Olivér
5 °C
8 °C

FTC: Szervezett támadás volt, nem lehetett rá felkészülni

DSZZS20171104318
2017.11.10. 11:03 Módosítva: 2017-11-10 14:33:12

A Ferencváros először tartott sajtótájékoztatót a szombati FTC–Debrecen-meccsen történt verekedés és késelés után. A klub bemutatta azokat a videofelvételeket, amin a balhé részletei láthatóak. Ezeket a képsorokat azonban védik, a rendőrség kérésére a sajtótájékoztatón nem lehetett kép- és hangfelvételt készíteni. Így a videón látottakat szövegben próbáljuk meg átadni.

Negyven-ötven csuklyás jött le a büfé előtti térhez vezető lépcsőn, és közelített Bonyha (ő az a szurkoló, akire többtucatnyian rontottak rá) és egy vele lévő társa felé, farkasszemet néztek velük, aztán megtámadták őket. Egy másik videórészleten azt látszott, hogy a büfé előtt társával várakozó Bonyhának egyik (vagy mindkét kezében) kés van, de csak fenyegette a vele szemben felsorakozó, támadásra készülő, 35-40 főt számláló maszkos, csuklyás csoportot. Nem sokkal később a csoport ráment Bonyhára és társára. Utóbbit ketten-hárman ütlegelték, és amikor a földre került, otthagyták. Eközben Bonyha a lépcső felé tartott, nyomában a csoport nagyobbik részével, és elindult felfelé. Itt dobták meg egy kukával, ahogy az már látható volt több korábbi felvételen, majd megrugdosták a földre kerülő férfit.

Az egész eseménysor nagyjából szűk egy percig tartott, ennyi idő alatt ért oda a biztonsági szolgálat tenni is tudó egysége.

A sajtótájékoztatón Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója közölte: szervezett támadás, köztörvényes bűncselekmény történt. Akiket sikerül beazonosítani, azok a Ferencváros egyetlen sporteseményét sem látogathatják. Eddig 11 főt azonosítottak be 100 százalékos biztonsággal. A beazonosítást nehezíti, hogy van, aki többször is ruhát cserélt a támadás után. A váltóruhák egyben azt is igazolják, hogy előre eltervezett volt az akció.

Nyíri szerint egy ilyen balhéra egyetlen sportegyesület sem tudott volna felkészülni. Egyelőre nem tudják, hogyan került be a kés a stadionba, akár egy bankkártyának álcázott kést is bevihettek, amit nehéz megtalálni. Illetve elmondta, hogy ők nem készültek szervezett támadásra.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a visszatérő szurkolókkal a klub megállapodott arról az előzetes tárgyalásokon, hogy a vénaszkennert eddig is vállaló szurkolók haja szála sem görbülhet. Így Bonyháé sem. Nyíri kategorikusan cáfolta, hogy a szurkolók azt kérték volna, hogy Bonyha ne legyen ott a meccsen.

Kiderült az is, hogy a szombati meccsen a biztonsági szolgálat nem a legerősebb „kríziskezelő” egységével volt jelen a támadás helyszínén, mert a klubvezetés ebben egyezett meg a szurkolói csoportokkal.

„Vagyonőr és vagyonőr között is van különbség" – utalt Nyíri arra, hogy a B lelátó környékén szolgáló csoport nem a leghatékonyabb erőkből állt. Mint elmondta, a korábban rendre alkalmazott (és bevált) „kríziskezelő” egység szintén a biztonsági szolgálat embereiből áll, de az ő jelenlétük a szurkolókkal történt egyeztetés alapján csak indulatokat szított volna az ultrák között, ezért egyeztek meg ebben a megoldásban, hogy a kríziskezelő egység távolabb állomásozott. De levonták az ügy tanulságait, és mostantól majd közelebb lesz.

A biztonsági szolgálat vezetője, Baranyai Imre azt mondta, nem gondolták, hogy ilyesmi történik a szünetben. Azért nem tartózkodott a közelben a „kríziskezelő” egység, mert akkor felrúgták volna a visszatérő szurkolók és a vezetőség közötti megállapodást.

Ez nem a biztonsági szolgálat döntése volt, hanem a vezetőség utasítása, amit a biztonsági szolgálatnak teljesítenie kellett.

Baranyai azt állította, egy kolléga már rohant hozzájuk a hírrel, ahogy kitört a balhé, és úgy 50 másodperc múlva már a helyszínen is voltak a kríziskezelők. Ha a lelátón történik hasonló, akkor gyorsabban tudtak volna reagálni, mondta. 

Bonyhát azért nem védték külön (noha lehetett tudni, hogy a személye problémát okozhat), mert bíztak az szurkolókkal kötött megállapodásban, illetve 7000 szurkoló volt a B lelátón, „ennyi erővel mindegyiküket egyenként védeni kellett volna”.

Az eset egyik furcsasága volt, hogy Bonyha nem a rendes bejáraton jutott be a stadionba, hanem az úgynevezett problémamegoldó kapun. Nyíri azt mondta: a férfi azért választotta ezt a bejáratot, mert egy sportsérülés miatt bekötött kezével nem tudott bemenni a rendes kapun. (Korábban egyesek úgy értelmezték Bonyha bekötött kezét, hogy a bandázs jelezte, verekedésre készült.)

A balhé két súlyos sérültje már elhagyta a kórházat. Nyíri azt mondta, nem ismerték Bonyha előéletét, nem is volt tisztük vizsgálni, de lehet, hogy igazak a büntetett előéletről szóló információk.

Az operatív igazgató úgy vélte, hogy bevált az a megállapodás, amit Kubatov Gábor Fradi-elnök kötött a szurkolókkal. A szurkolói csoportok vezetői szorosan együttműködtek a támadók beazonosításában, és a napokban is találkoztak, találkoznak velük. Egy ilyen nyilvánvaló provokáció miatt nem fogják felrúgni a megállapodást, mondta.

Az operatív igazgató arra a kérdésre, hogy a Fradi Biztonsági Szolgálat 50 százalékos résztulajdonosaként mennyire lehet objektív a klub által lefolytatott vizsgálat, közölte: ez nem befolyásolja a dolgokat. Illetve elmondta, hogy megállapításaik szerint

a biztonsági szolgálat nagy hibát nem követett el.

A pirotechnikai eszközök stadionba kerüléséről és használatáról kiderült, hogy az részben a klub tudtával, beleegyezésével történt.

Ami a jövőt illeti, a B-középbe ezentúl is csak 500 szurkolónak kell a vénaszkenneres beléptetést választania, tehát nem állítják vissza a kötelező szkennelést mindenkinek. Akinek van érvényes jegye (és nincs a már azonosított 11 szurkoló között), az mehet a Paks elleni idegenbeli meccsre. Az MLSZ Fegyelmi Bizottságának hárommeccses szektorbezárása kapcsán tárgyalásos eljárást kérnek, ha pedig ezen sem születik a számukra kedvező ítélet, akkor fellebeznek.

A Fradi-balhé összegezve:

  • A szombati Ferencváros–Debrecen NB I.-es meccs szünetében szurkolók verekedtek össze a Groupama Arénában. A balhéban ketten súlyosan, egy ember pedig könnyebben megsérült.
  • A verekedés hátterében a Fradi különböző szurkolói csoportjai közötti ellentét áll. A stadionba a vénaszkenner miatt három és fél év után visszatérő ultrák a távollétükben előénekesként működő, Bonyha néven ismert szurkolót ütlegelték.
  • Az esetről előkerülő felvételek alapján a stadionban dolgozó biztonsági szolgálat nem próbált meg közbeavatkozni, nagyjából ötvenen vertek egy embert.
  • A biztonsági szolgálat csődjét mutatja az is, hogy Bonyha, a Halhatatlanok csoport vezetője a stadionba késsel jutott be, amivel több embert megsebesített. Az ügyészség szerint önvédelemből használta a kést. Utólag bebizonyosodott, hogy a férfi külön bejáraton jutott be a stadionba.
  • A Ferencváros biztonsági szolgálata a meccs után három nappal szólalt meg. Azt közölték, a balhé minden résztvevőjét be tudják azonosítani, és az ehhez szükséges felvételeket át is adták a rendőrségnek
  • A rendőrség két verekedő fradistát fogott el. Az ügyészség esetükben azt javasolta, hogy nyomkövetőt szereljenek rájuk.
  • Az MLSZ a Ferencvárost a verekedés és a pirózás miatt hárommillió forintra büntette, és az egyik kapu mögötti szektorok hárommeccses bezárását rendelte el.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?