Zseniális játékkal, de kikapott a magyar hokiválogatott

2014.04.24. 11:53
Hosszabbításban szenvedett vereséget a magyar jégkorong-válogatott a Dél-Koreában zajló divízió I/A-s világbajnokságon. A hosszabbításban eldönthettük volna a meccset, de aztán emberhátrányban kaptuk a vesztes gólt. Ettől függetlenül a vb legjobb játékát mutatta be a magyar hokiválogatott Ausztria ellen.

A sérült Vas János nélkül, és pont úgy kezdődött a meccs az olimpiai negyeddöntős ellen, mint a szlovénok elleni, de gyorsan megváltozott a játék képe. A magyar válogatott fokozatosan vette át az irányítást, és tanyát vert az osztrák harmadban. Egyre-másra dolgozta ki a helyzeteket, olyannyira fölényben játszott, hogy Ausztria negyedóra alatt egyszer sem lőtt kapura, de még lehetősége sem nagyon volt.

Az első félidőt 8-2-es gólhelyzetekkel és 16-3-as kapura lövési aránnyal zártuk. A bosszantó csak az volt, hogy egyetlen lehetőséget sem sikerült gólra váltani, két emberelőnyös helyzetet is kihagytunk.

A második harmadban beleerősítettek az osztrákok, mégis a magyar válogatott szerzett kétgólos előnyt mindössze 76 másodperc alatt. Az osztrákok önbizalmát tovább rombolta az is, hogy büntetőt hibáztak, azonban később egyenlíteni, sőt, fordítani is tudtak. Az első góljuknál Thomas Hundertpfund a világbajnokság legszebb gólját ütötte, három magyar védőt bolondított meg és Hetényi mellett eltette a korongot. Utána szép akció végén Dominique Heinrich, majd megint ő, emberelőnyből szerzett gólt. Ausztria négy perc alatt szerzett három gólt.

Aztán ami az utolsó másodpercekben történt, majdhogynem példátlan. Sebők Balázs az utolsó másodpercben bombázott a kapuba. A bírók hosszas tanakodás után sem tudták eldönteni, hogy gólt volt-e, mindenkit pihenni küldtek. A szünet után viszont úgy jöttek ki a játékvezetők, hogy a kezdőkörbe mutattak, az egyezményes jel pedig azt jelentette, hogy megadták Sebők gólját.

A harmadik harmad óriási küzdelmet hozott, amelyben ütöttünk egy majdnem gólt. Kaptunk is egyet, de ezt később Kovács Csaba egyenlítette ki hatalmas lövéssel. Elképesztő, 36-20-as kapura lövési aránnyal zárta magyar csapat a rendes játékidőt, és döntetlenre állt a szocsi olimpia negyeddöntősével.

10269101 629830603774541 633081833620225194 o
Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség / Facebook

Jött a hosszabbítás, amelyben pillanatok alatt kettős előnybe kerültünk. El lehetett volna dönteni a meccset, a sansz is megvolt hozzá, de végül a nagyobb rutin és tudás Ausztria javára döntötte el a meccset. Ezt bizonyítja, hogy Brian Lebler emberelőnyben, éppen amikor lejárt a kiállítás, bevágta a korongot.

A magyar csapat nagyszerűen küzdött, 12-vel többet lőtt kapura, mint a tavalyi A csoportos, ez erőt kell, hogy adjon a szombat hajnali zárómeccsre, amikor a vb meglepetéscsapatával, Japánnal játszik. Délutánra már az is eldőlhet, hogy biztosan bentmaradunk-e, ehhez az kell, hogy az ázsiai rangadón Japán ne kapjon ki Dél-Koreától.

Az eredménysor:

Magyarország - Ausztria 4-5 (0-0, 3-3, 1-1, 0-1)

Gólszerzők: Bartalis, Sebők (2), Kovács, illetve Hundertpfund, Heinrich (2), Iberer, Lebler