Olyan hiba nem lesz az Eb-n, mint Vad II.-é volt

2016.04.19. 17:52

Az úgynevezett sólyomszem (Hawk-Eye) rendszert használják majd gólvonal-technológiaként a franciaországi Európa-bajnokságon – jelentette az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA).

 A brit rendszert, amelyet a krikettben és a teniszben is alkalmaznak, és a 2014-es brazíliai futball-világbajnokságon is használták már, tíz francia stadionba telepítik, írja az MTI.

Az UEFA januárban jelentette be, hogy használni fognak gólvonal-technológiát az Eb-n, majd márciusban megerősítette, hogy a májusi Bajnokok Ligája- és Európa Liga-döntőben is alkalmazzák a rendszert, amely segít a játékvezetőknek, illetve az asszisztenseknek, hogy helyesen ítéljék meg, a labda teljes terjedelmében áthaladt-e a gólvonalon vagy sem.

A rendszer lényege, hogy hét kamera figyeli, a labda áthaladt-e a gólvonalon, és érvényes találat esetén rezgő jelzéssel figyelmezteti a játékvezetőt. A vezetőbírót továbbra is alapvonali asszisztensek segítik majd a tizenhatoson belül és annak környékén történő események megfigyelésében.

„Most, hogy a technológia megfigyeli a gólvonalat, az alapvonali asszisztensek teljes figyelmüket a többi eseményre fordíthatják a tizenhatoson belül, amely a legkritikusabb része a pályának" – hangsúlyozta közleményében Pierluigi Collina, az UEFA játékvezetői bizottságának olasz vezetője.

Az előző Eb-n a magyar játékvezetői csapatnak jól jött volna a sólyomszem, az ukrán-angol meccsen nem adták meg a gólt a hazaiaknak, pedig Devics lövése áthaladt a gólvonalon.  • Hírek
  • Hírek