelhet.

    De Scigliót Ignazio Abate vagy Giorgio Chiellini helyettesítheti a védelem bal oldalán.

  • "Talán ez a legjobb angol válogatott, aminek tagja voltam eddig. A csapat előtt nagyon fényes jövő áll, ebben biztos vagyok" - mondta Wayne Rooney, a Manchester United csatára, aki korábbi két vb-jén nem tudott a kapuba találni.

  • A meccset 150 országból követték aktívan a Twitteren, amelynek világszerte több mint 255 millió felhasználója van. A rövid üzenetekben a leggyakoribb szereplő a kétgólos Neymar volt, mögötte a  Oscart, valamint az öngólt vétett Marcelót említették meg a twitterezők. (MTI)

  • A futballmecsek itala mindig is a sör marad, de egy blogger bátran ajánl whiskey-t is a meccsekre. A csapatok karaktere alapján mindegyik rendelt is egyet-egyet. Tudta például, hogy ha Glendronach 15 Year Old Revival / Sherry Cask-et iszik, akkor érzi a spanyol foci ízét?