Összefoglaló

Percről percre Egyre közelebb a kupatavasz, az FTC visszavágott a Crvena zvezdának

A Ferencváros végig kiélezett meccsen 2–1-re nyert hazai pályán a Crvena zvezda ellen, ezzel kilenc pontnál jár az Európa-liga-csoportkörében és két fordulóval a vége előtt vezeti saját kvartettjét. A Trabzon–Monaco meccs végeredménye, és a budapesti gólkülönbség miatt azonban még akadhat olyan forgatókönyv, amely miatt még nem jelenthető ki, hogy biztos a zöld-fehérek számára a tavaszi folyatás az európai kupaporondon.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 15’

    Az FTC jöhet kifelé szabadrúgással. Labdára ment mindkét fél, de a szerbek támadója késett egy ütemet. Ápolni nem kell, csak rövid szusszanást ért az eset a feleknek. Szinte azonnal megyünk is tovább. 

  • 14’

    Mitrovics veri meg egy az egy ellen Pászkát, felgyorsít a jobb szélen, majd a visszazáró Vécsei mellől beadja, középen Pesics emelkedik, de fél centivel magasabban száll el a labda, mintsem fejelni tudna. 

  • 12’

    Kanga végezhetett el egy szabadrúgást a 16-os bal oldalától, nem volt olyan szög, hogy lőni lehessen, inkább beadta, meg is csúsztatták, de messze ment el a kaputól a labda. Igazán a hangerő sem emelkedett sem a hazai, sem a vendégoldalon. 

  • 10’

    Az első nagy roham után most néhány csendesebb, mezőnyjátékról szóló perc következett. Az FTC 57 százalékban birtokolta a labdát az első 10 percben. Az UEFA honlapja szerint több támadásépítése és gólra törő próbálkozása is volt a magyar csapatnak. A helyszínen azért inkább érződik kiegyenlítettnek a meccs az első etap után. 

  • 6’

    Az egyik oldalon három, a másikon két helyzet, és még csak a hatodik percben járunk... 

  • 5’

    Gojak kapja a labdát a 16-os előterében, kissé jobbról, két cselt bevállal, ezzel nyer 3-4 métert, kicsit kivár, majd laposan lő, az elfekvő Dragovic blokkol. 

  • 4’

    A szélső éles szögből, szinte az alapvonalnál kanyarodva próbálja lopni a távolságot, majd lő, de a kivetődő kapus martaléka lesz ez a laszti. 

  • 3’

    Besic tegnap valami olyasmit emlegetett, hogy a múlt hetinél védekezőbb felfogású játékra számít a belgrádiaktól. Nos, az első percek alapján a Cz játékosai nem teszik meg azt a szívességet, hogy csak a kontrákra várjanak. Az imént Ivanics próbálkozott meg egy lövéssel balról befelé húzva, 19 méterről, de a lapos labda elakadt az egyik előtte álló játékos lábában. Csapattársa, Pesics lehetett az felülről nézve... 

  • 2’

    Kanga szöglete a röviden megcsúszik, a hosszúnál veszélyesen csapódik, de végül elkerüli Dibusz kapuját, és a 16-os bal oldalánál érkező vendégjátékosok egyike sem ér oda időben, hogy másfél méterről a kapuba kotorja az elpattogó labdát! 

  • 1’

    S rögvest S. Mmaee-nak kell jól védekeznie és a kapu előterében tisztáznia a jobbról érkező beadásra berobbanó szerb elől! 

  • Legalábbis erre következtetni abból, hogy míg az FTC-tábor kezdés előtt elénekli a Himnuszt, amit a négy magyar szívre tett kézzel, a kezdő többi tagjából pedig másik hat játékos lényegében egy helyben állva hallgat végig, addig a bosnyák középpályás még nagyban melegít, ide-oda kocog, szökken párat. Ez legyen ma a legnagyobb gond vele... 

  • Az Európa-liga himnuszára kivonul a két kezdő, a Ferencváros zöld-fehér felsőjében, fehér nadrágjában és sportszárában, abban a szettben, amelyben játszani is fog, a szerbek egyelőre még a vörös melegítőfelsőben, a kék nadrágot és sportszárukat azonban ez sem rejti el. S csakhamar felszínre kerülnek a kék trikók is. Ez tehát a két csapat színösszeállítása erre az estére! 

  • ...azaz nagyítóval kell keresni az üres helyeket a lelátón. A 20 ezer fő feletti hivatalos nézőszámot szinte már borítékolhatjuk is. 

  • Úgy jó kétharmada foglalt a fő lelátótól jobbra eső csücsökben kialakított vendégszektornak, amikor a szerbek rákezdenek a Crvena zvezda éltetésére. Néhány pillanat, és érkeznek a csapatok! 

  • A négy magyar csak a dolog egyik fele, Csercseszov összességében három helyen változtatott a Belgrádban 4–1-es vereségbe szaladt kezdőhöz képest: Wingo helyén Pászka (pontosabban Botka, aki a múlt héthez képest nem a bal, hanem eredeti posztján, a jobb szélen kezd, így jön képbe Pászka Lóránd a bal szélre, ahol Belgrádban 14 percet kapott), a sérült Laidouni helyet kezd Vécsei (aki szintén csereként kapott lehetőséget az előző fordulóban), míg a támadóhármasban Nguen Tokmac most a kispadon vár a bevetésre, a kezdőben Amer Gojak a helyén. 

  • Újabb hírek, s mintha újabb adag könnygáz is érkezne kintről, a stadion vendégszektor felőli oldalánál zajló eseményekkel kapcsolatban. Állítólag néhány vendégszurkoló üvegekkel, petárdákkal dobálta meg a hazai oldalon belépni igyekvő nézőket. Azok egy része meg persze nemcsak csendben tűrte az áldozati szerepet, a nagyobb csetepaténak a rendőrség ment elébe – meséli egy most érkezett újságíró. 

    A paprikás hangulat hiányára nem lehet panaszkodni... Remélhetőleg a stadionban ebből a minimális, nyelvünket, orrunkat csípő érzésen kívül csak a fair play szellemiségébe illő események követik majd. 

  • Dibusz Dénes a kapuban, a védelem két szélén Botka és Pászka, a középpálya közepén pedig Vécsei. Remek kvízkérdés lenne – hirtelen itt, a lelátón ülve sem tudjuk –, hogy mikor volt utoljára ilyen jó a magyar/légiós arány az FTC kezdőjében. 

  • Már két órával a kezdés előtt óriási tömeg gyűlt össze a stadionnál. A szurkolók közt terjedő pletykák szerint kisebb összetűzések is voltak a környéken a magyar és a szerb szurkolók között. A pletykát erősíti meg, hogy a belépőkapu felé tartva itt-ott valóban mintha paprikaspray utóját lehetett volna érezni a levegőben...

  • „Kemény meccsre számítok, de ezúttal lesz egy előnyünk, ugyanis hazai pályán a szurkolóink mögöttünk lesznek” – jelentette ki Csercseszov, aki Belgrádban azzal volt rendkívül elégedetlen, hogy hátrányba kerülve szétesett a zöld-fehérek játéka, de jelezte, igyekeztek erre a szituációra is felkészülni.

  • A két együttes hosszú történelme során mindössze kétszer csapott össze egymással a mostani párharcot megelőzően: 1975-ben a KEK elődöntőjéből a magyarok jutottak tovább 4–3-as összesítéssel. Akkor hazai pályán 2–1-re győzött az FTC – idézte fel szintén az MTI. 

  • „Ha a 4–1-es eredményt nézzük, egy hete jobb volt a Crvena zvezda, de az biztos, hogy Belgrádban nem tettünk meg mindent, amit megbeszéltünk, és ami szükséges lett volna a jó eredményhez. A rivális jó csapat, elvégre évek óta magas szinten teljesít, de most van lehetőségünk javítani” – fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján az MTI által idézett orosz szakember. 

  • A negyedik egymást követő idényében főtáblás Ferencváros a belgrádi kudarccal először kapott ki kétszer egymás után Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző irányításával, de ezt a rossz szériát lezárta azzal, hogy a hétvégén 2–0-ra verte a Debrecent. Így ezúttal jobb hangulatban várja a meccset, mint egy hete, amikor a játékosok saját bevallásuk szerint nem voltak elég éhesek – idézte fel az MTI.

  • Legutóbb 2004-ben szerepelt magyar csapat tavasszal európai kupasorozatban, akkor a Debreceni VSC jutott az Európa-liga jogelődjének számító UEFA-kupa harmadik fordulójába.

  • Matematikailag ugyan még nem dőlhet el, hogy a magyar bajnok az első kettő között zár a csoportban, de a Konferencia-ligás folytatást garantáló harmadik helynél már nem végezhet hátrébb, amennyiben saját közönsége előtt sikerül visszavágnia a szerb bajnoknak az egy héttel ezelőtti, belgrádi vereségért, miközben a négyes másik meccsén az AS Monaco legyőzi a Trabzonsport, vagy döntetlent játszik vele. 

  • 21 órakor indul útjára a labda a Groupama Arénában, ahol a Ferencváros a szerb Crvena zvezdát fogadja majd. A zöld-fehéreket fűtheti a bizonyítási vágy, mivel egy hete, Belgrádban 4–1-es vereséget szenvedtek, ezzel első pontjaikat hullajtva az Európa-liga csoportkörében.

    Kövesse az Index percről percre szóló tudósítását, hogy ne maradjon le egyetlen igazán fontos fejleményről sem!