Útjára indult a labda a Brazília–Dél-Korea mérkőzésen

A labdarúgó-világbajnokság 16. napjának legfontosabb történései

Index
2022.12.05. 18:28
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy erőszakos japán labdaszerzés után Borna Barisic akadályozta meg a gyors kontrát, megmozdulása sárga lapot ért az amerikai bírónál.

  • Kettőt cseréltek a horvátok, illetve egyet Japán. Ante Budimir ment le, helyére Marko Livaja érkezett, valamint Ivan Perisicet Mislav Orsic váltotta.

    Japán részről Tanaka Ao érkezett Morita Hidemasza helyére.

  • A horvát csapat eddig háromszor játszott hosszabbításos meccseket a foci-vb-k történetében, és mindegyiket megnyerte. Ráadásul mindhárom alkalommal a 2018-as tornán túlóráztak: 

    a nyolcaddöntőben a dánokat, a negyeddöntőben pedig a házigazda oroszokat búcsúztatták büntetőpárbajt követően, az elődöntőben pedig Anglia ellen az 1–1-es játékidő után Mario Mandzukic 109. percben lőtt gólja ért győzelmet.

  • A hosszabbítás első félidejében nem született gól a Japán–Horvátország-mérkőzésen, így 1–1-es döntetlennel fordulnak a csapatok a találkozó utolsó játékrészére. Mitoma ugyan még veszélyeztetett a 104. percben, de a lövése középre ment, így Livakovic védeni tudott.

  • A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága hétfőn elutasította a francia szövetség (FFF) panaszát.

    Az FFF múlt héten amiatt nyújtott be panaszt a FIFA-hoz, hogy a katari világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában les címén érvénytelenítették Antoine Griezmann gólját Tunézia ellen – írja az MTI. 

    A címvédő franciák – akik a vereség ellenére is csoportelsőként jutottak a nyolcaddöntőbe  azt szerették volna elérni, hogy az 10-s afrikai sikerrel zárult szerdai összecsapás végeredményét utólag 11-re módosítsák. Griezmann a 98. percben lőtte ugyanis a furcsa körülmények között érvénytelenített gólt, és a franciák szerint a videobírós elemzésre „a játék folytatása, sőt, a találkozó lefújása után” került sor, ami ellentétes a VAR alkalmazási szabályzatával.

    A francia válogatott azóta 31-re megnyerte a nyolcaddöntős párharcát a lengyel csapat ellen, a negyeddöntőben pedig Angliával találkozik.

  • Kettőt cserél Horvátország, a középpályát frissíti fel Zlatko Dalic szövetségi kapitány. Luka Modric helyére Lovro Majer érkezik, a sárga lapos Mateo Kovacicot pedig Nikola Vlasic váltotta.

    Amennyiben Horvátország nem jut tovább, valószínűleg többet már nem látjuk világbajnoki mérkőzésen Luka Modricot.

  • A japán csapat kezdte meg a kétszer 15 perces hosszabbítást.

  • Négy percet hosszabbított a játékvezető a második félidőben, ez idő alatt azonban nem sikerült eldönteniük a továbbjutás kérdését a csapatoknak, így jöhet a kétszer 15 perc hosszabbítás. Ez az első olyan nyolcaddöntő, ahol hosszabbításra kerül sor.

    Japán–Horvátország 11.

  • A mérkőzés első sárga lapját a 90. percben osztotta ki Ismail Elfath játékvezető, miután Mateo Kovacic becsúszását ítélte a kelleténél durvábbnak.

  • Japán az első félidő hajrájában szerzett vezetés Horvátország ellen, egy sibujai kocsmában nagy volt a hangulat a gólt követően. Japánban helyi idő szerint éjfélkor kezdődött a mérkőzés, de így is rengetegen szurkolnak a nyolcaddöntőben szereplő csapatnak. 

  • A 87. percben Ricu Doan helyére a Monaco szélsője, Minamino Takumi állt be. Ez volt a japánok negyedik cseréje.

  • Egy gyors horvát kontrával Perisic robogott el a 76. percben, majd ballal lőtt, de Tomijaszu bele tudott lépni a labda útjába, így szögletre pattant.

  • Újabb változtatást eszközöl Japán a 75. percben, Szakai Hiroki érkezik Kamada Daicsi helyett.

  • A 68. percben Andrej Kramaricot Mario Pasalic váltotta.

  • A horvát csere után Modricnak jött meg a kedve egy távoli bombához, de Gonda védeni tudott.

    A 64. percben Nagatomo Juto és Maeda Daizen jöttek le, a helyükre pedig Mitoma Kaour és Tanaka Aszano érkezett.

  • Cserél a horvát kapitány, Bruno Petkovic hagyta el a pályát, és a helyére Ante Budimir érkezett a 62. percben.

  • A horvát adogatást Lovren unta meg, aki jobb oldalról ívelt át a hosszúra, beadására Perisic érkezett tökéletes ütemben, és nagy erővel fejelt a kapuba 11 méterről, egyenlít Horvátország.

    55. perc, 1–1.

  • Szinte még fel sem harsant a kezdést jelző sípszó, Kamada máris lövéssel próbálkozott, a labda azonban elszállt Livakovic kapuja felett.

  • A holland labdarúgó-válogatott sikerrel vette a szombati, USA elleni nyolcaddöntőt, így pénteken az argentinok elleni negyeddöntőben már a legjobb négy közé jutásért lép pályára Louisvan Gaal alakulata. Hétfőn a jelek szerint a pihenésé volt a főszerep, az Oranje játékosairól ugyanis egy jachton készült kép, ahol jó hangulatban beszélgetnek és kártyáznak.

    Ez a módszer a magyar futballt követő embereknek ismerős lehet, a Ferencváros korábbi edzője, a hétszeres világválogatott Détári Lajos egy interjúban ironikusan úgy nyilatkozott: 

    a Fradinál nincsenek edzések, csak beszélgetés és kártyázás.

  • Már éppen kezdtük volna elkönyvelni, hogy nem esik gól az első játékrészben, amikor egy szöglet után Maeda volt eredményes, ezzel pedig Japán 1–0-ra vezet az első félidő után.

  • A 43. percben megszerzi a vezetést Japán. Ismételten egy szögletvariációval próbálkoztak, amit Doan tekert be középre, majd egy kisebb kavarodás után Maeda elé került, aki állítgatás nélkül lőtt gólt kapásból, ballal.

    Maeda góljával tehát 1–0-ra vezet Japán a 43. percben.

    A VAR vizsgálta az esetet, de végül szabályosnak ítélte a gólt.

  • Kamada kapott szép indítást a 16-oson belül, egy csel után lőtt is, de aztán bőven a kapu fölé tüzelt. Nagy japán helyzet maradt ki a 40. percben.

  • A Német labdarúgó-szövetség Twitter-oldalán kívánt köszöntötte fel Günter Hermannt, aki ma lett 62 éves. A középpályás 1990-ben világbajnok lett a Nationalelffel.

  • Az utóbbi percekben beszorult a japán válogatott, futószalagon érkeztek a horvát beadások, embert azonban egyik sem talált, így a 30. percben továbbra is 0–0 az eredmény.

  • Gvardiol óriási labdával szolgálta ki Petkovicot, aki két védő között ugrott ki, tovább tett labdája azonban elakadt egy japán védő lábában, jó lehetőséget puskáztak el a horvátok a 26. percben.

  • Doan elől szerzett labdát a horvát védő, a japán középpályás azonban gyorsan meg akarta fékezni a horvát kontrát, kellemetlen helyen találta el Gvardiolt. Ápolni kellett a horvátok védőjét, de úgy néz ki, tudja folytatni.

  • A 16. percben Nagatomo húzta meg a bal szélen, majd egy visszacsel után Maeda fejét kereste, de a japán támadó nem találta el a labdát, Gvardiol vállal tisztázott.

  •  A katari világbajnokságon a szenegáliakat vasárnap este 3–0-ra legyőző angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate már a negyeddöntős ellenfélre, a címvédő franciákra koncentrál, míg az afrikai együttest irányító Aliou Cissé szerint kijózanító volt csapata és a rivális közötti különbség – írja az MTI. 

    Southgate a nyolcaddöntős siker után nem győzte dicsérni játékosait, így kiemelten a 19 éves Jude Bellinghamet, a csatár Harry Kane-t, valamint Phil Fodent és Jordan Hendersont.

    Nem hiszem, hogy bárki is láthatta volna előre, mennyire gyorsan válik érett futballistává Bellingham. Az elmúlt öt hónapban újabb szintet lépett

    – nyilatkozta az angol szövetségi kapitány, majd rátért arra, hogy szombaton a négy évvel ezelőtt győztes franciákkal kell szembenézniük.

    Ez a lehető legnagyobb kihívás, ami várhat ránk. Ők a címvédők, fantasztikusan tehetséges játékosok egyénileg és csapatként is. Nagyon nehéz ellenük játszani és gólokat szerezni

    – dicsérte Southgate a következő ellenfelet, ugyanakkor kiemelte, a francia csapat nem csak a góllövőlistát vezető Kylian Mbappéból áll.

    Persze ő egy világklasszis játékos, és emlékezetes pillanatai voltak már itt, valamint a korábbi nagy tornákon is, de nem szabad megfeledkeznünk Griezmannról, Giroud-ról, illetve a tehetséges, fiatal középpályásaikról sem

    – jelentette ki Southgate.

    A vb további küzdelmeitől búcsúzó szenegáliak kapitánya a vasárnap esti nyolcaddöntővel kapcsolatban kiemelte, hogy „nagyon erős” angol csapat ellen játszottak, és nem tudtak olyan teljesítményt nyújtani, amire szükség lett volna a továbbjutáshoz.

    Talán volt két-három hiányzónk, akik hozzá tudtak volna tenni egy kis pluszt a játékunkhoz, de nem akarok kifogásokat keresni. Sajnos nem tudtunk gólt szerezni, de szerintem mindenki láthatta, mekkora volt a különbség a két együttes között

    – mondta Cissé, és hozzátette, évek munkája van abban, hogy az övék Afrika legjobb válogatottja, de ha a világ legjobb öt csapata közül kerülnek szembe valamelyikkel, akkor „kijózanító” a különbség.

    A szenegáli kapitány a saját jövőjét firtató kérdésre kitérő választ adott, szerinte most az a legfontosabb, hogy levonják a tanulságokat ebből a vereségből és a nyolcaddöntős búcsúból.

  • A 13. perc elején Ito futott fel a jobb szélen, majd középre passzolt, de Maeda egy hajszálnyival lemaradt a labdáról. Jó iramban játszanak a csapatok, mindkét oldalon komoly helyzetek maradtak ki az első bő tíz percben.

  • A japán helyzet után most adódott egy nagy lehetőség Horvátország előtt is. Tomijaszu adta el hátul a labdát, a szemfüles Perisic pedig éles szögből lőhetett balról, Gonda tudta védeni a próbálkozást. A kipattanónál összezárt a japán védelem, így nem került sokba ez a hiba.