Natália
1 °C
7 °C

Az oroszok kiverték Spanyolországot a vb-n

2018-07-01T164530Z 1120589439 RC13FFAB24E0 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.07.01. 18:43

Rövid ismerkedés után született meg a mérkőzés első gólja. Zsirkov buta szabálytalansága után jobbról jött be a szabadrúgás az orosz kapu elé. Ignasevics igazából nem is a labdára figyelt, Sergio Ramost akarta semlegesíteni, a szó legszorosabb értelmében. Lebirkózta a Real-védőt, és azt sem vette észre, hogy a beívelt labda a bokájáról bepattan a saját kapujába. 1-0.

A gól után sem változtattak az oroszok az addigi játékukon, vagy igazából nem is tudtak, maradt az óvatos adogatás és leginkább Dzjuba megjátszása, aki viszont a Piqué-Ramos védőpáros között gyakorlatilag teljesen elveszett. A félidő felére csendes kis vasárnap délutáni labdázgatássá fajult a meccs, ami nem a spanyolok hibája volt.

A 36. percben Dzjubának végre sikerült elfejelni Ramos mellett a labdát, Golovin próbálta elcsavarni, de nem talált kaput.

A félidő utolsó harmadára teljesen leálltak a spanyolok, amit büntetett a házigazda.

Majd teljesen váratlanul egyenlítettek az oroszok: jobb oldali beadás után Dzjuba fejelte rá, de a felemelt kézzel felugró Piqué karjában elakadt a labda. 11-es, amelyet Dzjuba aztán bevágott. 1-1.

A második félidőt egy bátor orosz csapat kezdte, amely érezte, hogy ebben a spanyol védelemben azért bőven benne van a hiba. A spanyolok gyorsan észbe kaptak és nem akartak Lionel Messi, vagy Cristiano Ronaldo sorsára jutni, így hamar visszavették az irányítást.

Náluk volt a labda, de igazából csak annyira, hogy a kaputól 30-40 méterre adogatták, jobbról balra, aztán vissza. Az oroszok pedig 11 emberrel védték a tizenhatosukat. Nem is nagyon volt más tervük, hiszen azzal, hogy Cserisev becserélése után nem sokkal lehozták Dzjubát, gyakorlatilag a támadás lehetőségét is feladták, azt a luxust, hogy két csatárt hagynak fenn a spanyolok ellen, nem engedték meg maguknak.

rad

De összességében tényleg semmi nem történt a második félidőben. Aztán a 85. percben előbb Iniesta, majd Iago Aspas, a két csereember lövése pörgette fel az eseményeket. Teljesen beszorultak az oroszok (bár a második félidő végig az ő térfelükön zajlott), ám a spanyolok képtelenek voltak bármi maradandót alkotni, a házigazda meg teljes antifutballal húzta ki a 90 percet.

Következett a hosszabbítás, és a játék képe semmit sem változott. Oroszországnak egyetlen célja maradt, ami a kezdésnél sem lehetett más, valahogy elvergődni a büntetőkig.

Az oroszok csak az utolsó 10 percre fáradtak el, de ezt már kihúzták, Szerencséjük volt, a negyedik spanyol csere, Rodrigo két helyzetet is elönzőzött: előbb nullszögből próbálta belőni a labdát, miután remekül lefordult, és lefutotta az orosz védelmet, majd 18-ról, középről lőtt, amikor több helyre is tehette volna a labdát. Az első helyzeténél a kipattanót Carvajal beverhette volna, de laposan rúgta rá, blokkolták.

Jöhettek a büntetők.

  • Iniesta belőtte, 1-0
  • Szmolov berúgta, De Gea csak az irányt találta el, 1-1
  • Piqué bevágta, a kapufáról ment, 2-1
  • Ignasevics behelyezte, 2-2
  • Koke lövését védte Akinfejev, maradt a 2-2
  • Golovin bevágta De Gea alatt, 2-3
  • Sergio Ramos elhelyezte a jobb alsóban, 3-3
  • Cserisev középre rúgta, bement, 3-4
  • Iago Aspas lövését lábbal védte Akinfejev, vége, az oroszok jutottak tovább

Oroszország 1-1-es 120 perc után 4-3-ra nyerte a tizenegyesrúgásokat, a nyolc között a horvát-dán meccs győztesével játszik.

rad

Borítókép: Carl Recine / Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?