Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Olyan pengés, hogy majd' kivágja a labdát

2018.10.03. 13:32

Junior Moraes? Mond valamit a név? Gondolom, nem sokat, pedig a 31 éves brazil már majdnem 10 éve Európában játszik. Csakhogy azóta ki sem mozdult Kelet-Európából, így a felkapott bajnokságokban nem találkozhattunk vele. Pedig lehet, hogy megérdemelte volna, legalábbis ezt támasztja alá a gól, amit kedden a Bajnokok Ligájában rúgott a Lyonnak.

Moraes 2009-ben került Európába, a román Gloria Bistrica hozta el hazájából, hogy aztán két szezon után továbbadja Bulgáriába, a CSZKA Szófiának. Itt azonnal megválasztották a bajnokság legjobb játékosának, 2012-ben az ukrán Metalurg Donyeck vitte el. Három idény kellett, hogy az ország sztárcsapata, a Dinamo Kijev magához vegye, majd még három, hogy az utóbbi 10 év legjobb ukrán klubja, a Sahtar Donyeck leigazolja, a nyáron. Vagyis Moraes bejárta Ukrajna összes nagy klubját, kelet-európai egyesületeiben 122 gólnál jár.

A Sahtarnál finoman szólva jól kezdett: 10 bajnokin rúgott 9 gólt. Ehhez tett még hozzá kettőt kedden a BL-ben, és a második a csúcsok csúcsa.

Éles szögben állt a védővel szemben, a kapusnak takarásban, és úgy gondolta, akkor ő becsavarja a hosszú alsóba. A mozdulata belsővel annyira pengés, hogy csak a legtehetségesebbek tudják megcsinálni, és azok közül se mind lövi be. A labda kikerülte a védőt és a kivetődő kapus kezét is, szépen becsorgott a bal kapufa mellé. Erő alig volt a labdában, csavar annál inkább, leheletfinom megoldás. (Thierry Henry tudta ezt nagyon, de már ő is négy éve visszavonult.)

Az 55. percben 2-0-ra ment ezzel idegenben a Sahtar, nem Moraes hibája, hogy az előnyt elherdálták, és 2-2-t játszottak, mint az első fordulóban.

A Sahtar a brazil kapcsolatáról is híres, ennek a vonalnak a legutóbbi tagja a csapat jelenlegi 10-ese. Mivel 31, őt a topligákban sajnos már sanszosan nem fogjuk látni, de a Sahtar további négy őszi BL-meccsét érdemes lesz figyelni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?