Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Özil nem viseli tovább a támadásokat, otthagyja a válogatottat

2018-06-28T143530Z 209213592 RC186C0DA1E0 RTRMADP 3 SOCCER-WORLD
2018.07.22. 20:30 Módosítva: 2018.07.22. 21:19

Mesut Özil, a németek török származású középpályása vasárnap Twitteren bejelentette, hogy az elmúlt időszak történései miatt fájó szívvel ugyan, de lemondja a válogatottságot.

A játékos háromrészes közleményben foglalkozott az elmúlt hetek ügyével, 

  • az elsőben az Erdogannal való találkozójáról,
  • a másodikban a médiáról és a szponzorokról,
  • a harmadikban pedig a német labdarúgó-szövetségről beszélt. 

Az Erdogannal való találkozójával kapcsolatban arról beszélt, hogy nem politikai üzenetnek szánta, a családi származása előtti tisztelet kimutatása volt a célja az Erdoğannal közös fotóval, anyja ugyanis mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy a családjuk tiszteletben tartsa, honnan is származnak.

Mint írta, ha nemet mondott volna a találkozóra, azzal tiszteletlen lett volna az ősei származásával szemben, holott tudja mennyire büszkék lennének rá, amiért idáig jutott, valamint azt is hozzátette, számára mindegy volt, hogy ki az elnök, az volt a fontos, hogy vele találkozzon.

Özilt rengeteg kritika érte, amiért – Ilkay Gündogannal együtt – közös fotón szerepelt a török elnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal. A lépés elég sok német szurkolót ellene fordított, de a média is sokat támadta miatta, sőt több alkalommal egyenesen Özilt, és a képet tették meg a rossz világbajnoki szereplés bűnbakjának, amit a játékos elmondása szerint elég nehezen tolerált.

Arra is kitért, hogy több szponzora, és a német labdarúgó-szövetség is kihátrált mellőle a botrány következtében, ezzel kapcsolatban ugyanakkor köszönetet mondott az Adidasnak, a Beatsnek és a BigShoe-nak, akik ennek ellenére is kitartottak mellette. Kiemelte, hogy a BigShoe segítségével például 23 gyerek életmentő műtétjét sikerült megvalósítaniuk Oroszországban, a német média azonban erről nem számolt be, inkább az Erdogannal készült képpel foglalkoztak.

Özil ugyanakkor legkeményebben a német labdarúgó-szövetséget, valamint annak elnökét, Reinhard Grindelt bírálta, aki állítása szerint arra használta fel az ügyet, hogy a saját politikai nézeteit terjessze, és meg sem próbálta megérteni, hogy miért csinált közös képet Erdogannal.

Grindel szerint csak akkor vagyok német, ha nyerünk, mikor veszítünk, bevándorló vagyok. Annak ellenére, hogy Németországban fizetek adót, német iskoláknak adakozok, a német válogatottal lettem világbajnok 2014-ben, számos díjat kaptam a német kormánytól, sőt 2015-ben futballnagykövet is voltam, még mindig kívülállóként kezelnek.

– írta a játékos, hozzátéve, hogy Podolski és Klose esetében sem emlegetik fel állandóan a származásukat, így nem érti, hogy nála hirtelen miért lett olyan fontos a dolog.

Emellett arra is kitért, hogy nemcsak Grindel, a média és a szurkolók fordultak ellene, hanem  a politikai és a kulturális élet egyes szereplői is, ezek az emberek pedig nem a modern, nyílt társadalomért küzdő Németországot, hanem a múlt Németországát képviselik, amire ő nem tud büszke lenni.

Mindezek miatt érzi most úgy, hogy többet nem szeretné magára venni a német válogatott mezét, így nehéz szívvel ugyan, de lemondja a válogatottságot mindaddig, amíg ilyen mértékű rasszizmussal és tiszteletlenséggel kell szembenéznie. Mint írta, 

nem ezért kezdtem el focizni, nem fogom ezt tétlenül nézni, a rasszizmus soha, semmilyen körülmények között nem elfogadható.

Borítókép: Thorsten Wagner / Reuters.  • Vennék
  • Hírek