Útjára indult a labda a Brazília–Dél-Korea mérkőzésen

A labdarúgó-világbajnokság 16. napjának legfontosabb történései

Index
2022.12.05. 16:04
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 3. percben kicsiben végezték el a szögletet a japánok, a visszagurítás után átívelték a hosszúra a labdát, a középen érkező Tanigucsi pedig néhány centivel fejelt a jobb kapufa mellé.

  • Elkezdődött a mai nap első találkozója, Japán tiszta kékben, Horvátország pedig piros-fehér kockás mezben és fehér nadrágban lép pályára.

  • Ezzel a találkozóval búcsúzik a világbajnokságtól az al-Dzsanúb Stadion, amelyben láthattunk korábban remek (francia–ausztrál 4–1, kameruni–szerb 3–3) és feledhetőbb (svájci–kameruni 1–0, tunéziai–ausztrál 0–1, ausztrál–dán 1–0) összecsapásokat is, meg egy uruguayi drámát, amikor a kétgólos siker Ghána ellen pont nem ért továbbjutást.

  • A katari világbajnokság legnagyobb sztárja eddig a címvédő franciákat erősítő Kylian Mbappé, akinek elképesztő formáját számos statisztikai adat is igazolja.

    A Paris Saint-Germain csatára 2018-ban, 19 évesen már szerzett vb-aranyat, akkor az oroszországi torna legjobb utánpótláskorú játékosává választották. Ami az idei világbajnokságot illeti, a francia RMC csatorna már legendaként emlegeti a 63-szoros válogatott kiválóságot, Didier Deschapms szövetségi kapitány pedig közölte, számára teljesen nyilvánvaló, hogy jelenleg Mbappé a világ legjobb futballistája – írja az MTI. 

    A kameruni és algériai felmenőkkel rendelkező támadó ötször volt eddig eredményes Katarban, ezzel ő a vb-góllövőlista éllovasa. Mbappé számai a világbajnokságokon (és azokon kívül):

    • 1 – Ő az első, aki 23 évesen már 9 gólt szerzett vb-ken.
    •  Franciaként Mbappé előtt csak Just Fontanie ért el öt gólt egy vb-n, amikor 1958-ban 13 találattal zárt.
    •  Nem vb-szám, de imponáló, hogy Mbappé vezeti hét találattal a Bajnokok Ligája góllövőlistáját is.
    •  Ő a kilencedik, aki két egymást követő vb-n legalább négyszer eredményes. Korábban a brazil Vavá és Ronaldo, az angol Gary Lineker, az argentin Gabriel Batistuta, az olasz Christian Vieri, valamint a német Gerd Müller, Miroslav Klose és Thomas Müller volt képes erre.
    •  Kilenc eddigi góljával ő a második legeredményesebb francia a vb-ken Fontaine mögött, megelőzve olyan klasszisokat, mint Thierry Henry (6), Zinedine Zidane (5) és Michel Platini (5).
    • 12  Ennyi találattal vezeti a francia bajnokság góllövőlistáját, megelőzve párizsi klubtársát, a brazil Neymart (11). A PSG örökrangsorában 147 találattal a második helyen áll Jean-Pierre Papin (156) mögött.
    • 16  Az utóbbi 14 válogatott fellépésén 16-szor talált a kapuba, és 7 gólpasszt adott. Azaz átlagosan meccsenként 1,65 gólban vállalt szerepet.
  • Katarban gyakorlatilag bármerre járkál az ember, jó eséllyel belefut pár kóbor cicába, most épp az al-Dzsanúb Stadion előterében.

  • Természetesen nem új keletű dolog, hogy állatokkal próbálják megjósolni egy világbajnoki mérkőzés kimenetelét. A japánok most éppen majmokat fociztattak egymás ellen, és ha hinni lehet a jóslatnak, akkor az ázsiai csapat 3–1-re fog győzni Horvátország ellen.

    Amennyiben Japán továbbjut, akkor a második ázsiai csapat lesz a világbajnokságok történetében, amely bejut a legjobb nyolc közé. Ez a bravúr 2002-ben először (és eddig a pillanatig utoljára) Dél-Koreának sikerült, a hazai rendezésű tornán az elődöntőig meneteltek.

  • Az angol labdarúgó-válogatott 3–0-ra legyőzte Szenegált a katari világbajnokság vasárnap esti nyolcaddöntőjében, azonban nem csak ennek örülhetett igazán a találkozón pályára lépő Marcus Rashford.

    A Manchester United támadója ugyanis már 50. alkalommal szerepelt Anglia válogatottjában, a jeles mérföldkőnek számító találkozót pedig maga a játékos édesanyja is a lelátón tekintette meg Katarban – Rashford örömére. 

  • A világbajnoki kiesést követően rossz hírt kapott Robert Lewandowski, az FC Barcelona lengyel támadója: a spanyol szövetség fellebbviteli bizottsága elutasította a katalán klub fellebbezését, így érvényben maradt a futballista hárommeccses eltiltása – írja az MTI.

    Az októberi Aranylabda-gálán Gerd Müller-díjjal jutalmazott, 34 éves csatár az Osasuna elleni, november 8-i összecsapáson a 11. percben sárga lapos figyelmeztetést kapott mezhúzásért, majd húsz perccel később már mehetett az öltözőbe, miután letarolta David Garciát.

    Amikor lement a pályáról, mutatóujját az orrához emelte, és szippantó mozdulatot tett, majd a bíróra mutatott, arra utalva, hogy Gil Manzano kábítószeres befolyás alatt áll. Ezt később a pályát elhagyva megismételte. A találkozó jegyzőkönyvében a játékvezető utóbb „a bírói döntés megkérdőjelezésének” nevezte a gesztust. Lewandowski egymeccses eltiltást a kiállításért kapott, a további büntetést pedig a tiszteletlen viselkedéséért szabták ki rá.

  • 16 órától folytatódik a világbajnokság kieséses szakasza a legjobb 16 között, Japán Horvátország ellen lép pályára.

    Íme, ezekkel a kezdőkkel rohamoznak a felek:

    Japán: Gonda – Tanigucsi, Josida, Tomijaszu – Ito Dzs., Endo, Morita, Nagatomo – Doan, Maeda, Kamada.

    Horvátország: Livakovic  Barisic, Gvardiol, Lovren, Juranovic  Modric, Brozovic, Kovacic  Perisic, Petkovic, Kramaric.

  • A marokkói válogatott egy győzelemre van attól, hogy történelmet írjon, hiszen még soha nem sikerült bejutniuk a világbajnokság negyeddöntőjébe. Eddigi legjobb szereplésük 1986-ban volt, amikor nagy meglepetésre megnyerték a csoportjukat, megelőzve Angliát, Lengyelországot és Portugáliát, majd a legjobb 16 között vereséget szenvedtek az NSZK ellen.

    Érdekesség, hogy a jelenlegi keret egyetlen tagja sem élt még, amikor Marokkó utoljára továbbjutott a csoportjából.

    A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon ismét sikerült ez a bravúr, hiszen a Horvátország elleni döntetlent egy Belgium és egy Kanada elleni siker követte, így ismételten csoportja élén végezve jutott tovább Marokkó. A kieséses szakaszban elsőként Spanyolországot kell legyőznie Valid Regragi csapatának. 

    Úgy érzem, az egész arab világ a marokkói csapat mögött áll, és ez az egység igazán szívmelengető látványt nyújt

    – nyilatkozta egy marokkói szimpatizáns az al-Dzsazírának.

  • Ahogyan arról az Index is beszámolt, Franciaország 3–1-re legyőzte Lengyelországot a katari világbajnokság nyolcaddöntőjében, így a lengyelek búcsúztak a tornától. 

    Nem kell azonban üres kézzel hazarepülnie a lengyel csapatból sem mindenkinek, ugyanis a válogatott hátvédje, Matthew Cash Lionel Messivel és Kylian Mbappéval is mezt tudott cserélni a vb-n, így ha trófeával nem is, élményekkel és két klasszis játékos mezével biztosan gazdagodott a futballista. 

  • A spanyol klubcsapatokban szereplő, a világbajnokságon részt vevő futballisták közül Rodrigo De Paul teljesített eddig a legjobban a tornán – már ami a passzokat illeti. 

    Az argentin válogatott jegyzi ugyanis a legtöbb passzkísérletet középpályásként, Katarban eddig 380-szor passzolt, mindezt 86 százalékos pontossággal. 

    Az Atlético Madrid futballistáját a Real Madrid francia játékosa, Aurélien Tchouaméni követi a maga 310 passzával (95 százalékos pontosság), a képzeletbeli dobogóra pedig a Barcelona fiatal tehetsége, Pedri González is felfért, ő 283-szor passzolt (92 százalékos pontosság).

  • Cody Gakpo remek teljesítményt nyújt a katari világbajnokságon, a PSV Eindhoven labdarúgója négy meccsen háromszor volt eredményes. 

    A Voetbal International arról ír, hogy a Bayern München, a Manchester United, a Real Madrid és a Liverpool is érdeklődik a támadó iránt, akinek a szerződése 2026-ig szól a holland csapatával. 

    A világbajnokság után foglalkozom ezekkel a hírekkel. Jelenleg csak a tornára koncentrálok, igyekszem továbbra is jó teljesítményt nyújtani és segíteni a csapatot 

    – fogalmazott Gakpo a The Athleticnek, hozzátéve, hogy csapattársai sem pusmognak a pletykákról, ez pedig megkönnyíti a dolgát.

  • Ahogyan arról ma már mi is beszámoltunk, a FIFA lenyűgöző drónvideóval mutatta be a ma délutáni Japán–Horvátország-találkozó helyszínét, az al-Dzsanúb stadiont. 

    Nem kellett azonban sokat várni, és az esti Brazília–Dél-Korea-találkozó helyszínéről, a 947 elnevezésű konténerstadionról is videót tettek közzé. 

    A 974 Stadiont a világ első teljesen szétszerelhető fedett stadionjának hívják a katariak, mert az egész létesítmény tengeri konténerekből és moduláris szerkezetből épült. A stadion Doha kikötői negyedében áll, nagyjából tíz kilométerre a belvárostól. És honnan a különleges név? Pontosan 974 konténerből építették meg az elképesztő létesítményt.

  • Hazaérkezett a mexikói válogatott is, amely 1990 után először nem jutott tovább a csoportkörből. A mexikóvárosi repülőtéren néhány idegesebb szurkoló Gerardo Martino szövetségi kapitányt szidta, aki azonban nem ült fel a provokációnak, és higgadtan távozott.

  • Hiába tűnt úgy az első képeket elnézve, hogy Neymar Jr. bokasérülése akár az egész világbajnokságát tönkreteheti a PSG futballistájának, a támadó felépült, így minden bizonnyal ott lesz ma este, a Dél-Korea elleni nyolcaddöntős találkozón a brazil kezdőcsapatban. 

    A brazilok egyértelműen a trófea elhódítását tűzték ki célul a katari tornán, amit egy fotó szerint Neymar telefonjának háttérképe is megerősít, a futballista ugyanis vélhetően főként saját maga motiválására a világbajnoki trófeát állította be készüléke kezdőképernyőjeként. 

    Mi ez, ha nem szenvedély? 

  • A háromgólos Álvaro Moratát nem érdekli a gólkirályi cím. A támadó az AS-nek adott interjújában arról beszél, hogy Kylian Mbappé nyugodt szívvel zsebre vághatja a díjat, ha…

    Az aranycipőt kerékpárral viszem el neki Spanyolországból Franciaországba, ha mi leszünk a világbajnokok.

  • Bár Brazília és Dél-Korea először fut össze a világbajnokságok történetében, egészen friss élményeik lehetnek egymásról a feleknek, hiszen június elején Szöulban megmérkőztek egymással. Richarlison korai találatára volt még válasz, de Neymar két büntetőjére, valamint Philippe Coutinho és Gabriel Jesus találatára már nem, így az ötszörös aranyérmes 5–1-re győzött.

    Eddig amúgy hétszer találkoztak, és az ázsiai együttes 1999 márciusában Kim Do Hun 90. perces góljával egyszer legyőzte Brazíliát (1–0) – a másik hat fellépést a dél-amerikaiak nyerték meg.

    Ezek közül azért kettő is kiemelhető, 1997-ben Kim Do Kun korai találatával koreai előny volt a 83. percig, akkor Ronaldo büntetőből egyenlített, majd az utolsó percben Sonny Anderson fordított, 2002 novemberében a vb-t hibátlanul megnyerő együttes pedig kétszer is felállt hátrányból Ronaldo találataival, mielőtt Ronaldinho a 90. percben tizenegyesből fordított. A részben hazai rendezésű vb-n amúgy Dél-Korea is remekelt, a negyedik helyen zárt.

  • Így áll a góllövőlista (két- és többgólos játékosok) a két vasárnapi mérkőzés után:

    • 5 gólos:

    Mbappé (Franciaország)

    • 3 gólos:

    Gakpo (Hollandia), Giroud (Franciaország), Messi (Argentína), Morata (Spanyolország), Rashford (Anglia), Saka (Anglia), Valencia (Ecuador)

    • 2 gólos:

    Aboubakar (Kamerun), Sz. al-Davszari (Szaúd-Arábia), Álvarez (Argentína), Cso Kue Szung (Dél-Korea), De Arrascaeta (Uruguay), Doan (Japán), Embolo (Svájc), Fernandes (Portugália), Ferrán Torres (Spanyolország), Füllkrug (Németország), Havertz (Németország), Kramaric (Horvátország), Kudus (Ghána), Lewandowski (Lengyelország), A. Mitrovics (Szerbia), Richarlison (Brazília), Taremi (Irán)

    Ön szerint Kylian Mbappé lesz a gólkirály?

  • Pelé családja kategorikusan cáfolta, hogy a 82 éves futball-legenda azért van kórházban, mert haldoklik. Bővebben itt!

  • Japán és Horvátország a harmadik egymás elleni világbajnoki összecsapására készül, ez lesz az első alkalom, hogy a kieséses szakaszban néznek egymással farkasszemet.

    Érdekesség, hogy mindkét válogatott 1998-ban jutott ki először világbajnokságra, a japánoknak addig két visszalépés, három nem indulás, egy FIFA-eltiltás és jó néhány ki nem jutás jött össze, a horvátok előbb a Jugoszláv Királyság, majd Jugoszlávia néven tagozódtak be, 1994-ben pedig még nem voltak FIFA-tagok.

    Ha már egyszerre debütáltak, egy csoportba is kerültek, az ázsiai együttes az argentinoktól elszenvedett 1–0-s vereséggel a háta mögött érkezett a találkozóra, az európai pedig Jamaica 3–1-es legyőzésével. A torna későbbi gólkirálya, Davor Suker döntötte el a felek párharcát, a 77. percben szerzett találatával (1–0). A horvátok Franciaországban rögvest a dobogóig repültek.

    A második összecsapásukra 2006-ban, Nürnbergben került sor, akkor már egy gól sem született (0–0), és végül a horvátok kettő, a japánok ezt az egy pontot szerezve estek ki – Brazília mindenkit megvert, Ausztrália a 84. perc után szerzett három góllal fordított az ázsiaiak ellen, és a 79. percben egyenlített az európaiakkal szemben.

  • A Szenegál ellen 3–0-s győzelmet arató Anglia válogatottjának sikeréből két gólpasszal vette ki a részét a katari világbajnokságon egyelőre csak kevés játéklehetőséget kapó Phil Foden. 

    A Manchester City támadója ezzel 22 évesen és 190 naposan a legfiatalabb játékos lett a brazil Ronaldo 1998-as teljesítménye óta, aki világbajnokság kieséses szakaszában egy meccsen két előkészítést is jegyez. A Fenomén akkor Dánia ellen, 21 évesen és 284 naposan volt ilyenre képes. 

  • Ugyan a tengerentúlon továbbra sem hódít meg hatalmas tömegeket a labdarúgás, a katari világbajnokság nyolcaddöntőjében búcsúzó Egyesült Államok csapatára a tornán már meglehetősen nagy rivaldafény hárult az országban is. 

    A csapat ugyanis magabiztosan kiharcolta a csoportból való továbbjutást, végül azonban Hollandia búcsúztatta az együttest a legjobb 16 között. Ennek ellenére sem volt komoly szomorúság az amerikai válogatott háza táján, a csapat teljesítményét és eredményeit egyfajta sikerként könyvelték el.  

    Így talán nem is annyira meglepő, hogy az eddig köztudottan nem éppen focirajongónak tartott hírességek is a csapatot méltatták, a sorba pedig Paris Hilton is beállt. A korábbi modell, mára már sokkal inkább üzletasszony Hilton ugyanis közösségi oldalán gratulált a válogatottnak a meneteléshez, posztjában pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy 2026-ban az Egyesült Államok – Kanadával és Mexikóval karöltve – rendezi majd meg a világbajnokságot. 

  • Az angol válogatott 19 éves középpályását, Jude Bellinghamet – ahogyan arra előzetesen is számítani lehetett – a katari világbajnokság egyik legjobb formában futballozó játékosának tartják. 

    A Borussia Dortmund futballistája ugyanis már válogatottja első katari vb-meccsén gólt szerzett, a tegnapi, Szenegál ellen megnyert nyolcaddöntőben pedig egy gólpasszt jegyzett, az angolok első találatát készítette elő Jordan Hendersonnak. 

    Ezzel azonban nem csak csapatát juttatta előnyhöz a futballista, ugyanis

    Lionel Messi 2006-os teljesítménye óta ő lett az első tinédzser, aki gólt és gólpasszt is jegyez egy világbajnokságon.

    Bellingham Katarban nyújtott teljesítményét elnézve így nem lenne túlságosan meglepő, ha a Dortmund nem sokáig tudná magához láncolni a fiatal tehetséget…

  • A Bayern München klasszisa, Sadio Mané egy sérülés miatt mindössze napokkal a katari világbajnokság kezdete előtt dőlt ki a sorból, így a tegnap búcsúzó szenegáli válogatott nélkülözni kényszerült legjobbját a tornán. 

    Az együttes ennek ellenére kiharcolta a továbbjutást a csoportjából, a nyolcaddöntőben azonban Anglia már nagy falatnak bizonyult, az afrikai együttes vasárnap 3–0-s vereséget szenvedett.  

    Mané a kiesés ellenére közösségi oldalán méltatta a társakat. 

    Kedves testvéreim, kéz a kézben estetek el. Nagyon büszkék vagyunk az útra, amely megmelengette a szurkolók szívét és méltósággal védte a nemzeti zászlót. További sok sikert, a tanulás folytatódik. Megyünk és harcolunk tovább más trófeákért

    – írta közösségi oldalán a támadó.

  • Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Anglia 3–0-s győzelmet aratott a katari világbajnokság nyolcaddöntőjében Szenegál ellen. Ugyan az eredmény alapján úgy tűnhet, egyszerű dolga volt az angoloknak, azonban ennek ellenére is hatalmas sikerként élte meg az együttes és a szurkolók is a továbbjutást. 

    Ehhez mérten az ünneplés sem érhetett véget a válogatott hoteljében, ahol a képsorok alapján helyi, angol mezbe öltözött tömeg várta a csapat tagjait – a futballisták pedig táncolva, önfeledten vették tudomásul a különleges fogadóbizottság köszöntését. 

  • A modern technológiának köszönhetően ma már nemcsak a sportközvetítések alatt, de azokon kívül a meccsek helyszíneinek soha nem látott részeibe is betekintést nyerhetnek a hétköznapi emberek is. 

    A katari világbajnokságon ehhez mérten, drónfelvételeknek köszönhetően most a torna egyik legimpozánsabb stadionját is bejárhatjuk, ehhez pedig még csak a világ másik oldalára sem kell elutaznunk.

    A FIFA ugyanis közösségi oldalán egy videót közölt, amelyen a szurkolók és az érdeklődök betekintést nyerhetnek a ma 16 órakor kezdődő, Japán–Horvátország találkozónak otthon adó al-Dzsanúb stadion minden egyes zugába. 

    Az al-Dzsanúb stadion al-Vakra városában épült fel, mely az ország egyik legrégebb óta lakott területe, a halászat és a gyöngyhalászat pezsgő központja volt korábban. A stadion különleges kinézete a katari hajók szélfútta vitorláit idézi, melyek a Perzsa-öböl hullámait szelték. A létesítményben 40 ezer ülőhely áll a szurkolók rendelkezésére, a vb folyamán hét mérkőzést tartanak itt.

    A világbajnokságot követően a stadion befogadóképességét csökkentik, a székeket pedig állítólag a világ különböző pontjaira adományozzák, hogy ott más létesítményekben használják fel őket. 

  • Ahogy arról vasárnap beszámoltunk, Raheem Sterling angliai házában rablók jártak, a betörők több értékes dolgot is elvittek.

    A Chelsea támadója ezért nem volt ott a keretben a Szenegál elleni nyolcaddöntőben, Gareth Southgate szövetségi kapitány pedig a találkozó után elárulta, Sterling visszatért a szigetországba.

    Időt kell adnunk neki, hogy megoldja a helyzetet és ott legyen a családja mellett. Most ez a legfontosabb

    – fogalmazott a szakember.  

    A BBC úgy tudja, a futballista családtagjai otthon tartózkodtak, amikor megérkeztek a betörők.

    Sterling az Irán elleni 6–2-re megnyert csoportmeccsen betalált, az Egyesült Államok ellen a kezdőcsapatban kapott helyet. Mindkét találkozón lecserélték, Wales ellen nem játszott. 

    A három nap múlva a 28. születésnapját ünneplő játékos eddig 81 mérkőzésen 20-szor volt eredményes a válogatottban. A 2018-as világbajnokság óta 57 százalékos az angolok győzelmi aránya, ha kezdőként lép pályára, míg 78 százalék nélküle.

    Néhány nappal ezelőtt egyébként Ben White, az Arsenal játékosa szintén családi okok miatt utazott haza.

  • Ön szerint melyik két csapat jut tovább a negyeddöntőbe?

  • Jó reggelt kívánunk! 

    Folytatódik a labdarúgó-világbajnokság, hétfőn újabb két mérkőzést rendeznek Katarban. 

    16 órakor Japán–Horvátország, 20 órakor Brazília–Dél-Korea találkozó lesz a nyolcaddöntőben. 

    Tartsanak velünk, olvassák folyamatosan frissülő hírfolyamunkat!