Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Politikai okokból lemondták az Izrael elleni meccset Messiék

2018.06.06. 08:04

Lemondta szombatra, Jeruzsálembe tervezett felkészülési mérkőzését az argentin válogatott, a csapat politikai okokból nem áll ki Izrael ellen, jelenti az MTI. Lionel Messiéknek ez lett volna az utolsó barátságos meccsük a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokság előtt. A hírt az argentin szövetség egyik névtelenséget kérő magas rangú illetékese erősítette meg az amerikai AP hírügynökségnek.

Az Izrael elleni találkozó éles bírálatokat váltott ki a Palesztin Labdarúgó Szövetség elnökéből, Dzsibril Radzsúbtól, aki a hétvégén arra szólította fel a rajongókat, hogy

égessenek Lionel Messiről készült fényképeket és mezeket, amennyiben az argentin sztár mégis pályára lépne.

Radzsúb az argentin szövetség elnökének, Claudio Tapiának címzett üzenetében a múlt héten azzal vádolta meg Izraelt, hogy az összecsapást politikai eszközként akarja felhasználni. Palesztinok csoportja kedden este Barcelonában, a helyi stadion előtt demonstráltak, itt edzőtáborozik ugyanis az argentin csapat.

A mérkőzést eredetileg Haifában rendezték volna, de végül az izraeli kulturális minisztérium

Mi is ez a jeruzsálemi hirig?

A három világvallás által is szentnek tartott város eredetileg egy izraeli és egy palesztin részre tagolódott, azonban 1967-ben teljes területe izraeli megszállás alá került, 1980-ban pedig az izraeli alkotmányba is "egységes és oszthatatlan" fővárosként került be. Azonban az ENSZ soha nem ismerte el a zsidó állam jogigényét, ezért miközben Izrael összes állami szerve Jeruzsálemben található, addig a diplomáciai képviseletek inkább Tel-Avivot választották. A kényes, rettentő sok ellentmondással terhelt egyensúlyi helyzetet Donald Trump borította fel, amikor tavaly utat engedett egy régi kongresszusi döntésnek, és megígérte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Jeruzsálembe. Az új nagykövetséget májusban – véres tiltakozások kíséretében – meg is nyitották.

ötletére 3 millió dollárt fizettek azért, hogy átkerüljön Jeruzsálembe. Amióta Donald Trump tavaly a világon elsőként - és ENSZ-határozatok sorával szembemenve - elismerte Izrael jogértelmezését, miszerint Jeruzsálem "Izrael örök és oszthatatlan fővárosa", és az amerikai nagykövetséget is átköltöztette Tel-Avivból, Izrael minden alkalmat megragad arra, hogy demonstrálja Jeruzsálem kitüntetett, fővárosi státuszát.

Jeruzsálem keleti felét azonban a Ciszjordániát (vagyis annak bizonyos övezeteit) kormányzó Palesztin Hatóság is saját fővárosának tartja, pedig ténylegesen Rámalláhban van a székhelye. Azonban a palesztinok a Jordántól nyugatra eső területek bekebelezésére irányuló telepesmozgalomhoz hasonlóan lényegében eszközteleneknek bizonyultak a döntéssel szemben, tiltakozó akcióik nem értek el átütő sikert - még akkor sem, ha a nemzetközi közvéleményben a Jeruzsálemmel kapcsolatos döntés csak megerősítette a Trumppal-, illetve a vele szoros szövetségben lévő Benjamin Netanjáhu jobboldali izraeli miniszterelnökkel szembeni ellenszenvet. Az elmúlt év kudarcait követően ezért

Az argentin meccs lemondását a palesztinok óriási diplomáciai győzelemként ünnepelték.

Ahmad Tibi izraeli arab parlamenti képviselő például ezzel az ékes focihasonlattal méltatta az argentin döntést:

Ez egy kilencvenedik percben elért 1-0-ás palesztin győzelem, amit Miri Regev kulturális miniszter öngóljának köszönhetünk.

Az izraeli-palesztin konfliktus által generált médiabuborékok nagyságát mutatja, hogy az izraeli labdarúgó szövetség (IFA) úgy tálalta az esetet, hogy az argentin játékosok közösségi oldalaira érkező fenyegetések miatt törölték a meccset; a szövetség ezért hivatalosan is panaszt tesz Gianni Infantino FIFA-elnöknél a barátságos meccs „ellehetetlenítése” miatt. Közben az argentin média egyértelműen a Buenos Aires-i és barcelonai Izrael-ellenes tiltakozásoknak tulajdonítja Messiék döntését.

A döntés után Gonzalo Higuaín, az argentin válogatott csatára üdvözölte a mérkőzés elmaradását.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Politikai okokból lemondták az Izrael elleni meccset Messiék

A palesztinok győzelemként ünneplik a Jeruzsálembe tervezett meccs lemondását.

327 · Jun 06, 2018 08:04am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

(MTI, Jerusalem Post)