új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 10’

    Ugyan a City aktívabb valamivel, azt nem mondhatjuk, hogy az Inter beszorult volna a meccs elején. Most Calhanoglu lódult meg középen, majd Dimarcóhoz passzolt, aki balról nagy ívben beadott – Dzeko elől Dias tisztázott fejjel.

  • 7’

    Valakinek viszont deja vu-ja is lehet a Manchester City kispadján, őt pedig úgy hívják: Scott Carson. A veterán angol kapus 2005-ben még feltörekvő tehetség volt, és nem mellékesen az isztambuli drámát végül tizenegyesekkel megnyerő Liverpoolban Jerzy Dudek váltótársa. Azt a meccset, ahogyan vélhetően ezt is, a kispadról nézte végig, utána viszont mehetett ünnepelni. Alighanem aláírná most is ezt a forgatókönyvet. Mondjuk picit kevesebb izgalommal a saját csapata szempontjából...

  • 5’

    A portugál középpályás a 16-os jobb oldalánál kapja meg a labdát, befelé cselez, majd Dimarco mellől, éles szögből 7 méterről lő – nem sokkal a hosszú felső mellé.

  • 3’

    De Bruyne próbálja meg kiugratni a leshatárról induló norvégot, aki 12 méterről, kissé balról kapu fölédurrant. Nem volt túl jó próbálkozás, de nem is számít, mert kiderült, lesről indult.

  • 1’

    Útjára indult a labda! 90 vagy 120 perc, esetleg tizenegyesek? Egy dolog biztos! Ma este kiderül, ki nyeri a Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírását!

  • A magyar zongoraművész, György Ádám ujjai alól szólnak a BL-himnusz dallamai.

  • Jack Grealish szokásos, remekül belőtt haja alól morózusan néz előre, miközben nagyokat rág rágógumiján. Gündogan a gyerekekkel pacsizik, az elmúlt hetekben tinisrácokat idéző kecskeszakállat növesztő Ederson meg fejkörzéseket végez. Első és második ránézésre is a City-játékosok tűnnek koncentráltabbnak. Az Inter kapusának, Onanának a tekintetéből inkább gyermeki kíváncsiságot lehetett kiolvasni.

  • A Manchester City a városi rivális United óta az első angol klub lehet, amely triplázni tud egy szezonban (megnyeri a bajnokságot, az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját is) – ez az MU-nak 1999-ben igencsak drámai körülmények között jött össze, amit a Bayern München drukkerei legalább annyira nem tudnak feledni, mint a manchesterieké.

    Ami viszont teljesen egyedülálló lenne a futball történelmében, az Pep Guardiola pedigréje: amennyiben összejön a történelmi diadal, akkor a katalán szakember lesz az első edző, akinek két csapattal is sikerül tripláznia, a 2008–2009-es szezonban ezt a Barcelonával csinálta meg.

  • A kezdést felvezető show-nak pedig magyar főszereplője is lesz. Erről itt írtunk bővebben!

  • Legalábbis az AFP válogatásában megjelent fotók alapján...

  • A katalán szakember együttese pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, a riválisban sokkal több van annál, mint hogy csak abban bízzon, képes kivédekezni 120 percet.

    „Sokan azt gondolják az olasz csapatokról, hogy csak erre képesek, de az Inter ennél sokkal jobb csapat. Acerbi, Darmian, Bastoni és Onana nagyon hatékonyak a támadásépítésben, elöl pedig Martínez és Correa nagyon veszélyesek” – fogalmazott a milánóiak hátsó alakzatáról, illetve támadóiról a tréner.

    Guardiola angol bajnok és kupagyőztes együttese ennek ellenére favoritként várja az összecsapást, a szakember pedig az első edző lehet, aki két csapattal is triplázni tud, ugyanis 2009-ben a Barcelonával már véghez vitte ezt a bravúrt.

    „Az ellenfélnek megvan a képessége a labdatartásra, szélen és középen is veszélyes támadásokat tud vezetni, így precízen kell védekeznünk” – tekintett előre a mérkőzésre Guardiola, aki 2021-es, Chelsea elleni 1–0-s veresége után másodszor játszhat BL-döntőt a Cityvel.

  • A Manchester Citynek ez már a 61. összecsapása lesz, 43 győzelem, tíz döntetlen és hét vereség a mutató, döbbenetes, 150–46-os gólkülönbség mellett.

  • Az Inter az idényben 56 tétmeccset játszott le, amiből 35 siker, hét döntetlen és 14 zakó a mérleg, éppen 100 szerzett, valamint 55 kapott gól mellett.

  • A BL-fináléra az El-döntőnél lényegesen egyoldalúbb tippsorral érkezünk, 16 voksból 14-et kapott meg a Manchester City, akadt egy Romelu Lukaku-gólos 1–0-s Inter-siker, valamint egy 0–0 után tizenegyesekkel megnyert milánói trófea is, de az összesített gólkülönbség talán még durvábban is fest, hiszen 42–6-ra jött ki. Azért egy döntőben aligha lesz ég és föld a különbség a felek között, még akkor sem, ha a Citynek tényleg kijön a lépés, mert ilyenkor valóban képes elképesztő gálákat rendezni.

  • Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája döntőjét?

    • 5263
      Manchester City
    • 1516
      Internazionale
  • Bajnokok Ligájában legalább hat meccsen szereplő védők top négyéből a nápolyi Kim Mindzsét leszámítva három legjobb is pályára lép ma – legalábbis a whoscored.com adatbázia szerint. A tíz fellépésen 22 szereléssel, öt megelőzéssel, hét blokkolással és 18 labdaszerzéssel álló Rúben Dias 7,30-cal volt a legjobb, Alessandro Bastoni 7,19-cel a harmadik, Nathan Aké pedig 7,17-tel a harmadik. 

  • Sajtóhírek szerint a lejáró szerződésű Ilkay Gündogan döntött a jövőjéről, és hiába marasztalják, a ma esti finálé lesz az utolsó meccse a Mancheste City színeiben.

    S hogy hová mehet? Erről itt írtunk bővebben!

  • A Sportcast csütörtöki epizódjában Fehér Csabával, a Spíler TV szakértőjével, korábbi válogatott futballistával elemeztük a Manchester City idényét és várható taktikáját a mai mérkőzésre. Az epizód kezdés előtt még épp belefér, ha valaki nem hallgatta meg eddig!

  • A veterán bosnyák támadó bekerült az Inter kezdőjébe, s nem csak ezért lesz számára különleges ez a döntő. Hanem azért is, mert korábban 189 tétmérkőzésen szerepelt a mai ellenfélnél, a Manchester Citynél (2011–2015), és 72 gólt is szerzett a klub színeiben. Egyike volt a 2011–2012-es bajnoki címet nyerő hősöknek – a kulcsfontosságú QPR elleni utolsó fordulós sikerhez (és feltámadáshoz) egy góllal járult hozzá (3–2).

  • Hogy ki lesz a 2022–2023-as Bajnokok Ligája-idény gólkirálya. Haaland 12 találattal vezeti a vonatkozó listát, a közelében nincs senki, akinek ma esélye van pályára lépni.

  • A Manchester City eddig 16 mérkőzést játszott az európai kupaporondon olasz rivális ellen, hatot megnyert, hat döntetlen lett, négyszer kikapott. Az Inter picivel nagyobb történelemre tekint vissza az UEFA-sorozatokban, volt már 34 meccse angol csapatokkal szemben, ezek közül 16-on nyert, négy lett döntetlen, 14 pedig vereséggel végződött a milánóiak szempontjából.

  • Nem akármilyen napra esik a 2022–2023-as labdarúgó-klubidény csúcsmérkőzése, és aki hisz az ilyen dolgokban, az máris elkezdhet hovatartozástól függően reménykedni vagy aggódni az Internazionale lehetséges BL-győzelme kapcsán. Ezen a napon ugyan Bajnokok Ligája- (vagy BEK-) finálét még nem rendeztek, ugyanakkor az olasz labdarúgás történetének két rendkívül fontos eseményét is június 10-hez köthetjük.

    A squadra azzurra ugyanis 1934-ben épp ezen a napon hódította el eddigi négy világbajnoki címe közül az elsőt. Majd 1968-ban szintén június 10-ére esett a nap, hogy az Európa-bajnokság megismételt döntőjében 2:0-ra verték Jugoszláviát. Kettőből az első kontinensbajnoki címüket szerezve. 

  • A mintegy 75 ezer fő befogadására alkalmas isztambuli olimpiai stadionban ez már a második BL-döntő lesz. Az előző igen emlékezetesre sikerült, a Milan 3–0-s félidei vezetés után büntetőkkel bukta el minden idők talán legdrámaibb futballfináléját a Liverpool ellen. A helyszín, az angol és a milánói csapat ezúttal is adott...

  • Európa háromszoros bajnoka a legutóbbi, 2010-es győzelmét követően címvédőként még eljutott a negyeddöntőig, ezt követően viszont két nyolcaddöntő mellett csak csoportkörös búcsúk jöttek össze az elitsorozatban. És bizony ezúttal sem úgy festett, hogy érdemi változás lehet, hiszen a milánói csapat a Bayern Münchennel és a Barcelonával együtt a halálcsoportba került.

    A BL-csoportkörben a Bayern két 2–0-s sikerrel keretbe foglalta az Internazionale szereplését, viszont a Viktoria Plzen két legyőzése mellett a Barcelonával szemben négy pontot gyűjtött, ami épp elegendő volt a katalánok megelőzésére.

    Ha a nyár végi sorsoláson pechesnek érezhették magukat a milánóiak, az ideieken aligha, hiszen a Porto, Benfica, Milan (nyolcaddöntős erősorrendünk 12., 13. és 14. helyezettjei!) leosztásnál könnyebbet elképzelni is nehéz lett volna a döntőig tartó úton, de bár a nyolcaddöntőben kicsit rezgett a léc, az Inter összességében végül magabiztosan hozta a papírformákat.

  • A döntő játékvezetője a lengyel Szymon Marciniak lesz, ám néhány nappal ezelőtt úgy tűnt, hiába a jó előre ismert kijelölés, a spori bukhatja pályafutása egyik, ha nem legnagyobb megmérettetését.

    Marciniak ugyanis egy szélsőjobbos eseményen adott elő múlt hétfőn, amiért a világsajtó meg is találta őt.

  • Az Olasz Kupa-győztes Internazionale finálés szereplése meglepetésnek számít, így az olaszokon nem lesz teher, de az a feladat hárul Simone Inzaghi vezetőedzőre és tanítványaira, hogy megmentse a Serie A képviselőinek becsületét azok után, hogy Budapesten az AS Roma az Európa-liga, míg Prágában a Fiorentina a Konferencia-liga döntőjét bukta el. Az sem elhanyagolható, hogy olasz csapatok 2010 óta nem diadalmaskodtak a BL-ben, akkor éppen a triplázó Internazionale ért a csúcsra – emelte ki a Magyar Távirati Iroda.

  • Köszöntjük olvasóinkat! 21 órakor útjára indul a labda Isztambulban, ahol a Manchester City és az Internazionale Milano mérkőzik meg a Bajnokok Ligája-trófeáért. Az angolok történetük során először, az olaszok negyedszer nyerhetik meg a sorozatot (számítva a BEK-korszakot is). Az Inter 13 év elteltével ismételhet.