Jolán
2 °C
4 °C

Argentínát és a fizikát is leigázta a francia védő

2018.07.01. 10:48

Gyorsan javított az argentin vezetést jelentő gól után a franciák védője, Benjamin Pavard, aki az ötösön ragadt Gabriel Mercado találata előtt, ezért nem volt les az akciónál.

Tíz perccel később, az 57. percben már ki is egyenlített Pavard, a gólja pedig újra lendületbe hozta a franciákat, akik Kylian Mbappé két gyors találatával hamar kétgólos előnybe kerültek.

A középhátvéd Pavard esetében sokakat már az is meglepett, hogy bekerült a vb-re utazó csapatba a Stuttgartból, hiszen a 22 éves játékos viszonylag ismeretlennek számított még úgy is, hogy a vb előtt már volt hat válogatottsága.

Gólja viszont alig, a válogatottban, de még az utánpótlás válogatottakban sem szerzett korábban gólt, a Stuttgartban egy-egy gólja volt a másodosztályban és a Bundesligában, nem a gólerőssége miatt vitte tehát magával Oroszországba Didier Deschamps.

Kazanyban, az argentinok elleni meccsen viszont elsült a lába. „Németül azt mondjuk, Tor, amikor így küldünk meg egy lövést. Nem tudom leírni. Még mindig nagyon az érzelmek hatása alatt vagyok. A labda felpattant és hozzám került. Egy pillanatig sem gondolkodtam. Csak megpróbáltam átvenni és leszorítani. Megpróbáltam abba az irányba lőni, amerről jött, ez az amit mindig mondanak nekem a csatárok. Nem gondoltám át, és amikor bement, csak örültem" – nyilatkozta a hátvéd.

Pavard olyasmi gólt lőtt, mint a csoportkör első fordulójában a spanyol Nacho a portugáloknak, csak erősebben, jobban csavarva talált be a francia – sőt, szinte hihetetlen módon csavarta be a hosszú felsőbe, kihasználva a Magnus-effektust.

Nézzék meg a két gólt egymás mellett is:

A Wikipédia magyarázata szerint ez a jelenség akkor lép fel, amikor egy forgó test – jelen esetben a labda – valóságos közegben halad, ekkor a haladási irányra merőlegesen fellép egy erő, ami abba az irányba mutat, ahol a forgó test felületén a legnagyobb a közeg helyi sebessége.

Vagyis, a jobb külsővel megcsavart, kicsit alulról is megcsavart labda furcsa ívben, felfelé, befelé csavarodott.

A jelenséget legjobban egy gátról ledobott kosárlabda szemlélteti, ha van hely és nagyjából egyenletes erő (mint a gravitáció) akkor komoly kitérést is okozhat a Magnus-effektus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?