Vilma
3 °C
11 °C

Semmi értelme annak, amit Izland csinál, mégis sikeresek

2016.07.03. 13:29 Módosítva: 2016.07.03. 13:58

Egyetlen csapatnál sem volt olyan keveset a labda az Eb-n, mint Izlandnál, senki nem passzol olyan gyenge mutatókkal, mint ők, és senki nem engedett annyi kapura lövést az ellenfélnek, mint Izland, és csak két csapatnak volt kevesebb kapura lövése náluk, mégis ott vannak a negyeddöntőben.

Sőt, még az elődöntőbe jutásra is van reális esélyük, legalábbis akkor, ha olyan fegyelmezett védekezést mutatnak be, mint Anglia ellen. A franciáknál ugyanis több fontos hiányzó lesz: a védelemben Adil Rami, a középpályán pedig N'Golo Kanté nem lesz ott sárga lapos eltiltás miatt.

Utóbbi az angol bajnokság nagy felfedezettje volt, elképesztő mennyiségű szűrőmunkát végez és jó megindulásai vannak, előbbi pedig ha nem is tartozik a franciák sztárjai közé, a rengeteg sérült védő miatt mind a négy eddigi meccsen kezdő volt. A helyét a 22 éves, a héten a Barcelonához igazoló Samuel Umtiti veheti át, akinek ez lesz az első mérkőzése a felnőtt válogatottban.

A két csapat mérlege természetesen elképesztő francia fölényt mutat, 11 meccsből 8-at megnyertek és csak három döntetlenjük volt. Legutóbb 2012-ben, egy barátságos meccsen nyertek a franciák, de 1999-ben egy Eb-selejtezőn pont Izland ellen biztosították a 2000-es Eb-n való szereplésüket. Az remek meccs volt, ahogy 2012-ben, akkor is 3-2-re nyertek.

1999-ben 0-2-ről állt fel Izland, négy éve viszont még a 84. percben is 2-1-re vezettek.

Félnivalója pedig nem Izlandnak van, erre a társkapitány Heimir Hallgrimsson is rámutatott, aki megjegyezte, hogy ők meccsről meccsre jobban játszanak, a franciáknak viszont egy meglepetés és vele egy leégést kell elkerülniük, így rajtuk lesz nyomás. A franciák még egy gólt sem szereztek az első félidőben az Eb-n, már pedig ha korán nem tudják nyomás alá helyezni Izlandot, és nem találnak be, azzal pont az izlandiak erősségére, a védekezésre és a kontrára játszanak majd.

Minden kiderül vasárnap 21.00-től a Stade de France-ban.