Erzsébet
1 °C
4 °C

Politikai okokból lemondták az Izrael elleni meccset Messiék

2018.06.06. 08:04

Lemondta szombatra, Jeruzsálembe tervezett felkészülési mérkőzését az argentin válogatott, a csapat politikai okokból nem áll ki Izrael ellen, jelenti az MTI. Lionel Messiéknek ez lett volna az utolsó barátságos meccsük a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokság előtt. A hírt az argentin szövetség egyik névtelenséget kérő magas rangú illetékese erősítette meg az amerikai AP hírügynökségnek.

Az Izrael elleni találkozó éles bírálatokat váltott ki a Palesztin Labdarúgó Szövetség elnökéből, Dzsibril Radzsúbtól, aki a hétvégén arra szólította fel a rajongókat, hogy

égessenek Lionel Messiről készült fényképeket és mezeket, amennyiben az argentin sztár mégis pályára lépne.

Radzsúb az argentin szövetség elnökének, Claudio Tapiának címzett üzenetében a múlt héten azzal vádolta meg Izraelt, hogy az összecsapást politikai eszközként akarja felhasználni. Palesztinok csoportja kedden este Barcelonában, a helyi stadion előtt demonstráltak, itt edzőtáborozik ugyanis az argentin csapat.

A mérkőzést eredetileg Haifában rendezték volna, de végül az izraeli kulturális minisztérium

Mi is ez a jeruzsálemi hirig?

A három világvallás által is szentnek tartott város eredetileg egy izraeli és egy palesztin részre tagolódott, azonban 1967-ben teljes területe izraeli megszállás alá került, 1980-ban pedig az izraeli alkotmányba is "egységes és oszthatatlan" fővárosként került be. Azonban az ENSZ soha nem ismerte el a zsidó állam jogigényét, ezért miközben Izrael összes állami szerve Jeruzsálemben található, addig a diplomáciai képviseletek inkább Tel-Avivot választották. A kényes, rettentő sok ellentmondással terhelt egyensúlyi helyzetet Donald Trump borította fel, amikor tavaly utat engedett egy régi kongresszusi döntésnek, és megígérte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Jeruzsálembe. Az új nagykövetséget májusban – véres tiltakozások kíséretében – meg is nyitották.

ötletére 3 millió dollárt fizettek azért, hogy átkerüljön Jeruzsálembe. Amióta Donald Trump tavaly a világon elsőként - és ENSZ-határozatok sorával szembemenve - elismerte Izrael jogértelmezését, miszerint Jeruzsálem "Izrael örök és oszthatatlan fővárosa", és az amerikai nagykövetséget is átköltöztette Tel-Avivból, Izrael minden alkalmat megragad arra, hogy demonstrálja Jeruzsálem kitüntetett, fővárosi státuszát.

Jeruzsálem keleti felét azonban a Ciszjordániát (vagyis annak bizonyos övezeteit) kormányzó Palesztin Hatóság is saját fővárosának tartja, pedig ténylegesen Rámalláhban van a székhelye. Azonban a palesztinok a Jordántól nyugatra eső területek bekebelezésére irányuló telepesmozgalomhoz hasonlóan lényegében eszközteleneknek bizonyultak a döntéssel szemben, tiltakozó akcióik nem értek el átütő sikert - még akkor sem, ha a nemzetközi közvéleményben a Jeruzsálemmel kapcsolatos döntés csak megerősítette a Trumppal-, illetve a vele szoros szövetségben lévő Benjamin Netanjáhu jobboldali izraeli miniszterelnökkel szembeni ellenszenvet. Az elmúlt év kudarcait követően ezért

Az argentin meccs lemondását a palesztinok óriási diplomáciai győzelemként ünnepelték.

Ahmad Tibi izraeli arab parlamenti képviselő például ezzel az ékes focihasonlattal méltatta az argentin döntést:

Ez egy kilencvenedik percben elért 1-0-ás palesztin győzelem, amit Miri Regev kulturális miniszter öngóljának köszönhetünk.

Az izraeli-palesztin konfliktus által generált médiabuborékok nagyságát mutatja, hogy az izraeli labdarúgó szövetség (IFA) úgy tálalta az esetet, hogy az argentin játékosok közösségi oldalaira érkező fenyegetések miatt törölték a meccset; a szövetség ezért hivatalosan is panaszt tesz Gianni Infantino FIFA-elnöknél a barátságos meccs „ellehetetlenítése” miatt. Közben az argentin média egyértelműen a Buenos Aires-i és barcelonai Izrael-ellenes tiltakozásoknak tulajdonítja Messiék döntését.

A döntés után Gonzalo Higuaín, az argentin válogatott csatára üdvözölte a mérkőzés elmaradását.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Politikai okokból lemondták az Izrael elleni meccset Messiék

A palesztinok győzelemként ünneplik a Jeruzsálembe tervezett meccs lemondását.

327 · Jun 06, 2018 08:04am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

(MTI, Jerusalem Post)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?