Futball-vb 2018 Futball-vb 2018

Horvátország Horvátország

A horvát futball jelenlegi legnagyobb erénye és gondja egyszerre, hogy világklasszis középpályájuk van, ezen felül viszont nincs összességében kiemelkedő pozíció-csoportjuk. A középpálya viszont épp elég arra, hogy szinte mindenki titkos esélyesként tekintsen rájuk, a keret egésze viszont éppen csak, ha megüti a titkos esélyes szintet.

Már alapból az gyanúra adhat okot, hogy a selejtezőben csak az utolsó játéknapon, Ukrajna 2-0-s legyőzésével tudtak bejutni a pótselejtezős körbe, ott viszont magabiztosan ejtették ki Görögországot.

Még az ukránok elleni sorsdöntő meccs előtt kirúgták a szövetségi kapitányt, Ante Čačićot, akit Zlatko Dalić váltott, vele mentek ki a vb-re aztán. Dalićcsal három meccsen hat gólt lőttek, ami óriási javulás volt a selejtező csoportmeccseihez képest, ahol Dalić előtt 9 meccsen úgy rúgtak 15-öt, hogy ebből 7 Koszovó ellen ment. Erősebb ellenfelekkel szemben tehát nem voltak annyira meggyőzőek, és nem biztató, hogy már a 2018-as barátságos meccseken sem látszott rajtuk az őszi lendület.

Ahhoz, hogy a vb-n jól szerepeljenek, a klubszezonban agyonhajszolt legjobbjaiktól kellene remek teljesítmény: a realos Luka Modrić 43, a barcelonás Ivan Rakitić 55 klubmeccsel a háta mögött érkezik a vb-re, Mario Mandžukić a maga 38 és Ivan Perišić a 39 meccsével még a fittebbek között lesz.

Leírni persze nem szabad őket, a 2016-os Eb-n például a mostanival – a kezdőjátékosok szintjén – nagyban megegyező csapat teljesen megérdemelten verte a spanyolokat, hasonló játékra most is képesek, csak épp nem biztos, hogy sorban 4-5 meccsen át.

Sok gólt - elméletileg - nem kapnak – a Liverpoollal BL-döntőig jutó Dejan Lovren, illetve az egyik legkeményebb európai védő, Domagoj Vida a két fő ember hátul –, így a siker a támadószekción múlik majd. Részben már Mandžukić szerepén is, aki játszhat csatárposzton is, de lehet szélső is, mint a Juventusban. Ha utóbbi lesz, akkor még mindig ott van az interes Ivan Perišić, a Fiorentinából a Milanba kölcsönadott Nikola Kalinić és a hoffenheimes Andrej Kramarić, de aggodalomra ad okot, hogy a hármasból utóbbi volt a leggólerősebb 13 bajnoki góljával.

Ne feledkezzünk meg még egy középpályásról, Marcelo Brozovicról, aki fura szezonon van túl az Interben: hónapokra elfelejtették, majd a hajrája elővették, és vele jutottak be a Bajnokok Ligájába.

Megint balhé lehet

Két éve botrányba fulladt az Eb-n a horvátok Csehország elleni meccse, amit a hajrában meg kellett szakítani, amikor a horvát drukkerek petárdákkal és görögtüzekkel árasztották el a pályát. Később kiderült, hogy a horvát futballszövetség elleni háborújuk terepévé tették az Eb-meccset, a helyzet pedig az elmúlt két évben nem lett sokkal jobb.

Egyes elméletek szerint nem véletlenül került a nem túl tapasztalt Čačić, majd Dalić a szövetségi kapitányi posztra, mindketten a felső vezetés bábjai, a korrupciót, és így a szövetségi vezetést is megelégelő szurkolók könnyen újra céltáblát csinálhatnak az egyébként ártatlan csapatból.

Borítókép:  Luka Modric és Dario Srna, miután befejeződött a Horvátország-Izland visszavágó mérkőzés a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtezőjében Zágrábban 2013. november 19-én. Fotó: Antonio Bat / MTI.