2024. június 30. 18:00 ÉLŐ
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Lipcsében a 98. percben jött a dráma, amit sokáig fognak emlegetni déli szomszédaink

Az Európa-bajnokság 11. játéknapjának legfontosabb történései egy helyen

Index
2024.06.24. 17:12
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
A szerencsejátékban 18 éven felüli, sérülékenynek nem minősülő személyek vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték függőséget okozhat.

  • A Dán Labdarúgó-szövetségnek 10 ezer eurós pénzbírságot kell fizetnie egy sértő transzparens miatt. A transzparensen, amelyet a dán szurkolók a csütörtöki, Anglia elleni mérkőzésen a frankfurti stadionban tartottak fel, a következő felirat állt: „F..k UEFA!”

    A szövetség elnöke, Erik Brögger Rasmussen a dán TV2 televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a szövetség kifizeti a bírságot – írja a Die Welt.

    Hozzátette, most próbálják kideríteni, hogy ki vitte be a transzparenst a stadionba. Ha megtalálják a felelősöket, a szövetség kifizetteti velük ezt a 10 ezer eurót.

  • Kylian Mbappé és Marcus Thuram után a francia labdarúgó-válogatott újabb játékosa szólalt fel a Franciaországban zajló politikai-társadalmi helyzettel kapcsolatban.

    Aurelien Tchouameni a szélsőségek elutasítására szólította fel honfitársait a közelgő előrehozott választásokon.

    Mint ismert, Emmanuel Macron francia elnök kétfordulós előrehozott nemzetgyűlési választásokat írt ki június 30-ra és július 7-re, pártja európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége miatt. Az EP-választásokon ugyanis a Macron vezette Reneszánsz párt alulmaradt a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörüléssel (RN) szemben.

    Csatlakozom előttem szóló csapattársaimhoz. Utálom a szélsőségeket, az egységben hiszek. Kérek mindenkit, hogy vegyen részt a szavazásokon

    – mondta a Real Madrid középpályása.

    Tchouameni szerint szóba került, hogy a francia válogatott játékosai közös kommünikében állnak ki a szélsőségesekkel szemben, de nem tudja, hogy mindenki ugyanazon a véleménye van-e.

    Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya korábban azt mondta, a játékosok megvan az a szabadságuk, hogy kifejthetik véleményüket társadalmilag fontos ügyekről.

  • Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az orvosi csapat „nem késlekedett” vasárnap este, miután a súlyos sérülést szenvedő Varga Barnabás elterült a gyepen a Skócia–Magyarország-mérkőzésen, amit végül a mieink nyertek meg egy utolsó másodperces góllal.

    Közleményében az UEFA azt hangsúlyozza, hogy időben érkezett az orvosi segítség. A hangvételből kiindulva nem valószínű tehát, hogy a sétálgató egészségügyisek megrovásban részesülnek.

  • Nem jó előjelekkel készül Olaszország a horvátok elleni mérkőzésre. A Squadra Azzurra az albánok elleni 2–1-es győzelem után 1–0-ra kikapott Spanyolországtól. A csoportkör utolsó fordulójában pedig az egy ponttal álló Horvátországgal találkoznak, akiknek élet-halál kérdése a győzelem.

    Az önálló horvát állam 1991-es létrejötte óta a válogatott veretlen Olaszországgal szemben – nyolc meccsen 3 horvát győzelem és 5 döntetlen született.

    A két csapat harmadszor találkozik egymással nagy tornán:

    • a 2002-es világbajnokságon 2–1-re győzött a horvát csapat, míg
    • a 2012-es Eb-n 1–1-et hozott a két együttes csoportmeccs.

    Egy horvát győzelem esetén Luka Modricsék biztosan csoportmásodikként végeznek, amennyiben az albánok nem győzik le a már biztos csoportelső spanyolokat. Ebben az esetben az olaszok 3 ponttal a harmadik helyen végeznének, amivel megmaradnának továbbjutási esélyeik.

  • A labdarúgó-Európa-bajnokság alkalmával gyakran elhangzik egy-egy játékos vagy akár egy teljes nemzeti válogatott összértéke. Vajon mi határozza meg azokat a csillagászati összegeket, amelyek a labdarúgók piaci értékét jelenti? Ennek a kérdésnek járunk utána.

    A cikket – amiből kiderül, hogy Szoboszlai Dominik hol helyezkedik le a legértékesebb játékosok listáján –, itt olvashatja!

  • A magyar válogatott szövetségi kapitány Facebook-oldalán kívánt jobbulást a vasárnapi skótok elleni drámai győzelmet hozó mérkőzésen súlyosan megsérült Varga Barnabásnak.

    A csapattársaidhoz hasonlóan Te is minden labdáért megküzdöttél. Anélkül, hogy valaha is féltél volna. Egy emberként aggódtunk, amikor láttuk, mi történt! Tudjuk, hogy rendbe fogsz jönni, de sajnos, ha sikerül továbbjutnunk, nem leszel velünk. Mindent meg fogunk tenni, és ha lesz rá lehetőségünk, a következő sikert neked ajánljuk! Jobbulást Barni, visszavárunk!

    – fogalmazott az olasz mester.

  • Hétfőn 11 órakor sikeres műtétet hajtottak végre a Skócia elleni Európa-bajnoki mérkőzés második félidejében súlyosan megsérülő Varga Barnabáson – mondta a 29 éves labdarúgó édesapja az nso.hu-nak.

    A műtétet végrehajtották, Barni kedvese, ha kell, percenként ad tájékoztatást gyermekünk állapotáról. Egyelőre nem tudható, mikor engedik ki a stuttgarti kórházból, s az sem, hogy mennyi kihagyás vár rá. Nem titok, nehéz perceket élt át a család a televízió képernyője előtt, ám mára már nyugodtabbak lehetünk

    – mondta Varga András.

  • Két benzinkúton is fizethette a számlát, ez volt a büntetése és egyúttal a jutalma is a társaktól – mesélte a vasárnapi Skócia–Magyarország (0–1) Európa-bajnoki csoportmérkőzés győztes gólját szerző Csoboth Kevin a válogatott Weiler im Allgäu-ban tartott sajtótájékoztatóján. Az Újpestből beválogatott szélső az Index kérdésére elárulta, sokat köszönhet Mészöly Gézának, a lila-fehéreket tavasszal irányító vezetőedzőnek, akivel lényegében kidolgozták azt a tervet, ami segített neki visszaverekednie magát a válogatottba. Részletek itt! 

  • Elsősorban a súlyos sérüléseket szenvedő Varga Barnabás esetével és állapotával foglalkozott a helyi sajtó a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság A csoportjának vasárnap esti mérkőzése után, melyen Magyarország 1–0-ra legyőzte Skóciát.

    A Bild című napilap a beszámolójában a válogatott csapatkapitányától, Szoboszlai Dominiktól idézett, melyben a Liverpool légiósa azt kifogásolta, hogy a segítség lassan érkezett a pályára.

    A Süddeutsche Zeitung terjedelmes tudósítást közölt a magyar–skót találkozóról, melyben Varga esete mellett elsősorban a hajrában és a ráadásban történteket részletezték, kiemelve, hogy Skócia elbúcsúzott a kontinenstornától, Magyarország pedig még reménykedhet a nyolcaddöntőbe kerülésben.

    A Die Zeit szinte kizárólag a Varga Barnabás sérülésével járó esetet részletezte, ugyancsak idézte Szoboszlait, valamint kiemelte, hogy a magyar játékosok szurkolókkal közös ünneplésekor a Ferencváros csatárának 19-es számú meze „volt a középpontban”.

    A Die Welt drámai mérkőzésről írt a beszámolójában, egyfelől azért, mert a magyarok a 100. percben rúgott góllal szerezték meg a három pontot, másfelől pedig azért, mert a 68. percben az Eb-n addigi egyetlen góljukat szerző Vargát veszítették el súlyos arcsérülés miatt.

    A Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar válogatott Németországban légióskodó játékosainak, így Sallai Rolandnak, Willi Orbánnak, Gulácsi Péternek, valamint Szalai Attilának a közösségi médiaoldalakra elhelyezett posztjait idézte, de kitért rá, hogy többek között a francia válogatott sztárfutballista, Antoine Griezmann is jobbulást kívánt a megsérült magyar támadónak.

  • Rendkívül hosszú szezonon van túl az angol válogatott magja, mivel a keret lényeges többsége a Premier League-ben vagy a világ legerősebb bajnokságainak egyikében futballozik, míg például Jude Bellingham még június elsején, két héttel az Eb előtt Bajnokok Ligája-finálét játszott a Real Madriddal. 

    Nem támadunk le elég jól, elég intenzíven, nem késztetjük hibára ellenfelünket. Vannak korlátaink a fizikai állapotunkat illetően, ezért nem tudunk az egész mérkőzésen annyira intenzíven futballozni

    – mondta Southgate, aki többet között játékosai leterheltségében látja annak okát, hogy az angol válogatott két visszafogottabb teljesítménnyel nyitotta a kontinenstornát.

  • „Barni jól van, de valóban műtét vár rá” – idézi a fradi.hu a Ferencváros csapatorvosát, Pánics Gergelyt.

    GettyImages-2158401520
    Fotó: Getty Images

    Mint ismert, a zöld-fehérek támadója, Varga Barnabás súlyos arcsérülést szenvedett a vasárnap esti Magyarország–Skócia (1–0) Európa-bajnoki mérkőzésen.

    Barni az ütközéskor agyrázkódást szenvedett, az eszméletét is elvesztette. A mentőhöz érve már visszatért a tudata, ezt követően bevitték a stuttgarti klinikára, ahol a kivizsgálás után felállították a terápiás tervet, eszerint meg fogják műteni. Csatárunk többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett, több kisebb és nagyobb csont is eltört az arcában, volt, amelyik el is mozdult. Az operáció után két napig bent tartják, ha minden jól alakul, szerdán engedik ki. Az esetet Julian Koch sérüléséhez tudom hasonlítani, őt is műteni kellett. Lovrencsics Gergőnél más volt a helyzet, bár az övé is koponyatrauma volt, műtétre nem került sor. Ami a német protokollt és az elsősegélynyújtást illeti, nem szeretném kommentálni, mivel nem ismerem részletesen, és nem én felelek érte. Annyit viszont elmondhatok, hogy volt lehetőségem meglátogatni Barnát a kórházban, és azt tapasztaltam, hogy szakértő kezekben van, és nagy odafigyelésben részesül

    – nyilatkozta a csapatorvos.

  • Az IFFHS kimutatása szerint a magyar válogatottal azonos négyesben szerepelt, és a Svájccal 1–1-es döntetlenre végző, csoportelső Németország hálóőre, Manuel Neuer 18. alkalommal lépett pályára Eb-meccsen, a legtöbbször a kapusok között a kontinensviadalok történetében. Neuer az olasz Gianluigi Buffont (17) hagyta maga mögött.

    GettyImages-2158957407
    Fotó: Getty Images

    Az összeállításban helyet kapott az az adat is, amely szerint az egyenlítő gólt fejelő Niclas Füllkrug negyedik gólját szerezte csereként a nagy nemzetközi tornákat tekintve. Ezzel nem csak Németország rekordere lett a kispadról érkezve, hanem immár minden más európai játékosnál több a találata ebben a mutatóban.

  • Luciano Spalletti, az olasz válogatott szövetségi kapitánya szerint csapata készen áll a Horvátország elleni, utolsó csoportmérkőzésére, amelyen a címvédő kiharcolná továbbjutását. Az olaszok védője, Alessandro Bastoni arra figyelmeztetett, hogy nagyon veszélyes a horvát csapat, vigyázniuk kell velük.

    És mi lenne a legjobb eredmény a magyar válogatott számára? Minden további részlet itt!

  • Mint ahogy azt már valószínűleg szinte minden honfitársunk tudja, a magyar labdarúgó-válogatott egy utolsó pillanatokban szerzett Csoboth Kevin-góllal legyőzte Skóciát az Eb-csoportkör utolsó fordulójában, ezzel életben tartva továbbjutási esélyeit.

    Az Újpest FC játékosának találata történelminek bizonyult a Varga Barnabás horrorsérülése beárnyékolta mérkőzésen. 99 perc 32 másodpercet mutatott az időszámláló, amikor Csoboth lövése áthaladt a gólvonalon, ezzel pedig 

    ez az Európa-bajnokságok történetének rendes játékidőben szerzett legkésőbbi gólja.

    Győzelmével a magyar válogatott nyolcmeccses Eb-nyeretlenségi szériát tört meg. A nemzeti csapatnak ez zsinórban a harmadik kontinenstornája. 2016-ban 44 év után szerepelhetett a válogatott Európa-bajnokságon, akkor a nyitómeccsen Szalai Ádám, illetve Stieber András góljaival 2–0-s győzelem született Ausztria ellen.

    Ezt követően azonban döntetlen Izland, illetve Portugália ellen, majd a legjobb 16 között vereség Belgiummal szemben. A legutóbbi, 2021-ben rendezett tornán pedig vereség a portugáloktól, illetve döntetlen Franciaország, valamint Németország ellen. Míg a mostani Eb-n az első körben Svájc, majd Németországgal szemben maradt alul Marco Rossi legénysége, amely a skótok ellen nem csak nyeretlenségi sorozatát törte meg, de a nyolc évvel ezelőtti osztrákok elleni meccs óta először hozott le meccset kapott gól nélkül.

  • A legtöbb szakportál értékelése szerint a Skócia–Magyarország-csoportmérkőzés legjobb játékosa Sallai Roland volt, aki közel 8-as értékelést kapott a maximális 10-ből. Jó minősítést kapott a magyar csapatból még Szoboszlai Dominik, Schäfer András és Botka Endre is, valamint a padról beszálló, győztes gólt szerző Csoboth Kevin.

    GettyImages-2158914376
    Fotó: Getty Images

    A skótok legjobbjának a kapust, Angus Gunnt látták, aki négy védéssel próbálta mérkőzésben tartani csapatát, de még Grant Hanley is jó értékelést kapott, aki közvetlenül a magyar gól előtt szerezhette volna meg csapatának a győztes találatot – de Gulácsi hárított.

  • Galériánkat alább böngészheti. 

  • Érhetően csalódottak a skótok a vasárnapi utolsó pillanatban elszenvedett magyar válogatott elleni vereség miatt. Szövetségi kapitányuk bosszúsan nyilatkozott a mérkőzés után, és egy szerinte 100 százalékos büntetőt kért számon a játékvezetőn.

    A bekapott gól annak a következménye, hogy megpróbáltunk győzni, aminek érdekében nagyon kinyíltunk. A meccs döntő pillanata azonban a meg nem adott büntető volt. Valaki magyarázattal tartozik, hogy miért nem lőhettünk tizenegyest egy 100 százalékban egyértelmű szabálytalanságot követően. Nem értem, hogy a VAR-szobában hogy mondhatták a szituációra, hogy ez nem büntető

    – mondta Steve Clark.

    Mutatjuk, melyik esetre gondolt a skót edző:

  • Erre a gólra vártam, mióta a fiam futballozni kezdett. Ötéves kora óta játszik, és azt gondolom, ezzel a góllal koronázta meg mindazt a menedzselést, azt a támogatást, amivel a kezdetektől igyekeztünk segíteni őt. Ezért a mai estéért megérte tizenkilenc évet dolgozni. Nagyon büszkék vagyunk

    – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Csoboth Róbert, a győztes gólt szerző Csoboth Kevin édesapja. A büszke apuka hozzátette, az első két mérkőzésen kint voltak a stadionban, de az utolsóra babonából nem mentek ki. Amikor Kevin a mérkőzés után felhívta szüleit, csak annyit kérdezett: „Apa, örültök?” Ezt követően az édesanyjával egymásra néztek, és elsírták magukat.

    GettyImages-2158900703
    Fotó: Getty Images
  • A Skócia–Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzést élőben közvetítő BBC a történtek után elnézést kért, hogy megismételték Varga Barnabás és a skót kapus rendkívül szerencsétlen ütközését. A csatorna szerint ez nem rajtuk múlott, de amint tudtak, váltották a képet. 

    Nagyon meglepődtünk, amikor az UEFA úgy döntött, hogy megmutatja ezt a visszajátszást, ezért amint tudtunk, képet váltottunk. Mi is ugyanúgy megdöbbentünk, mint önök, amikor újra lejátszották az esetet. Ugyanis vannak protokollok az ilyen esetben, Christian Eriksen három évvel előtti balesetét követően

    – mondta Gabby Logan, a BBC műsorvezetője. 

  • A matematika mindig is jó barátunk volt, most sincs ez másképpen. Szerencsés esetben viszont már kedd este bebiztosíthatja – a pályán kívül – továbbjutását a magyar csapat. Nézzük, ehhez milyen eredményre van szükség! 

    A következő három forgatókönyvből kell legalább kettő bejöjjön:

    • Spanyolország és Olaszország se kapjon ki Albániától és Horvátországtól
    • Anglia nyerjen Szlovénia ellen
    • Portugália és Törökország se kapjon ki Georgiától és Csehországtól. 
  • A futballvilág jeles képviselői, mint például a világbajnok Antoine Griezmann vagy az angol válogatott csillaga, Cole Palmer is támogatásáról biztosította Varga Barnabást, aki vasárnap este szenvedett ijesztő sérülést a Skócia elleni csoportmérkőzésen. Részletek itt! 

  • A magyar válogatott szövetségi kapitánya a Skócia elleni, győztes találkozóval kapcsolatban úgy fogalmazott, a magyar csapat megérdemelten nyert, még ha a végén kellett is ehhez egy adag szerencse. Sallai Roland megjegyezte, pokoli érzés volt Varga Barnabást magatehetetlenül látni, de miatta, érte is akartak nyerni a végjátékban. Minden további részlet alább. 

  • Újabb két mérkőzést rendeznek a 11. játéknapon, ezúttal a B csoportból, amelyben a már továbbjutott Spanyolország mérkőzik Albániával, a címvédő Olaszország ellenfele pedig Horvátország lesz. Ez a két találkozó a magyar válogatott szempontjából is kulcsfontosságú lesz, mivel abban az esetben, ha Spanyolország és Olaszország nem szenved vereséget, a csoporthármadiknál biztos több pontja lesz a magyar csapatnak. Íme, a pontos program: 

    • 21.00 Spanyolország–Albánia
    • 21.00 Olaszország–Horvátország

    Tartsanak velünk! 

  • Üdvözöljük olvasóinkat, kezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság 11. játéknapja, az Indexen pedig kezdődik a napi hírfolyam a kontinenstorna legfontosabb eseményeiről. Sűrű napunk volt vasárnap, mivel a magyar válogatott Csoboth Kevin 100. percben szerzett góljával tartotta életben továbbjutási esélyeit Skócia ellen, így még bizakodhat a következő napokban. A legfontosabb vasárnapi eseményeket elevenítse fel alább!