Az amerikaiak a finneket iskolázták le

2013.05.08. 22:57

A legfontosabb kérdésekre a két délutáni meccsen már választ kaptunk. A svájciakat tényleg lehetetlen megállítani, a negyedik meccsükön is veretlenek maradtak, a kiesésre egyre nagyobb eséllyel pályázó Szlovéniát intézték el. Pedig a szlovénok szereztek rögtön a meccs elején vezetést, de aztán felőrölték az erejüket.

A németek megszerezték első győzelmüket, az ugyancsak kiesés ellen küzdő Ausztriát győzték le. De Németország ezzel együtt is nagyon messze áll az előzetesen eltervezett negyeddöntős álmoktól.

Tegnap az amerikaiak és az oroszok a vb eddigi legjobb meccsét játszották. Az Egyesült Államok ma is jégre lépett és Helsinkben győzte le a házigazdát.

Craig Smith, a Nashville Predators csatára mesterhármast lőtt. A finnek vezettek és 44. percig jól tartották magukat, de az amerikaiak innentől irányították a játékot, és kevesebb, mint negyedóra alatt három gólt lőttek.

A nap utolsó meccsén, az északi rangadón, Norvégia ellen a svédek végig irányította a játékot. Úgy nyert simán a házigazda, hogy még büntetőt is hibázott.

A svédek holnaptól tovább erősödnek. Az NHL-ben simán kiesett Vancouver Canucks két legjobbja, a Sedin-ikrek – Henrik és Daniel – jelezte, hogy a tengerentúli szezon végén nem nyaralni mennek, hanem csomagolnak és érkeznek a vb-re játszani.

H csoport

Németország–Ausztria 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Gólszerző: Kink (2)

Egyesült Államok–Finnország 4-1 (1-1, 0-0, 3-0)

Gólszerző: C Smith (3), Gionta, ill. Koskiranta.

A csoport állása: 1. Oroszország 9, 2. Egyesült Államok 9, 3. Finnország 8, 4. Szlovákia 6, 5. Németország 4, 6. Franciaország 3, 7. Ausztria 3, 8. Lettország 0.

S csoport

Svájc–Szlovénia 7-1 (3-1, 3-0, 1-0)

Gólszerző: Bodenmann, Cunti, Hollenstein (2), Moser, Ambühl, Suri, ill. Pajic.

Svédország–Norvégia 5-1 (2-0, 0-1, 3-0)

Gólszerző: Landeskog (2), Falth, Holtet, Eriksson, ill. Jamtin.

A csoport állása: 1. Svájc 11, 2. Svédország 9, 3. Kanada 7, 4. Norvégia 6, 5. Csehország 3, 6. Fehéroroszország 3, 7. Dánia 2, 8. Szlovénia 1.

Mindkét csoportból az első négy jut a negyeddöntőbe. A két csoport utolsó helyezettjei kiesnek a divízió I/A csoportba, ahol a magyar válogatott ellenfelei lesznek.