Hány ilyet nem adtak meg csak az elmúlt 30 évben?

cfejesatleti
2019.03.13. 10:40

A 49. percben ugrott fel fejelni Cristiano Ronaldo a Juventus-Atletico Madridon a hazaiak 1-0-ás vezetésénél, de a labdát óriási bravúrral kiütötte Jan Oblak kapus. Ronaldo a kipattanót próbálta, de nem tudta kapura húzni, majd lendült a keze a bíró felé. A következő pillanatban pedig már örült is.

Társai pillanatokkal később, a közönség pedig egy kevéssel még később, ugyanis kellett egy kis idő, míg rájöttek:

a bíró gólt ítélt a portugál fejese után.

Hiába van egy kamera pont a gólvonal fölött, amiből kiválóan látszik Oblak védése, ebből szabad szemmel senki nem mondta volna azt, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon: ehhez a pár éve bevezetett gólkamera kellett, ami 100 százalékos biztonsággal el tudja dönteni, bent volt-e a labda.

A rendszer a játékvezető karján lévő óraszerű szerkezet jelzésével szól, ha gól esett, ez volt a helyzet a Juve-stadionban is, Kuipers bíró volt az első, aki értesült a találatról.

Utána animációval azt is megmutatták, mennyivel volt bent a labda, az utóbbi időket nézve egész sokkal, teljesen tisztán belülről szedte ki Oblak.

Gondoljunk csak bele, hány hasonló eset adódhatott az utóbbi 30-35 évben, mióta már nem egy-két kamerával közvetítik a meccseket, és több kameraállást megnézve állítottuk bizton, ez bizony nem volt bent, és nem is ítéltek gólt. Pedig, ugye. (Arra inkább ne gondoljunk, hány évtizeddel korábban lehetett volna bevezetni, ha nincsenek a FIFA-diktátorok.)

Kétségtelen, hogy a gólkamera a futballtörténelem legfontosabb technikai újítása, végre el tudjuk dönteni, gól volt-e vagy sem, és a videóbíróval (VAR) ellentétben ez tökéletesen is működik.

(A VAR-rendszernek egyébként része a gólvonaltechnika.)

Most sem volt vita, Cristiano Ronaldo gólt szerzett. Ráadásul kritikusat, ezzel vezetett 2-0-ra, és dolgozta le az első meccsen összeszedett hátrányát a Juventus. A hajrában a szupersztár harmadik találatával végül 3-0-ra győzött, és tovább is jutott.  • Tippek
  • Bankszámla