2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Ez a percről percre hírfolyam az Index vébémaratonjának legfontosabb eleme, alfája és ómegája, a zenit és a nadír. Ide minden bekerül, ami fontos, ami kevésbé fontos, vagy ami egyáltalán nem az, de vicces vagy érdekes.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rengeteg avatászerű mosolygó kék vízcsepp táncol, sokan fának öltöztek, egy bolygót látunk, nagyon zöld minden. Pedig Brazília épp arról híres, hogy ott hagyják irtani az esőerdőt, ahol lehet. Még az indiánok is megjelennek, ahogy az Amazonason eveznek, pedig ők konstans háborúban állnak a telepesekkel. Nehéz világ ez, de vidáman kell feldolgozni.

  • A helyzet változatlan, még mindig rengeteg az üres szék, jó ha félház van a Sao Paulo-i stadionban. Reméljük, a meccsre azért lesz tömeg és hangulat. Érdekesség, hogy főleg a felső lelátók üresek, csak nem tartanak a nézők a statikai gondoktól (ez az első teltházas teszt ugyanis)?

  • Gundel szerint tél van Brazíliában, ami az éghajlati diagram szerint átlag 22 fokos maximumot és 12 fokos minimumot jelent, a csapadék pedig az év során ilyenkor a legkevesebb. Ott most nem csaphat le Yvette.

  • Gisele Bündchen a brazilok legmenőbb exportcikke lehetne, de valamiért telibe szarja, hogy vb van a hazájában. Párezer reallal (ami itt a fizetőeszköz ugye) kiszúrták a szemét, hogy Neymarral pózoljon egyet a helyi Vogue-ban. Ezen kívül az oldalán csak pózok, skyline-ok és árvácskák hevernek. (Amúgy az Elle-nek is fotózták később brazil cuccban vagy anélkül.)

  • Miközben Sao Paulóban ünnepelnek, az ország másik felében a munkások három műszakban építik a létesítményeket, még a végén az is előfordulhat, hogy miközben a gyepen kezdőrúgást tartanak, egy védősisakos illető az utolsó széket szegecseli fel a 124. sorban, kint meg a fél város tüntet, mert a stadionépítésre elpazarolt/ellopott milliárdokból simán lehetett volna iskolát meg kórházat építeni. De ne legyünk ünneprontók, kezdődik a vb, a futball ünnepe, amit ha van isten, Honduras vagy Costa-Rica nyer, és nem az öntelt hollandok, a nagyképű spanyolok, az állandó esélyes brazilok, a gépies németek vagy a saját magukat 1966 óta minden világversenyen kiverő angolok. 

  • A helyszín nem lehet más, mint Azerbajdzsán és Baku. Az Európai Olimpiai Bizottság először rendezi meg ezt az eseményt, 19 sportág versenyeit rendezik meg majd.

    Június 12 és 18. között le is zavarják.

    Úszás, atlétika és kajak-kenu is lesz például.

  • Manuel Neuer felépült vállsérüléséből, így ő fog kezdeni a németek első, portugálok elleni meccsén a labdarúgó-világbajnokságon Joachim Löw szövetségi kapitány szerint.

    "A sérülések egyre kevesebb problémát okoznak nekem. Neuer részt vett a mai edzésen és készen áll a hétfői rajtra" - jelentette a szakvezető.

    A négy éve bronzérmes együttes mestere arról is beszélt, hogy a brazíliai tornán az időjárás miatt különösen fontos szerepe lesz a csereként beálló játékosoknak, szerinte a frissen pályára lépők jelenthetik majd a különbséget két csapat között.

    A németek Salvadorban, Recifében és Fortalezában játsszák csoportmérkőzéseiket, márpedig mindhárom városban meleg és magas páratartalom várható. Löw ezzel kapcsolatban megjegyezte, a klíma meghatározó lesz a tornán, azok a csapatok bizonyulhatnak eredményesebbnek, amelyeknek játékosai jobban alkalmazkodnak a körülményekhez, a friss cserék pedig ezúttal a szokásosnál jobban befolyásolhatják a mérkőzések alakulását.

    Löw szót ejtett a címvédő spanyol válogatottról is, amely szerinte még mindig nagyon erős, futballistái továbbra is képesek arra, hogy lehetetlennek tűnő dolgokat vigyenek véghez. Ezzel arra utalt, hogy amerikai kontinensen európai csapat még nem lett világbajnok, illetve 1962-ben, azaz több mint fél évszázada fordult elő legutóbb címvédés a vb-k történetében.

  • A nyitó- és záróünnepség egy sportesemény legfeleslegesebb és legidegesítőbb része. Érdemes lenne visszamenni az időben, és az első ilyen hacacárét kiötlő tagot nagyon megpofozni, majd eltávolítani az adott szervezőbizottság közeléből is. Rohadt sokba kerül, de hiába, a résztvevők rokonain kívül élő ember nem élvezi, csak időhúzásnak jó a lényeg előtt, mintha az ember zoknis farkát gumikesztyűben izgatnák, aztán meg otthagynák, hogy majd csak két órával később történjen meg az aktus. Addig meg csak ülsz, és vakarod a fejed.

  • Bajban vannak az uruguay-iak, Suarez sérült, úgyhogy aktivizálták Diego Forlant, aki szintén sérülésből tért vissza, és már edzett is a csatár.

  • Anélkül, hogy belenéznénk a hivatalos programba, megtippelnénk pár elemét: lesz benne futballmezes kisgyerek, szambatáncosnő a seggében tollal, a tematika Brazília lesz persze, és annak történelme és földrajza, látunk majd élőképet a stadionoknak helyt adó városokról, esetleg virágból kirakják a kacsintós Pelét. És perszehogy fognak zászlókkal rohangálni, esetleg gólyalábon is, körben dobosokkal, és középen Jennifer Lopez meg Pitbull húzza a talpalávalót. Jó, utóbbi kettőről tudtunk. 

  • Gundel Takács Gábor az MTVA vért izzadó technikusainak hála bejelentkezett a távoli Brazilföldről, és elmondta a Híradóban, hogy még kevesen vannak a stadionban negyedórával a megnyitó előtt. Az M1 valamiért kiemelten foglalkozott azzal, mennyi kocsmában mennyi sört spájzoltak be, hogy részegen lehessen majd szidni a japán bírót a nyitómeccsen.

  • A 82 éves brazil legenda, Mario Zagallo nem nézheti a helyszínen a meccset. A játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnok Zagallónak annyira fájt a háta, hogy napok óta nem tudott rendesen aludni, az orvosai pedig nem engedték neki az utazást Sao Paolóba.

  • A Deadspin szerint futballt nézni olyan, mint 11 Justin Biebert nézni, amint 11 Justin Bieber ellen játszik. Tovább is van, persze, minden egyes résztvevő ország megkapja a magáét, Németország néhány tucat HITLERT, és csak most jut eszembe, hogy ebből a szempontból tiszta szerencse, hogy nem jutottunk ki, a magyarok így most legalább kimaradnak a szapulásból.

  • Közepesen érdekes, de ezeknek a futballistáknak tényleg van szívük. Az egyetlen NB I.-es résztvevő, Besic szerint a magyar futballistáknak nincs szívük.

     

  • A németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw a Campo Bahia-i edzőtáborban megtartotta első sajtótájékoztatóját.

    „Örményország ellen Lahm középpályás volt. Azt gondolom, hétfőn is ott lesz” - tudósított kulcsmondatáról a Bild.

    Németország hétfőn játszik Portugáliával, Löw húzása azért is lenne meglepő, mert Cristiano Ronaldo nyilván a szélen játszik, és kézenfekvő lenne, ha az egyik legjobb védője próbálná meg semlegesíteni.

  • Óvatosan menjen szabadtéri placcra meccset nézni, mert alaposan elázhat. Megint az osztrákok hozzák a hidegfrontot, legalábbis nyugatról tör be hozzánk a vihar. Persze zivatarok már így is zúzogatnak Észak-Magyarországon. Itt követheti, rommá ázik-e, miközben a braziloknak vagy a horvátoknak szurkol.

  • Élőben lehet követni, amint az Avenida Rio Brancón gyülekeznek. via

    Ez itt viszont Sao Paulo, ahol néhány száz tüntető akarja mindennél jobban, hogy ne tökéletesnek lássa a világ, ami éppen Brazíliában zajlik.

  • Robin van Persie esélyeket latolgatott a holnapi derbi előtt. A holland válogatott Spanyolországgal találkozik, ezzel kapcsolatban a holland csatár a spanyolokat dicsérte, szerinte fantasztikus csapat, kiemelte Diego Costát és David de Gea-t, aki a Manchester Unitedben a csapattársa. Odáig ment a magasztalásban, hogy kijelentette, szerinte a spanyol a világ legjobb csapata, de azért hozzátette , ők is nagyon jók, és nem szabad alábecsülni őket.

  • Dél-Korea-Spanyolország 2002-ben 0-0, tizenegyesekkel a házigazda elődöntőbe jutott, mint soha az előtt. És micsoda játékvezetés volt, emlékeznek? Never Forget.

     

  • Csak egy gólra van attól a német válogatott csatára, hogy beérje Ronaldo vb-gól-rekordját. A brazil 15 gólt rúgott a vb-k történetében, tőle egy gólra marad el Miroslav Klose, aki ha behozza a gólszámot, Ronaldo örülni fog neki, mondta.

  • Nem várták meg a vb végét, gyorsan lecsapott rá José Mourinho és a Chelsea. Mindjárt jönnek a részletek.

    Itt is vannak röviden: 33 millió euró a Barcának, ötéves londoni szerződés a játékosnak. Itt meg még bővebben olvashat róla.

  • A rendőrség csütörtökön összecsapott a brazíliai labdarúgó-világbajnokság ellen tüntetőkkel Sao Paulóban. A tiltakozók megpróbálták lezárni a nyitómérkőzésnek otthon adó stadionhoz vezető fő utat.

    A rendőrség azután avatkozott be, hogy a tüntetők nem voltak hajlandók elhagyni az utat. Szemtanúk elmondták, hogy az összecsapásban Barbara Arvanitidis, a CNN amerikai hírtelevízió egyik producere megsebesült, az eddigi értesülések szerint legalább egy embert őrizetbe vettek.

    A brazil Globo tévécsatorna felvételein látható volt, amint a kivezényelt rendfenntartó erők könnygáz, gumilövedékek, hanggránátok és gumibotok bevetésével oszlatják fel a demonstrációt, amelynek mintegy kétszáz résztvevője megpróbálta eltorlaszolni a Radial Leste sugárutat, írja az MTI. 

  • Az amerikai St. Louis városában már tombol a vb-hangulat, a délszláv háború miatt több tízezer bosnyák menekült telepedett le ott a kilencvenes években, ők most nagyon örülnek az ország első vb-s szereplésének, zászlók, feliratok lepték el a várost, olvasható a New York Times riportjában. 

  • Ahogy oly sokan, mi is bevettük, hogy a japánok pokémonos festésű géppel érkeztek Brazíliába. Jópofa ötlet lett volna amúgy, de a Kotaku meggyőzött minket, hogy egy tök átlagos géppel repültek.

  • A kiskorúakkal szembeni nemi erőszak és a gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen indít felvilágosító kampányt Brazíliában az Európai Unió. A "Ne nézz félre!" elnevezésű kampány mögé világhírű brazil futballisták is felsorakoztak, többek között Kaká és Juninho.

    Felvilágosító rendezvényeket, tréningeket, vitákat rendeznek majd minden olyan városban, amely otthont ad a világbajnokság rendezvényeinek. Az áldozatok és tanúk figyelmét is fel akarják hívni, hogy ne habozzanak jelenteni a hatóságoknak, ha ilyesmit tapasztalnak, erre külön forródrót is van.

  • A Nemzetközi Űrállomás személyzete így ünnepli, hogy kezdődik a világbajnokság.

  • Az Anonymous körülbelül hatvan a világbajnoksághoz kapcsolódó honlap ellen indított túlterheléses (DDos) támadást, néhány órára elérhetetlenné téve azokat.

  • Mi mást is csinálna mostanában a kolumbiai futball két legendája? A Soho című kolumbiai férfimagazin ültette le őket más nagy öregekkel egy fotózásra. A végeredményt itt tekintheti meg kockáról kockára, itt pedig egy videót is találhat a munkálatokról.

    Valderrama az 1990-es, vb-nyolcaddöntős válogatott irányítója volt, Asprilla a 90-es évek elején-közepén játszott a Parmában, valamint a Newcastle Unitedben, és lett világhírű.

    Nem értjük, a kapus René Higuita miért nincs a képeken.

  • A hat éve recesszióban lévő horvát gazdaság is sokat vár a futball-vb-től, kiszámolták, csak a három csoportmeccs 0,35 százalékkal növelheti az ország éves GDP-jét. közel 50 millió eurót hozhat a költségvetésnek. A kocsmák pedig 30 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak.