Futballklubot így még nem mentettek meg, ahogy a Győrt

2015.04.04. 10:05

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a csődeljárás alatt lévő Győri ETO FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-t és a szintén csődeljárás alatt lévő ETO Park Kft.-t. Az erről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. Ez a tény gyakorlatilag azt jelenti, hogy az állam megpróbálja megmenteni a Győri ETO csőd szélére sodródott, NB I.-es futballklubját, de legalábbis nyilvános aukció helyett meghívásos pályázattal dönheti el, kinek adja a vagyont.

Furcsa döntés, mert sem a magyar állam korábbi gyakorlatában, sem pedig Európa más, a magyarnál jobb futballkultúrájú országában ez nagyon ritkán szokás.

Nem bánt az állam például ilyen nagyvonalúan a Ferencvárossal 2006-ban, amikor az MLSZ nem adott első osztályú licencet a nagymúltú és legnépszerűbb futballklubnak, és hagyták a másodosztályba száműzni. Hiába hozott a Fővárosi Ítélőtábla fél évvel később olyan döntést, hogy a kizárás jogszerűtlen volt, a Fradi három idényt húzott le a második vonalban.

Stadler József 1993-ban kezdte el támogatni a Kiskőrösi Petőfi LC csapatát, amelyet aztán saját nevére keresztelt. Rengeteg pénzt ölt a csapatba, Akasztón a korszak egyik legmodernebb stadionját húzatta fel a puszta közepére. 1996-ban kezdődtek adócsalás gyanúja miatt vizsgálatok a klubtulajdonos ellen, akit végül bűnösnek találtak és el is ítéltek. Senki sem sietett a klub segítéségre, amely 1998-ban az utolsó helyen zárt, és kiesett az NB I.-ből, és a másodosztályban támogatás híján már nem tudott elindulni.

Az 1994-ben alakult Gázszer FC története is példaértékű. A csapat a megyei bajnokságban szereplő Velence Tours FC-ből fejlődött ki a Németh László által vezetett Gázszer Bt. támogatásával. A csapat 1998-ban már NB I.-es volt, az akkor éppen a csőd szélén álló Videotontól érkeztek edzők (Hartyáni Gábor, Csongrádi Ferenc) és gólkirály is (Tieber Krisztián). A klubnak sosem volt igazi otthona, a fehérvári Sóstói Stadionban és a MÁV Előre-pályán, illetve Akasztón játszották a bajnoki meccseiket. Székesfehérváron sosem fogadták el igazán a klubot, az ellenségeskedés és a szponzoráló cég anyagi gondjai végül odavezettek, hogy 2000 őszén a klubvezetés az NB II.-es Pécsnek adta át a licencét, így az agárdi klub története véget ért.

stadler20
Fotó: Nagy Attila

Lehetne folytatni a sort magyar klubokkal, amelyek bukásának nagy részét a rendszerváltozás hozta változások okozták. NB II.-t megjárta Puskás Ferenc egykori csapata, a Budapest Honvéd is. Angyalföldön korábban nyilvános temetést rendeztek, amelyen a Vasast temették a szurkolók. Vagy a magyar bajnok, Bajnokok Ligája-selejtezőt is megjárt Vác futballcsapata is a legmélyebb szintről kezdte az újjáépítést.

Nyugat-Európában, pontosan Skóciában a majdnem világrekordnak számító 54 bajnoki cím, 33 kupagyőzelem, valamit európai kupasiker sem ütötte meg az állami vezetők ingerküszöbét, amikor Glasgow egyik büszkesége, a Rangers FC került nagy bajba.

Hiába játszott a csapat még 2011 júniusában BL-meccset, nem jött a várt segítség, így az 1872-ben alapított klubot a negyedosztályba száműzték, kizárták az átigazolásból. A Rangers első negyedosztályú meccsét a East Stirlingshire ellen 49 118-an látták, ennyien pedig sem előtte, sem azóta nem voltak ilyen alacsonyabb osztályú meccsen.

743970a5d0fc3dcb6b2b5ea6b5e137df XL
Fotó: rangers.co.uk

Az elmúlt hónapok hírei az utóbbi 25 év legsikeresebb olasz futballklubjának, a Parma FC-nek a kálváriájáról is szóltak. A klub 2003-ban, a Parmalat csődje miatt egyszer már majdnem tönkrement. Most megint nagy a baj, már a tulajdonos is börtönben ül, és csak az olasz első osztályú klubok, illetve a ligát irányító szervezet támogatásának köszönhető, hogy a szezont talán be tudják fejezni. De onnan nincs tovább, szinte biztos a Parma kiesése, és valami csodának kellene történnie, hogy ne a negyedik osztályig sorolják őket vissza.

Sokáig lehetne sorolni az elmúlt évtizedekben tönkrement futballklubokat. Van, amelyik BEK-et nyert, vagy a kommunista blokk bukása után tűnt el hosszú évekre a futball térképéről. De az angol Nottingham Forest és a cseh Dukla Praha esetében is a szurkolói, támogatói összefogásról lehet csak beszélni. A csődbe jutott, a legalsó ligákat megjárt klubok innen kapaszkodtak vissza, és tiszta lelkiismerettel lépnek hétről-hétről pályára, van olyan is, amely ismét a legjobbak között.  • Hírek
  • Személyi kölcsön