Judit
3 °C
7 °C

Bődületesen nagy olímpico az EL-ben

2017.07.07. 08:09

Magyarországról nézve teljesen érdektelen meccset játszott egymással csütörtökön az Európa Ligában az osztrák Altach és a grúz Csihura Szacshere. Az osztrákok 1-0-s előnyről várták a visszavágót, amin a 29. percben egy hatalmas góllal kerültek közelebb a végül meg is szerzett továbbjutáshoz.

Stefan Nutz állt oda elvégezni egy szögletet, az osztrák játékos beadása viszont érintés nélkül a kapuban kötött ki – hogy így akarta-e, azt nem tudni, az olímpico mindenesetre óriási volt.

Az ilyen találat neve 1924-ig nyúlik vissza, amikor az argentin Cesáreo Onzari a friss olimpiai bajnok Uruguaynak lőtt így gólt október 2-án. Igaz, sokaknak nem is volt lehetősége, hogy megelőzzék az első ilyen góllal, a FIFA szabályalkotó testülete ugyanis csak 1924. június 15-én tette szabályossá ezt a találatformát a következő induló szezontól.

A leghíresebb olímpicót talán João Morais szerezte az 1964-es, megismételt KEK-döntőben, a Sporting így verte a korábbi 3-3-as döntetlen után az MTK-t. Az olímpico-rekorder pedig a török Sükrü Gülesin, aki legalább 32 gólt szerzett szögletből pályafutása során.

Puskás Ferenc pedig külsővel lőtt egy utánozhatatlan gólt az Atleticónak, ezt itthon sokáig nem is láthattuk - madridi szoboravatásán fedeztük fel -, míg Kínában már rég ismert volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?