Armstrong: Az édesanyám a példaképem

MTI
2004.07.31. 11:19
A múlt vasárnap óta hatszoros Tour de France-győztes Lance Armstrong édesanyját, Lindát tartja példaképének, s mint elmondta: a kerékpársport olyan legendás alakjai, mint Eddy Merckx vagy Miguel Indurain a közelébe sem jöhetnek. "Nagyszerű kerekesek voltak, de anyámra sokkal inkább felnézek, ő minden tekintetben rendkívül erős egyéniség" - mondta egy prágai, rákos gyermeket gyógyító klinikán tett látogatás alkalmával az amerikai sztár, akit édesanyja egyedül nevelt fel.

A 32 éves Armstrong - aki évekkel ezelőtt hererákja miatt másfél évig kénytelen volt szüneteltetni pályafutását - csehországi "fellépésén" láthatóan meghatódott. "Nagyon nehezek számomra az ilyen látogatások, hiszen a kórházi hangulat azokra a szörnyűségekre emlékeztet, amelyeken keresztülmentem" - vallotta be, majd hozzátette: "Felépülésem azonban kötelez arra, hogy megosszam másokkal az élményeimet és a tapasztalataimat. A betegségem nélkül soha nem nyertem volna meg a Tour de France-ot, hiszen csak miután újra egészséges lettem, vált számomra világossá, hogy az életben és a sportban is csak egy esélyt kapsz."

Armstrong idén sorozatban hatodik alkalommal diadalmaskodott a francia körversenyen, a világ legjelentősebb országúti kerékpáros viadalán, és ez a maga nemében világcsúcs.